Berita Terkini

7 jam yang lalu: Penang SMART parking dijangka beroperasi seperti biasa 6 pagi Khamis 7 jam yang lalu: 97.3 peratus KIR berdaftar di PPS sudah terima BWI 7 jam yang lalu: Pelekat RFID rosak: Pengguna boleh dapat gantian secara percuma - PLUS 7 jam yang lalu: 35 peratus kebakaran tapak pelupusan sampah Pulau Burung, Pulau Pinang, dipadamkan 11 jam yang lalu: Bayaran one-off RM500 kepada penerima Pingat Jasa Pahlawan Negara yang layak bermula Jun ini hingga Disember - Bukit Aman

IKUTI KAMI


Hukum Makan Hidangan Dimasak Bukan Islam, Ini Penjelasan Bekas Menteri Agama

Semasa Dikemaskini 4 minggu yang lalu ยท Diterbitkan pada 22 Dec 2021 4:44PM

Zulkifli menyeduk kuah kari yang disediakan di Gurdwara Sahib Petaling Jaya.

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Banjir melanda Malaysia, dengan negeri dengan Selangor antara yang terjejas teruk, ternyata memberi 1,001 hikmah.

Hampir setiap hari, ada sahaja bantuan dihulurkan kepada mangsa, tanpa mengira batas agama atau bangsa.

Meskipun begitu, segelintir netizen tidak ketinggalan mempersoalkan isu bantuan makanan yang dimasak penganut agama Sikh untuk diagihkan kepada mangsa banjir.

Ia berlarutan dengan beberapa kenyataan berbaur perkauman dan menyentuh sensitiviti pihak tertentu, hingga mendorong bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Dr Zulkifli Mohamad al-Bakri tampil memberi penjelasan.

Menurut beliau, tidak ada salahnya bagi orang Islam untuk menikmati hidangan dimasak individu beragama lain selagi mana tidak melibatkan haiwan sembelihan.

“Penganut Sikh mengamalkan diet vegetarian. Ini bermakna, mereka sama sekali tidak menjamah daging.

“Hukum Muslim memakan makanan daripada bukan Muslim yang bukan ahli kitab adalah dibolehkan selagi mana tidak melibatkan haiwan sembelihan mereka,” katanya menerusi satu hantaran di Twitter, hari ini.

Menurut Zulkifli, beliau mengenali agama Sikh melalui konsep “seva” iaitu khidmat sukarela tanpa mengharapkan sebarang balasan.

“Dalam Islam, konsep sama juga boleh kita temui iaitu ikhlas, perbuatan sama ada ibadah khusus mahupun umum yang dilakukan hanya kerana Allah SWT.

“Terima kasih kepada Presiden Gurdwara Sahib Petaling Jaya, Awatar Singh Terry dan seluruh ahli jawatankuasa atas jemputan yang disampaikan kepada saya,” katanya.

Zulkifli berkata, beliau turut berkesempatan meninjau proses penyediaan juadah untuk mangsa banjir yang disediakan golongan tersebut.

“Saya dibawa meninjau proses penyediaan juadah untuk mangsa banjir daripada dapur sehingga ke meja bungkusan. Amat bersih dan kemas.

“Saya amat kagum melihat pengurusan sistem agihan bantuan yang melibatkan pelbagai agama dan bangsa. Semuanya tersusun dan lengkap dengan dokumentasi. Ini amat penting bagi menjamin integriti dan profesionalisme,” katanya.

Pada masa sama, beliau turut bersyukur kerana inisiatif konsep ‘soup kitchen’ masih diteruskan sehingga hari ini.

“Atas insiatif saya bermula tahun lalu ketika menjawat jawatan menteri, konsep ‘soup kitchen’ seperti ini turut dibuat di masjid dan surau di Kuala Lumpur sejak mulanya Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dan diberi nama Dapur It’am.

“Alhamdulillah, saya dikhabarkan ia masih diteruskan sehingga hari ini,” katanya.

Pada masa sama, Zulklifli turut melahirkan ucapan terima kasih di atas bantuan yang dihulurkan golongan tersebut.

“Mewakili @MYMuslimElders dan Surau Al-Makrifah, saya berbesar hati menyampaikan sumbangan untuk tujuan penyediaan makanan kepada mangsa banjir.

“Melihat suasana yang penuh muhibah dan harmoni, sewajarnya kita bersyukur menjadi rakyat Malaysia,” katanya.

Sejak Ahad lalu, Gurdwara Sahib di Petaling Jaya bersama puluhan sukarelawan pelbagai kaum, termasuk yang beragama Islam, menyediakan makanan panas untuk diagihkan kepada ribuan mangsa banjir di sekitar Lembah Klang.

Selain makanan, mereka turut menyalurkan bantuan sumbangan orang ramai seperti beras, biskut, susu bayi, lilin, mancis, lampin dan tuala wanita kepada mereka yang terjejas. - Getaran, 22 Disember 2021

Berita Berkaitan

1

Selebriti 5 hari yang lalu

Selebriti Terkesan Banjir Dapat Bantuan

2

Semasa 5 hari yang lalu

KDN Teliti Tambah Aset Hadapi Banjir Masa Depan - Hamzah

3

Kolum 5 hari yang lalu

Jangan Dibuang Lebihan Sumbangan Banjir, Wujudkan Pusat Bekalan

4

Semasa 5 hari yang lalu

Penternak Akuakultur Kerugian RM28 Juta Akibat Banjir - DOF

Sorotan

1

Pencarian Kanak-Kanak Orang Asli Masuk Hari Ke- 6

2

Pengaruh Kawan Punca Utama Individu Ambil Dadah

3

Menjengah Butik Indigo Pertama Di Malaysia!

Disyorkan untuk anda

Semasa 17 jam yang lalu

Pencarian Kanak-Kanak Orang Asli Masuk Hari Ke- 6

Semasa 14 jam yang lalu

Imigresen Tahan 14 Warga Asing Terlibat Kegiatan Pelacuran Di Subang Jaya

Semasa 20 jam yang lalu

Sijil Vaksinasi Palsu: MMA Mahu Hukuman Berat

Politik 1 hari yang lalu

Jangan Dibiar Sepi, Jelaskan Pemecatan Mohd Khairuddin Kepada Umum - Nik Abduh

oleh Aiman Sadiq