Berita Terkini

6 jam yang lalu: 5,551 kes baharu COVID-19 dilaporkan hari ini - KP Kesihatan 8 jam yang lalu: Perkembangan terbaharu kes Omicron akan diambil kira dalam SOP PRN Sarawak - Khairy 9 jam yang lalu: Pengembara yang tiba di KLIA dari negara berisiko tinggi akan dipakaikan peranti pengesanan sepanjang tempoh kuarantin - Khairy 9 jam yang lalu: Lapan kontak rapat kes Omicron akan menjalani ujian swab PCR hari ini - Khairy 9 jam yang lalu: Kes pertama varian Omicron dikesan di Malaysia pada 2 Disember melibatkan pengembara bukan warganegara dari Afrika Selatan - Khairy

IKUTI KAMI


Peminjam Tidak Bayar PTPTN Mungkin Dikenakan Tindakan Undang-Undang - Noraini

Semasa Dikemaskini 2 minggu yang lalu ยท Diterbitkan pada 15 Nov 2021 2:38PM

Datuk Dr Noraini Ahmad - Gambar fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Tindakan undang-undang mungkin akan dikenakan ke atas peminjam Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) yang masih gagal menjelaskan hutang masing-masing, walaupun pelbagai usaha dilaksanakan untuk membantu mereka berbuat demikian.

Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Dr Noraini Ahmad bagaimanapun berkata, tindakan itu adalah langkah terakhir yang akan dipertimbangkan kerajaan.

Katanya, setakat 30 September lalu, sejumlah 22.5 peratus atau kira-kira 540,000 daripada 2.4 juta peminjam PTPTN tidak menjelaskan bayaran balik pinjaman selepas menamatkan pengajian dengan nilai hampir RM9.1 bilion.

“Seramai 2.4 juta peminjam sudah menamatkan pengajian dan sepatutnya PTPTN mula menerima hampir RM24.6 bilion sebagai bayaran balik.

“Setakat ini, 77.5 peratus peminjam sudah mula menjelaskan bayaran, dengan hampir 800,000 daripada mereka sudah melangsaikan keseluruhan jumlah pinjaman,” katanya.

Noraini memberitahu, 400,000 peminjam dikesan melunaskan bayaran secara konsisten mengikut jadual manakala 700,000 lagi membuat bayaran secara tidak konsisten.

“Setakat ini PTPTN berjaya mengutip RM15.5 bilion bayaran semula,” katanya.

Beliau berkata demikian sebagai menjawab soalan Ahli Parlimen Sibuti, Lukanisman Awang Sauni di Dewan Rakyat hari ini, mengenai jumlah hutang dan kemampuan PTPTN memberikan pinjaman baharu kepada pemohon susulan beban tunggakan yang tinggi.

Noraini memaklumkan, model pembiayaan diguna pakai PTPTN adalah bergantung kepada prestasi bayaran balik sebagai sumber utama dana.

Jelasnya, dana itu disalurkan bagi membiayai pinjaman sedia ada dan pembiayaan baharu.

“Pemberian insentif diskaun seperti diskaun bayaran balik berjaya menarik minat peminjam untuk membuat bayaran kepada PTPTN.

“Diskaun seperti diumumkan Kementerian Kewangan itu adalah potongan 15 peratus atas baki hutang untuk penyelesaian penuh pinjaman, diskaun 12 peratus untuk pembayaran 50 peratus baki hutang dan 10 peratus sekiranya membuat potongan gaji atau debit terus,” katanya. - Getaran, 15 November 2021

Berita Berkaitan

1

Semasa 3 hari yang lalu

Dewan Rakyat Panas Isu Harga Barang Naik

2

Semasa 1 minggu yang lalu

Tun M Terbukti Naif Undang-Undang Malaysia - Kamarul Zaman

3

Semasa 1 minggu yang lalu

Ahli Parlimen Perlu Diberi Peruntukan Adil - Anwar

4

Ekonomi 1 minggu yang lalu

Caj DNB Kurang Daripada 20 Sen Bagi Setiap GB 5G Kepada Syarikat Telekomunikasi

Sorotan

1

Yasmin Hani Dan Shahrin Razali Berpisah

2

Jerman Ambil Tindakan Keras Untuk Menangani Kenaikan Kes COVID-19

3

COVID-19: 150 Pelajar SSP, Cyberjaya Jadi Kontak Rapat Dipindah Ke IAB

4

Dari Segambut Ke New York: Grab Rai Penyenaraian Bersejarah

Disyorkan untuk anda

Semasa 9 jam yang lalu

Kerajaan Negeri Laksana Penguatkuasaan Penerokaan Haram Hutan Simpan Sebelum 1 Jun - PM

Semasa 7 jam yang lalu

Kes Pertama Omicron Dikesan Di Malaysia

oleh Susan Albert

Semasa 1 hari yang lalu

Gagal Fasih Bahasa Kebangsaan, Pelan Perpaduan Negara 'Bungkus' Tengah Jalan

oleh Aiman Sadiq

Politik 7 jam yang lalu

Undi 18 Beri Ruang Belia Menilai Dan Memilih - ARUS

oleh Rubini Nagarajah