Berita Terkini

6 jam yang lalu: 5,551 kes baharu COVID-19 dilaporkan hari ini - KP Kesihatan 9 jam yang lalu: Perkembangan terbaharu kes Omicron akan diambil kira dalam SOP PRN Sarawak - Khairy 9 jam yang lalu: Pengembara yang tiba di KLIA dari negara berisiko tinggi akan dipakaikan peranti pengesanan sepanjang tempoh kuarantin - Khairy 9 jam yang lalu: Lapan kontak rapat kes Omicron akan menjalani ujian swab PCR hari ini - Khairy 10 jam yang lalu: Kes pertama varian Omicron dikesan di Malaysia pada 2 Disember melibatkan pengembara bukan warganegara dari Afrika Selatan - Khairy

IKUTI KAMI


SPR Pamer Rang Daftar Pemilih Tambahan Suku Tahun Ketiga 2021 Bermula Esok

Semasa · Diterbitkan pada 01 Nov 2021 11:36AM

Gambar hiasan

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

PUTRAJAYA - Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) akan melaksanakan urusan pameran Rang Daftar Pemilih Tambahan (RDPT) bagi suku tahun ketiga 2021 (ST3/2021) selama 14 hari bermula esok hingga 15 November di 854 tempat pameran RDPT di seluruh negara.

Setiausaha SPR Datuk Ikmalrudin Ishak berkata RDPT ST3/2021 itu mengandungi 68,228 permohonan pendaftaran pemilih baharu daripada warganegara yang layak dan 15,143 permohonan pertukaran bahagian pilihan raya daripada pemilih berdaftar yang telah memohon dalam tempoh antara 1 Julai 2021 hingga 30 Sept 2021.

Semakan RDPT ST3/2021 boleh dibuat melalui beberapa kaedah iaitu hadir ke 854 tempat pameran RDPT ST3/2021 di seluruh negara dan mengimbas kod QR bagi Bahagian Pilihan Raya Parlimen yang diletakkan.

Semakan juga boleh dibuat di portal rasmi pejabat Pilihan Raya Negeri, hadir ke pejabat Pilihan Raya Negeri yang berkenaan dan menyemak buku RDPT ST3/2021 yang disediakan, portal rasmi SPR di https://pengundi.spr.gov.my/ atau melalui aplikasi MySPR Semak.

“Semua pemohon dinasihatkan supaya menyemak nama mereka dalam RDPT ST3/2021. Sekiranya pemohon mendapati namanya tidak disenaraikan dalam RDPT ST3/2021, mereka boleh membuat tuntutan melalui Borang B,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Ikmalrudin berkata bagi pemilih berdaftar di satu-satu bahagian pilihan raya yang hendak membuat bantahan ke atas kemasukan nama mana-mana orang di dalam RDPT ST3/2021 dalam satu-satu bahagian pilihan raya, boleh berbuat demikian dengan mengisi Borang C.

Borang B dan Borang C boleh dimuat turun dari portal pejabat Pilihan Raya Negeri dan hendaklah dikemukakan kepada Pendaftar Pemilih (Pengarah Pilihan Raya Negeri) bagi kawasan pendaftaran yang berkenaan pada waktu pejabat pada mana-mana hari bekerja sepanjang tempoh pameran RDPT itu diadakan.

“Semasa tempoh Pameran RDPT ST3/2021, SPR juga mempamerkan nama-nama pemilih yang akan dikeluarkan daripada daftar pemilih kerana telah meninggal dunia atau hilang taraf kewarganegaraan atau apa-apa sebab berdasarkan kepada Peraturan 10 dan 25(2) Peraturan-Peraturan Pilihan Raya (Pendaftaran Pemilih) 2002," kata Ikmalrudin.

Sebarang pertanyaan mengenai pameran RDPT ST3/2021 boleh menghubungi talian hotline SPR di 03-8892 7018 atau mana-mana pejabat Pilihan Raya Negeri. - Bernama

Berita Berkaitan

1

Muzik 12 jam yang lalu

Konsert Mini 'Kau Dan Aku' Melabuhkan Tirai

2

Politik 1 minggu yang lalu

Norhizam Langgar Peraturan SPR, Masih Berkempen Di Hari Mengundi

3

Politik 1 minggu yang lalu

2 Peraih Undi Lolos Masuk, Kawalan SPR Raih Persoalan

4

Semasa 1 minggu yang lalu

Khairy Langgar Arahan Kempen Hari Mengundi?

Sorotan

1

Yasmin Hani Dan Shahrin Razali Berpisah

2

Jerman Ambil Tindakan Keras Untuk Menangani Kenaikan Kes COVID-19

3

COVID-19: 150 Pelajar SSP, Cyberjaya Jadi Kontak Rapat Dipindah Ke IAB

4

Dari Segambut Ke New York: Grab Rai Penyenaraian Bersejarah

Disyorkan untuk anda

Sukan 1 hari yang lalu

Malaysia Layak Ke Separuh Akhir Skuasy Berpasukan Asia 2021

Semasa 1 jam yang lalu

24 Pelajar Maktab Mahmud Positif, Cetus Kluster Dah Pelangi

oleh Rafisqi Radhi

Semasa 1 hari yang lalu

1 Maut, 5 Cedera Nahas 3 Kenderaan

oleh Ardyhansah Amat

Semasa 1 hari yang lalu

Pembangunan Modal Insan, Kemahiran Dilaksana Sepenuhnya Oleh KSM

oleh Aiman Sadiq