Berita Terkini

1 jam yang lalu: 6 lagi pelajar Maktab Mahmud Sik positif COVID-19 1 jam yang lalu: 98.2 peratus kes baharu COVID-19 kategori 1 dan 2 1 jam yang lalu: Malaysia sumbang vaksin Astrazeneca kepada Bangladesh, Laos - Khairy 1 jam yang lalu: Polis Klang Selatan lakukan 9 serbuan babitkan judi haram sejak 1 Disember hingga hari ini, rampas RM65,000 serta tahan 25 individu 1 jam yang lalu: Kes isu kerakyatan: Mahkamah rayuan tetapkan 22 Disember dengan rayuan kerajaan tangguh keputusan

IKUTI KAMI


Rokok Elektronik, Vape Nikotin Bukan Alternatif Kurangkan Tembakau

Semasa Dikemaskini 2 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 16 Nov 2021 2:32PM

Khairy Jamaluddin (tengah) bersama Dr Mohd Afiq Mohd Nor (sebelah kanan Khairy) serta beberapa NGO bergambar selepas selesai sesi perbincangan bersama mengenai isu kawalan merokok baru-baru ini.

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Rokok elektronik atau vape bernikotin tidak diiktiraf sebagai strategi Pengurangan Risiko Tembakau (Tobacco Harm Reduction).

Setiausaha Kehormat IKRAM Health Malaysia, Dr Mohd Afiq Mohd Nor berkata, kenyataan tersebut diakui Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin ketika sesi perbincangan bersama mengenai isu kawalan merokok yang dilakukan bersama 12 pertubuhan bukan kerajaan (NGO) lain baru-baru ini.

Menurut beliau, Khairy dalam sesi berkenaan turut mengakui bahawa rokok elektronik tersebut sebagai berbahaya.

“Ya, YB menteri sendiri akui yang vape itu berbahaya dan menegaskan KKM tetap menolak konsep Harm Reduction yang dicanang-canang oleh sesetengah pihak.

“Dalam sesi itu juga, Khairy telah menjelaskan kepada wakil pelbagai pertubuhan bukan kerajaan (NGO) mengenai keputusan kerajaan berkaitan penjualan rokok elektronik dan vape bernikotin. Beliau bagaimanapun menekankan bahawa kerajaan masih komited dengan pelan Tobacco EndGame 2040 negara,” katanya kepada Getaran.

Dr Afiq berkata, walaupun ada beberapa perkara positif diutarakan menteri dalam perbincangan berkaitan akta baharu kawalan merokok yang akan dibentangkan nanti, seluruh NGO tetap menolak cadangan kerajaan ingin membenarkan penjualan rokok elektronik dan vape bernikotin.

“Untuk rekod, akta baharu berkaitan kawalan tembakau dan merokok ini telah lama tertangguh untuk dibentang.

“Pada mulanya ia dimaklumkan akan dibentang pada sidang parlimen kali ini namun terpaksa ditangguhkan kerana perlu diperhalusi,” katanya.

Sementara itu, wakil Persatuan Kesihatan Remaja Malaysia (MAAH), Professor Dr Mohamad Haniki turut mempersoalkan usaha menghalalkan penjualan cecair vape bernikotin, memandangkan ia jelas bertentangan dengan Agenda Nasional Malaysia Sihat (ANMS) yang telah dirasmikan Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob 11 November lalu.

“Tiada bukti nikotin dalam  rokok elektronik selamat digunakan. Berapa kepekatan nikotin dalam cecair vape yang akan dibenarkan nanti?

“Apakah asas digunakan dalam menetapkan sukatan tertentu,” katanya.

Terdahulu, Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata Agenda Nasional Malaysia Sihat (ANMS) akan dilaksanakan untuk tempoh 10 tahun, bermula tahun ini sehingga 2030 dan pelaksanaannya dibahagikan kepada dua penggal.

“Penggal pertama bermula pada tahun 2021 sehingga tahun 2025, manakala penggal kedua bermula pada tahun 2026 dan akan berakhir pada 2030,” katanya ketika melancarkan ANMS minggu lalu.

Perdana Menteri berkata, kerajaan bertanggungjawab merangka hala tuju, strategi dan initiatif ANMS, manakala pihak swasta serta badan bukan kerajaan adalah penggerak kepada strategi serta usaha yang telah dirangka.

Mengulas lanjut, Dr Haniki berkata, Khairy ketika pertemuan bersama pada Khamis lalu berkata, KKM kini sedang berusaha dengan pelbagai cara bagi memastikan tabiat merokok dan vaping, dapat dikurangkan sehingga mencapai angka kurang daripada 5 peratus penduduk.

“Ia selaras dengan hasrat negara dalam menuju pelan Tobacco EndGame 2040,” katanya. - Getaran, 16 November 2021.

Berita Berkaitan

1

Selera 6 jam yang lalu

Ambil Protein Untuk Kuatkan Sistem Pertahanan Badan

2

Semasa 9 jam yang lalu

Nilai Rt COVID-19 Kembali Naik, 40 Lagi Kematian Direkodkan

3

Selera 14 jam yang lalu

Makan dan Minum Ikut Cara Nabi Untuk Kesihatan Sejahtera

4

TARA 1 hari yang lalu

Lebih Bahaya Daripada Asma, Fibrosis Pulmonari ‘Membunuh’ Sistem Pernafasan Manusia!

Sorotan

1

Suu Kyi Dijatuhi Hukuman Penjara 4 Tahun

2

Menara 188 Disewakan Kepada Syarikat Swasta, Hospitality 360

3

Rangnick Bermula Dengan Langkah Kanan Bersama United

4

Penyiar Pembunuh Industri Kreatif Hiburan Dalam Senyap!

Disyorkan untuk anda

Pendidikan 1 hari yang lalu

21,316 Pelajar Berhenti Sekolah Ketika Pandemik, Apa Sudah Jadi?

oleh Farhana Farush

Semasa 1 hari yang lalu

Berasak Di Kedai Permainan, Polis Jejak Sekumpulan Lelaki

oleh Fitri Nizam

Semasa 15 jam yang lalu

Peratusan Tinggi Jangkitan Sporadik Di Sabah Harus Dilihat Sebagai Amaran

Semasa 6 jam yang lalu

Rosmah Gagal Dalam Permohonan Gugurkan Sri Ram, Batalkan Kes Rasuah