Berita Terkini

6 jam yang lalu: Penang SMART parking dijangka beroperasi seperti biasa 6 pagi Khamis 6 jam yang lalu: 97.3 peratus KIR berdaftar di PPS sudah terima BWI 6 jam yang lalu: Pelekat RFID rosak: Pengguna boleh dapat gantian secara percuma - PLUS 6 jam yang lalu: 35 peratus kebakaran tapak pelupusan sampah Pulau Burung, Pulau Pinang, dipadamkan 10 jam yang lalu: Bayaran one-off RM500 kepada penerima Pingat Jasa Pahlawan Negara yang layak bermula Jun ini hingga Disember - Bukit Aman

IKUTI KAMI


Tiada Lagi ‘Walk-in’, Suntikan Dos Penggalak Hanya Melalui Janji Temu Di MySejahtera

Semasa Dikemaskini 2 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 04 Jan 2022 2:02PM

Suntikan dos penggalak akan diberikan menerusi janji temu di aplikasi MySejahtera. - Gambar fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Pengambilan suntikan dos penggalak secara ‘walk-in’ di Pusat Pemberian Vaksin (PPV) off-site di bawah seliaan Protect Health tidak lagi dibenarkan berkuatkuasa serta-merta.

Jurucakap Protect Health sebaliknya memaklumkan suntikan dos penggalak akan diberikan menerusi janji temu di aplikasi MySejahtera.

“Kami menggalakkan individu yang ingin mendapatkan suntikan dos penggalak supaya menghubungi dan berada dalam senarai menunggu, bukannya secara ‘walk-in’ untuk mengelak kesesakan di PPV dan klinik,” katanya menerusi satu ciapan di Twitter, hari ini.

Baru-baru ini terdapat laporan tentang kesesakan di PPV seluruh negara sehingga menimbulkan kebimbangan penularan wabak COVID-19 di premis tersebut.

Pada minggu lalu, Kementerian Kesihatan (KKM) memutuskan sela masa baharu untuk pemberian dos penggalak kepada penerima vaksin Pfizer dan Astrazeneca, iaitu tiga bulan selepas menerima dos kedua.

Dalam pada itu, Protect Health menasihati mereka yang layak dan belum menerima janji temu di aplikasi MySejahtera, agar mendaftar sebagai senarai menunggu di PPV pilihan mereka.

Langkah-langkah yang perlu diambil jelas jurucakap itu ialah melayari laman web ProtechHealth http://www.protecthealth.com.my dan mencari senarai PPV di https://vaksincovid.protecthealth.com.my/find

"Cari PPV pilihan anda yang didaftarkan di bawah ProtectHealth. Senarai PPV akan dikemaskini dari semasa ke semasa.

*Telefon PPV pilihan anda untuk mendaftar. Selain itu, boleh juga menghantar e-mel atau pergi ke PPV pilihan tersebut untuk membuat pendaftaran," katanya.

Jelas jurucakap itu, individu yang layak dinasihatkan untuk mendaftar nama di satu PPV fasiliti kesihatan swasta sahaja bagi mengelakkan kekeliruan.

"Mereka yang berjaya mendaftar akan dimasukkan ke dalam senarai menunggu terlebih dahulu dan akan dihubungi oleh pengamal perubatan swasta sekiranya ada pembatalan janji temu atau no show oleh mereka yang telah menerima janji temu vaksin dalam MySejahtera.

"Pendaftaran untuk dimasukkan ke dalam senarai menunggu di PPV fasiliti kesihatan swasta di bawah Protect Health adalah percuma," katanya.

Protect Health kata jurucakap itu lagi, turut menggesa orang ramai yang layak untuk menerima dos penggalak dan mempunyai janji temu supaya segera hadir ke PPV untuk divaksinasi.

Sehingga kini, seramai 6,627,119 individu sudah menerima suntikan dos penggalak. - Getaran, 4 Januari 2022

Sorotan

1

Pencarian Kanak-Kanak Orang Asli Masuk Hari Ke- 6

2

Pengaruh Kawan Punca Utama Individu Ambil Dadah

3

Menjengah Butik Indigo Pertama Di Malaysia!

Disyorkan untuk anda

Politik 1 hari yang lalu

Jangan Dibiar Sepi, Jelaskan Pemecatan Mohd Khairuddin Kepada Umum - Nik Abduh

oleh Aiman Sadiq

Semasa 13 jam yang lalu

Syed Saddiq Perlu Bezakan Kedudukan Sebagai Ahli Politik Dan Tertuduh - Hakim

Politik 8 jam yang lalu

Pemimpin PAS Jangan ‘Pandai-Pandai’ Cerita Kisah Parti Secara Terbuka

oleh Rafisqi Radhi

Semasa 19 jam yang lalu

Kes Moral Hakim Kanan Syariah, Idris Serah Pada Polis