Berita Terkini

5 jam yang lalu: 5,551 kes baharu COVID-19 dilaporkan hari ini - KP Kesihatan 8 jam yang lalu: Perkembangan terbaharu kes Omicron akan diambil kira dalam SOP PRN Sarawak - Khairy 8 jam yang lalu: Pengembara yang tiba di KLIA dari negara berisiko tinggi akan dipakaikan peranti pengesanan sepanjang tempoh kuarantin - Khairy 8 jam yang lalu: Lapan kontak rapat kes Omicron akan menjalani ujian swab PCR hari ini - Khairy 8 jam yang lalu: Kes pertama varian Omicron dikesan di Malaysia pada 2 Disember melibatkan pengembara bukan warganegara dari Afrika Selatan - Khairy

IKUTI KAMI


Lebih Banyak Sayur Dijangka Naik Harga, Beri Bebanan Pada Pengguna

Semasa Dikemaskini 1 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 24 Nov 2021 1:53PM

CAP menerima aduan mengenai kenaikan harga sayur-sayuran sejak dua minggu lalu. - Gambar fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) serta Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA) digesa mengambil langkah segera bagi menangani kenaikan harga sayur-sayuran.

Presiden Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP), Mohideen Abdul Kader berkata, ini susulan aduan yang diterima pihaknya daripada peruncit mengenai kenaikan harga barangan berkenaan, membabitkan peningkatan sehingga 200 peratus sejak dua minggu lalu.

Mohideen Abdul Kader
Mohideen Abdul Kader

Lebih membimbangkan, beberapa peruncit mengadu pengedar dan pemborong sudah memberi amaran bahawa harga sayur-sayuran lain mungkin akan terus meningkat dalam beberapa minggu akan datang.

"Mereka mendakwa sayur-sayuran lain juga akan naik harga dan perkara ini amat membimbangkan. Sehubungan itu, CAP menggesa Bahagian Penguat Kuasa KPDNHEP menyiasat kenaikan harga ini.

"CAP juga berulang kali menyeru supaya FAMA mengawal pemasaran dan pengedaran sayur-sayuran di negara ini tetapi seruan kami masih tidak didengari," katanya kepada Getaran, hari ini.

Terdahulu menerusi infografik yang dikongsikan CAP, terdapat lapan jenis sayuran yang mengalami peningkatan harga, antaranya kubis bunga, sawi pendek, brokoli, sawi, kacang buncis, kubis, cili merah dan cili hijau.

Harga kubis bunga sebelum ini hanya RM7 namun kini naik sehingga RM16 sekilogram (1kg), sawi pendek pula mengalami peningkatan sehingga 200 peratus daripada RM3 ke RM9 (1kg) manakala brokoli pula naik sebanyak 150 peratus iaitu daripada RM8 ke RM20 (1kg).

Turut mengalami kenaikan ialah sawi daripada RM5 ke RM8 (1kg), kacang buncis daripada RM8 ke RM15 (1kg), kubis daripada RM4 ke RM6 (1kg), cili merah daripada RM13 ke RM19 (1kg) dan cili hijau daripada RM10 ke RM14 (1kg).

Dalam pada itu, Mohideen memaklumkan, tindakan tegas perlu diambil terhadap peniaga menaikkan harga secara berlebihan serta melanggar Akta Anti-Pencatutan 2010.

Jika perkara ini tidak dipandang serius, beliau berkata, ini sekali gus dilihat memberi bebanan kepada sebahagian pengguna yang terjejas akibat daripada kesan pandemik COVID-19.

"Perkara ini akan memberi impak kepada golongan berpendapatan rendah. Golongan ini akan terjejas teruk dengan kenaikan harga barang seperti sayur-sayuran ini," katanya.

Bagi menjawab dakwaan itu, KPDNHEP Pulau Pinang mengesahkan faktor kenaikan harga sayur-sayuran di pasaran ketika ini berpunca daripada cuaca dan hujan yang tidak menentu.

Mohd Ridzuan Ab Ghapar
Mohd Ridzuan Ab Ghapar

Pengarahnya, Mohd Ridzuan Ab Ghapar berkata, Jabatan Pertanian dan FAMA memaklumkan bekalan sayur-sayuran di pasaran negeri ini berkurangan serta berlaku kerosakan sayur-sayuran milik petani di Cameron Highland, Pahang.

“Bekalan sayur import turut berkurangan kerana negara pengeluar mengalami musim sejuk yang melampau.

“Pihaknya sudah berhubung dengan Jabatan Pertanian Pulau Pinang serta Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA) bagi mendapatkan maklumat punca kenaikan harga,” katanya.

Pada masa sama, Mohd Ridzuan memaklumkan, kenaikan kos pengangkutan kontena dari negara asal turut menyumbang kepada kenaikan harga sayur.

"Sehubungan itu, Seksyen Penguat Kuasa sudah menjalankan pemeriksaan dan menyerahkan Notis Pengesahan Maklumat Barangan (NPMB) ke atas pengimport dan pemborong sayur.

“Ini bagi mendapatkan maklumat harga sayur-sayuran untuk tindakan lanjut," katanya. – Getaran, 24 November 2021.

Berita Berkaitan

1

Semasa 1 hari yang lalu

Anwar Terima Memorandum Bantahan, Janji Bangkitkan Isu Kenaikan Harga Barangan

2

Semasa 2 hari yang lalu

Harga Lantai Perlu Dilaksana, Elak Manipulasi Harga Orang Tengah

3

Semasa 4 hari yang lalu

Harga Sayur Naik Mendadak Di Sarawak, Kerajaan GPS Gagal

4

Semasa 1 minggu yang lalu

Kenaikan Harga Barangan, KPDNHEP Umum Langkah Bantu Semua Pihak

Sorotan

1

Yasmin Hani Dan Shahrin Razali Berpisah

2

Jerman Ambil Tindakan Keras Untuk Menangani Kenaikan Kes COVID-19

3

COVID-19: 150 Pelajar SSP, Cyberjaya Jadi Kontak Rapat Dipindah Ke IAB

4

Dari Segambut Ke New York: Grab Rai Penyenaraian Bersejarah

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Pembangkang Mahu Isu Harga Barang Dibahas Di Dewan, Bukan Kamar Khas

Semasa 2 jam yang lalu

Individu Dakwa Adik Dibuli Tentera Belum Tampil - Hishammuddin

oleh Farhana Farush

Luar Negara 10 jam yang lalu

Jerman Ambil Tindakan Keras Untuk Menangani Kenaikan Kes COVID-19

Semasa 1 hari yang lalu

Pendaftaran Automatik Undi 18 Diwarta Berkuatkuasa 15 Disember - SPR