Berita Terkini

3 minit yang lalu: Terdapat harapan untuk pemulihan ekonomi Malaysia dalam melangkah ke 2022 - OCBC 10 jam yang lalu: 6 lagi pelajar Maktab Mahmud Sik positif COVID-19 10 jam yang lalu: 98.2 peratus kes baharu COVID-19 kategori 1 dan 2 10 jam yang lalu: Malaysia sumbang vaksin Astrazeneca kepada Bangladesh, Laos - Khairy 10 jam yang lalu: Polis Klang Selatan lakukan 9 serbuan babitkan judi haram sejak 1 Disember hingga hari ini, rampas RM65,000 serta tahan 25 individu

IKUTI KAMI


Pahang Sedia RM7.5 Juta Untuk Musim Tengkujuh 

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 03 Nov 2021 9:24PM

Wan Rosdy (dua dari kiri) melancarkan misi penghantaran bekalan keperluan bencana Monsun Timur Laut di perkarangan Majlis Daerah Jerantut, hari ini

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUANTAN - Sejumlah RM7.5 juta disediakan kerajaan Pahang sebagai persediaan menghadapi musim tengkujuh tahun ini. 

Menteri Besar, Datuk Seri Wan Rosdy Wan Ismail berkata, peruntukan itu membabitkan RM2.5 juta untuk kira-kira 200 tan bekalan barangan keperluan termasuk makanan. 

Beliau berkata, semua bekalan makanan berkenaan sedang dalam proses untuk dihantar ke 140 pangkalan hadapan secara berperingkat di seluruh Pahang. 

"Walaupun kedatangan Monsun Timur Laut dijangka bermula pertengahan bulan ini, namun kita tidak akan menunggu banjir berlaku baru nak hantar bantuan, jadi hari ini kita sudah mula hantar bekalan dan ada kawasan seperti (Pulau) Tioman sudah mula menerima bekalan minggu lalu. 

"Untuk bantuan bekalan makanan ini sahaja kerajaan negeri menyediakan (peruntukan) RM2.5 juta daripada keseluruhan RM7.5 juta disediakan untuk tujuan (persediaan) menghadapi banjir," katanya. 

Beliau berkata demikian ketika ditemui media selepas melancarkan misi penghantaran bekalan keperluan bencana Monsun Timur Laut di perkarangan Majlis Daerah Jerantut, dekat Jerantut, hari ini. 

Turut hadir Setiausaha Kerajaan Pahang, Datuk Seri Dr Sallehuddin Ishak. 

Sementara itu, mengulas mengenai proses penghantaran bantuan ke lima pangkalan hadapan di Pulau Tioman, Wan Rosdy berkata, kerajaan negeri dan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Pahang sudah membuat penghantaran pada 30 Oktober lalu. 

Jelasnya, semua barangan makanan itu sudah menjalani proses sanitasi dan disimpan dengan berhati-hati oleh petugas bagi mengelak daripada berlaku kerosakan. 

"Secara keseluruhannya, proses penghantaran bekalan makanan ke Pulau Tioman berjalan lancar dan tidak ada masalah sepanjang proses (penghantaran) dilakukan. 

"Kalau kita tengok kepada pecahan pangkalan hadapan disediakan di seluruh Pahang pula, kita ada 18 pangkalan hadapan di Kuantan; 34 di Temerloh; dua di Bentong; Maran (11); Rompin (12); Pekan ada 14 pangkalan hadapan dan Bera (11)," katanya.

Tambah Wan Rosdy, daerah Raub memiliki 10 pangkalan hadapan, 16 di Jerantut dan 12 lagi disediakan di Lipis.

"Saya yakin dengan tahap kesiapsiagaan kerajaan negeri serta agensi berkaitan dalam menguruskan situasi banjir, berdasarkan pengalaman berdepan musim tengkujuh di luar jangka pada tahun 2013 dan 2014," katanya. - Getaran, 3 November 2021

Sorotan

1

Suu Kyi Dijatuhi Hukuman Penjara 4 Tahun

2

Menara 188 Disewakan Kepada Syarikat Swasta, Hospitality 360

3

Rangnick Bermula Dengan Langkah Kanan Bersama United

4

Penyiar Pembunuh Industri Kreatif Hiburan Dalam Senyap!

Disyorkan untuk anda

Pendidikan 1 hari yang lalu

COVID: KPM Tak Cadang Tutup Sekolah Awal

Semasa 18 jam yang lalu

Jangan Berlengah, Segera Campur Tangan Kekang Manipulasi Harga Barang

oleh Aiman Sadiq

Semasa 17 jam yang lalu

Menara 188 Disewakan Kepada Syarikat Swasta, Hospitality 360

Semasa 1 hari yang lalu

COVID-19: 114 Pelajar Seri Puteri Di MAEPS, Dalam Keadaan Baik