Berita Terkini

6 jam yang lalu: COVID: 7,246 kes sembuh dilapor hari ini, kumulatif kes pulih kini 2,551,253 - KP Kesihatan 6 jam yang lalu: COVID: 98.2 peratus atau 5,703 kes daripada 5,806 kes dilapor hari ini kategori satu dan dua - KP Kesihatan 6 jam yang lalu: Singapura mengesan dua kes import COVID-19 dengan ujian awal positif bagi varian Omicron - MOH 9 jam yang lalu: 6 pelajar MRSM Sultan Azlan Shah disah positif COVID-19 9 jam yang lalu: Datuk Lee Chong Wei dianugerahkan Ijazah Kehormat Doktor Sains Sukan sempena Istiadat Konvokesyen Ke-58 USM

IKUTI KAMI


Rekod Bekas Banduan Perlu Dimansuh, Beri Peluang Bina Hidup Baharu - Saravanan

Semasa Dikemaskini 2 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 17 Nov 2021 7:36PM

Saravanan berbual bersama peserta ketika Majlis Pelancaran Program SCOPE di Sofitel Kuala Lumpur. - Gambar oleh Sairien Nafis

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Rekod sebagai banduan perlu dimansuhkan oleh Kementerian Dalam Negeri (KDN) bagi membuka peluang pekerjaan kepada golongan itu, agar mampu mengelakkan mereka daripada kembali terjebak dengan jenayah.

Menteri Sumber Manusia, Datuk Seri M Saravanan berkata, cadangan terbabit dapat memberi motivasi kepada bekas penghuni penjara untuk lebih bersemangat dan memulakan hidup baru dengan kerjaya yang stabil.

Saravanan berucap ketika majlis pelancaran SCOPE hari ini. - Gambar oleh Sairien Nafis
Saravanan berucap ketika majlis pelancaran SCOPE hari ini. - Gambar oleh Sairien Nafis

Menurut beliau, rekod sebagai banduan boleh dikekalkan di peringkat Jabatan Penjara Malaysia, Jabatan Imigresen Malaysia dan Polis Diraja Malaysia (PDRM) namun akses kepada orang ketiga iaitu majikan, perlu dihapuskan sekiranya mahu mewujudkan peluang pekerjaan untuk golongan berkenaan.

“Saya ada mendengar bahawa KDN sedang memperhalusi supaya nama mereka dikeluarkan dalam masa tertentu, terpulang kepada kementerian itu apa yang mereka rasa selamat. Ini perlu dilakukan kerana sukar untuk mencari pekerjaan jika ada rekod sebagai banduan.

“Penyelesaian terhadap golongan tersebut perlu dicari kerana kita perlu ada hala tuju dan bila sebut Keluarga Malaysia, kita akan membela warga di negara ini tidak kira siapa walaupun bekas banduan, kita tetap akan bantu,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas merasmikan program Second Chances & Opportunities For People to Excel (SCOPE) di Damansara, di sini, hari ini.

Turut hadir, Pengarah Lembaga Pengarah HRD Corp, Datuk Seri Jamil Salleh dan Ahli Parlimen Permatang Pauh, Nurul Izzah Anwar.

Saravanan bercakap dengan Ahli Parlimen Permatang Pauh, Nurul Izzah Anwar. - Gambar oleh Sairien Nafis
Saravanan bercakap dengan Ahli Parlimen Permatang Pauh, Nurul Izzah Anwar. - Gambar oleh Sairien Nafis

Mengulas lanjut M Saravanan berkata, peluang pekerjaan dan penjanaan pendapatan dicipta oleh SCOPE amat penting bagi menjamin masa hadapan yang lebih cerah untuk bekas tahanan.

Justeru, bagi fasa pertama pelaksanaan program itu, beliau berkata, kementerian menyasarkan seramai 1,000 bekas banduan pada tahun ini, yang akan ditambah kepada 5,000  menjelang 2022.

“Bagi fasa ketiga yang merangkumi 15,000 orang banduan, dijangka dilaksanakan pada tahun 2023. Human Resource Development Corporation (HRD Corp) juga akan bekerjasama dengan universiti awam dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) bagi menyediakan sesi kaunseling.

“Ini bertujuan memberikan sokongan menyeluruh kepada peserta. Diharap program ini akan menjadi pemangkin terbaik bukan sahaja membantu bekas banduan, malah membina masyarakat yang lebih inklusif dan memastikan tiada golongan ketinggalan di masa akan datang,” katanya.

Sementara itu, M Saravanan turut menyeru agar lebih ramai majikan tampil memberikan sokongan terhadap usaha tersebut dengan menawarkan penempatan pekerjaan kepada bekas banduan.

“Mereka juga boleh menawarkan lebih banyak kursus di samping latihan kemahiran di pelbagai sektor,” katanya. - Getaran, 17 November 2021

Berita Berkaitan

1

Semasa 1 bulan yang lalu

165,000 Penganggur Direkodkan Di Selangor Setakat Jun Tahun Ini

2

Semasa 2 bulan yang lalu

Hanya 27 Peratus Graduan Bumiputera Terima Tawaran Kerja - TERAJU

3

Kolum 2 bulan yang lalu

Perkuat Kempen Kebersihan, Hapus Sampah Sarap!

4

Refleksi 4 bulan yang lalu

Tip Untuk Golongan Belia Mengharungi Norma Baharu Di Pasaran Kerja Tempatan

Sorotan

1

Rosmah Masih Di Singapura, Tidak Hadir Perbicaraan

2

Avaa Vanja Tuntut Cerai Daripada Suami

3

Auntie Anne’s Di Singapura Kini Berstatus Halal

Disyorkan untuk anda

Politik 1 hari yang lalu

PAS Pahang Kekal Bersama Muafakat Nasional, Belum Putuskan Agihan Kerusi Pahang

oleh Nik Khaleef Fitri

Sukan 18 jam yang lalu

Malaysia Layak Ke Separuh Akhir Skuasy Berpasukan Asia 2021

Sukan 1 hari yang lalu

Nama Tak Disebut, Shahidan Kecil Hati

oleh Fitri Nizam

Semasa 19 jam yang lalu

Pendaftaran Automatik Pengundi Usia 18 Tahun Berkuatkuasa 15 Disember