Berita Terkini

7 jam yang lalu: Harga RON97 turun tiga sen kepada RM2.99 seliter, harga RON95 dan diesel kekal bagi tempoh 9 Dis - 15 Dis - Kementerian Kewangan 8 jam yang lalu: PDRM menawarkan diskaun kompaun saman terpilih sehingga 80 peratus bermula esok sehingga Ahad ini sempena 100 hari Aspirasi Keluarga Malaysia 8 jam yang lalu: 5G: DNB akan diminta adakan perbincangan mengenai model sistem rangkaian borong tunggal bersama Ahli-ahli Parlimen pembangkang – Annuar Musa 10 jam yang lalu: 5,020 kes baharu COVID-19 dilaporkan hari ini - KP Kesihatan 10 jam yang lalu: Indonesia dijangka hantar 5,000 hingga 10,000 rakyatnya untuk bekerja di negara ini, bulan depan - M. Saravanan

IKUTI KAMI


Atasi Masalah Perkauman, Diskriminasi Sebelum Jadi Barah

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 07 Nov 2021 7:24PM

Sekitar Bengkel Isu Diskriminasi Kaum dan Permasalahannya di sekitar Kalabakan.

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

TAWAU - Orang ramai diminta sentiasa peka terhadap tindakan segelintir pihak yang gemar memainkan api perkauman di negeri ini.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kukusan, Rina Jainal berkata, isu perkauman dan diskriminasi menjadi senjata mudah untuk memecah belahkan rakyat, seterusnya menjatuhkan kerajaan serta negara.

“Sejarah membuktikan kehebatan sebuah empayar adalah berpunca daripada penyatuan bangsanya.

“Namun, sejarah juga membuktikan banyak negara kucar kacir disebabkan isu perkauman dan diskriminasi oleh pihak tertentu yang sememangnya berniat jahat,” katanya kepada media, di sini, semalam.

Menurut Rina, adalah perlu rakyat diberi pendedahan dengan isu diskriminasi dan perkauman secara ilmiah serta terbuka.

“Isu perkauman boleh menjejaskan keharmonian dan perpaduan masyarakat jika tidak ditangani dari awal.”

“Justeru, apabila menerima tawaran bekerjasama dengan Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (SUHAKAM) dan Pusat Komuniti Masyarakat (KOMAS) dalam menganjurkan Bengkel Isu Diskriminasi Kaum dan Permasalahannya, saya melihat ia ruang terbaik untuk membincangkan perkara ini bersama komuniti setempat.

“Malah sepanjang penganjuran, saya melihat penduduk di sekitar Kalabakan mula sedar dan tahu akan hak asasi serta diskriminasi dialami sebaik menghadiri bengkel yang dikendalikan dua badan kemasyarakatan ini,” katanya.

Terdahulu, lebih 200 peserta menghadiri bengkel selama tiga hari bermula Khamis lalu yang diadakan di empat lokasi berbeza.

Ahli Parlimen Kalabakan, Ma’mun Sulaiman berkata, empat lokasi tersebut adalah Kampung Rancangan (Kalabakan), Kampung Kijang (Merotai), Kampung Tamang (Pulau Sebatik) dan Kukusan.

“Walaupun, isu diskriminasi dan perkauman tidak berlaku di sini, namun, saya melihat bengkel ini sebagai pendedahan awal kepada orang ramai agar tidak menindas atau bersifat perkauman.

“Ini kerana ia boleh menjejaskan keharmonian dan perpaduan masyarakat jika tidak ditangani dari awal,” katanya.

Tambahnya, selain membincangkan isu perkauman dan diskriminasi, bengkel tersebut turut menjadi wadah mendedahkan masyarakat Kalabakan dengan peranan dimainkan SUHAKAM, sekali gus menyuarakan permasalahan yang membelenggu mereka selama ini.

Sementara itu, Pesuruhjaya SUHAKAM, Jerald Joseph berkata, pihaknya turut menerima maklumat berhubung permasalahan hak asasi masyarakat menerusi penganjuran bengkel berkenaan.

Jerald Joseph
Jerald Joseph

“Selain objektif bengkel tercapai, SUHAKAM turut menerima maklumat mengenai masalah penduduk di sini khususnya membabitkan dokumentasi, tanah adat, aduan operasi agensi kerajaan dan sebagainya.

“Paling penting, bengkel ini turut membolehkan masyarakat di sini tahu kewujudan SUHAKAM dan bersedia menyalurkan aduan berkaitan,” katanya. - Getaran, 7 November 2021

Berita Berkaitan

1

Filem & TV 3 bulan yang lalu

FDAM Bantah Penerbitan Iklan Hari Kebangsaan Bangkitkan Isu Perkauman

2

Semasa 3 bulan yang lalu

Siasat Pesuruhjaya SUHAKAM, PDRM Terima Kritikan

3

Semasa 7 bulan yang lalu

Suhakam: Pemeriksaan Datang Bulan Langgar Hak Kanak-kanak

4

Semasa 7 bulan yang lalu

Penderaan Kanak-Kanak Meningkat, Ibu Kandung Penyumbang Tertinggi - SUHAKAM

Sorotan

1

Sindiket Rokok Seludup Tumpas, 2 Lelaki Ditahan

2

Atletico Mara, Liverpool Kekal Sempurna

3

'Red Notice' Filem Paling Banyak Ditonton Di Netflix

4

Singapura Sahkan 2 Kes Import Positif Varian Omicron

Disyorkan untuk anda

Singapura 1 hari yang lalu

Singapura Sahkan 2 Kes Import Positif Varian Omicron

Semasa 6 jam yang lalu

Kampung Baru: Tekan Dan Usir Penduduk Tindakan Zalim

oleh Susan Albert

Sukan 1 hari yang lalu

Berakhirnya Era Pasangan Peng Soon-Liu Ying Dalam Badminton

Semasa 1 hari yang lalu

Skim Harga Maksimum Dilancar, Bendung Masalah Kenaikan Harga Barangan

oleh Rubini Nagarajah