Berita Terkini

19 minit yang lalu: 16 terkorban, 36 hilang dalam banjir kilat di China 2 jam yang lalu: Transformasi budaya kerja di KKM atasi isu buli - Khairy 2 jam yang lalu: Lelaki ditahan disyaki menyamar Raja Muda Perak 2 jam yang lalu: Harga ayam standard di KL lebih murah dalam masa terdekat - Shahidan 2 jam yang lalu: PERHILITAN Terengganu pantau kemunculan beruang Matahari

IKUTI KAMI


Rasuah Satu Budaya, Bukan Lagi Amalan Korupsi Pemimpin Politik

Semasa Dikemaskini 7 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 04 Jan 2022 10:26AM

Gambar hiasan

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Rasuah tidak lagi dipandang sebagai satu amalan korupsi oleh pemimpin dan parti politik kerana telah menjadi budaya serta dianggap perkara ‘normal’ oleh golongan berkenaan.

Penasihat Kehormat Pusat Islamisasi Ilmu Universiti Islam Antarabangsa (IIUM), Profesor Emeritus Tan Sri Dr Muhammad Kamal Hassan berpandangan, ini berpunca daripada tindak-tanduk pimpinan atasan yang menggunakan alasan melakukan perbuatan terkutuk itu semata-mata untuk kepentingan parti.

Lebih membimbangkan, beliau berkata, pendekatan ‘politik bukan agama’ yang dibawa oleh pemimpin mengubah pandangan rakyat bahawa rasuah ‘halal’ dilakukan oleh parti politik Islam walaupun perbuatan itu sangat ditegah dalam agama.

“Saya merasakan, budaya politik kita sudah rosak. Jadi kita mesti bermula dengan perbaikinya. Perubahan minda dan konsepsi tentang politik juga perlu diubah. Kena balik semula kepada pandangan Islam.

“Dalam ini, anda pemimpin hebat atau tinggi, pokoknya anda ialah hamba Allah yang ditugaskan menjadi khalifah yang menjaga alam dan bumi sesuai dengan kehendak-Nya.

“Bagi saya, ini konsep asas dan kena kembali kepada perkara itu. Jika tidak, kita akan terus sesat di tengah jalan yang mereka tidak sedar perbuatan rasuah itu menghancurkan karier mereka sebagai pemimpin,” katanya.

Dalam pada itu, Muhammad Kamal berkata, graf rasuah dan penyalahgunaan kuasa di negara ini terus meningkat sehingga menjadi barah dan ia perlu dibanteras dengan segera.

“Sekiranya tidak dicegah, lebih ramai kleptokrat akan menyalahgunakan ajaran atau menggunakan kepentingan agama sebagai alasan untuk melakukan perbuatan demikian.

“Rasuah terus berlaku kerana yang terlibat ini melihat kepada kepentingan diri, keluarga, kroni atau parti lebih besar daripada masalah dosa dan pahala,” katanya.

Dalam perkembangan sama menurut beliau, bukan sekadar golongan atasan sahaja malah, pengikut parti juga perlu dididik dengan cara yang tepat untuk memastikan tidak terlibat dalam perbuatan rasuah.

“Saya fikir dalam budaya politik hari ini, pengikut tidak didedahkan dengan satu sistem didikan akhlak yang sesuai dengan politik. Kita boleh semak dengan setiap parti, adakah mereka buat satu sistem pendidikan akhlak untuk pengikut.

“Pengikut juga kena berubah secara menyeluruh, dan parti serta pemimpin perlu melakukan perubahan paradigma agar mereka di peringkat akar umbi mampu memadamkan amalan rasuah yang kini merupakan satu budaya biasa diamalkan oleh pemimpin,” katanya.

Jelasnya, sekiranya gagal dalam membasmi rasuah, ia akan memberikan kesan yang negatif terutama dari segi ekonomi kerana orang luar tidak mempercayai negara ini lagi.

“Orang luar tidak mahu lakukan pelaburan dalam negara sebab kos terlalu tinggi. Mereka akan cari tempat lain yang mana kos tidak tinggi. Jadi, apabila ekonomi rosak dan dunia luar tidak percaya lagi, kita akan dianggap tidak berharga.

“Negara yang tidak ada nilai ialah negara tanpa maruah dan ini boleh menghancurkan,” katanya. - Getaran, 4 Januari 2022.

Berita Berkaitan

1

Semasa 6 hari yang lalu

Isu LCS: ‘Cukup-Cukuplah Siasat, Dakwa Mereka Yang Bertanggungjawab’ - Anwar

2

Politik 2 minggu yang lalu

Dominasi Kerajaan? DAP Hanya Ada 6 Menteri - Guan Eng

3

Budaya 2 minggu yang lalu

Lebih 250,000 Pengunjung Dijangka Meriahkan Festival WAK 2022 Oktober Ini

4

Politik 2 minggu yang lalu

UPKO Hanya Keluar BN, Bukan Tikam Belakang Seperti PBS  

Sorotan

1

Ramai Lagi Majikan ‘Bungkus’ Jika Akta Kerja 1955 Dikuatkuasa 1 September

2

Hina Mahkamah: Lokman Adam Diberi Amaran Terakhir

3

Walau Sudah Lanjut Usia, Datuk Awie Tetap Usaha Dapatkan Segulung Ijazah

Disyorkan untuk anda

Semasa 11 jam yang lalu

LCS: Kerajaan Wajar Pertimbang Teruskan Kontrak BNS Dengan Bersyarat - JKSTUPKK

Semasa 43 minit yang lalu

LTAT Tak Harus Digunakan Sebagai Alat Kerajaan Jalankan Projek Strategik

oleh Sofian Baharom

Semasa 1 hari yang lalu

Kabinet Secara Prinsip Setuju Laporan Audit LCS Didedahkan

Semasa 11 jam yang lalu

Ramai Lagi Majikan ‘Bungkus’ Jika Akta Kerja 1955 Dikuatkuasa 1 September

oleh Aiman Sadiq