Berita Terkini

7 jam yang lalu: COVID: 7,246 kes sembuh dilapor hari ini, kumulatif kes pulih kini 2,551,253 - KP Kesihatan 7 jam yang lalu: COVID: 98.2 peratus atau 5,703 kes daripada 5,806 kes dilapor hari ini kategori satu dan dua - KP Kesihatan 7 jam yang lalu: Singapura mengesan dua kes import COVID-19 dengan ujian awal positif bagi varian Omicron - MOH 9 jam yang lalu: 6 pelajar MRSM Sultan Azlan Shah disah positif COVID-19 10 jam yang lalu: Datuk Lee Chong Wei dianugerahkan Ijazah Kehormat Doktor Sains Sukan sempena Istiadat Konvokesyen Ke-58 USM

IKUTI KAMI


Ujian RT-PCR Untuk Kontak Rapat, Pengembara Mulai Hari Ini - KJ

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 16 Oct 2021 6:05PM

Rakyat asing yang dibenarkan memasuki Malaysia oleh Ketua Pengarah Imigresen akan diberikan pengurangan tempoh kuarantin mulai Isnin ini. - Gambar AFP

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Ujian Tindak Balas Berantai Polimerase Masa Nyata (RT-PCR) ke atas semua kontak rapat dan pengembara akan dilaksanakan bermula hari ini.

Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin berkata, ia membabitkan individu yang sedang menjalani kuarantin wajib hari kelima atau lebih, dan telah melengkapkan dos vaksin masing-masing.

Menurut beliau, mereka yang tidak mengambil vaksin atau belum melengkapkan dos vaksinasi COVID-19 dan sedang menjalani kuarantin wajib hari kelapan serta ke atas juga boleh menjalani ujian RT-PCR bermula hari ini. 

"Sekiranya keputusan ujian pengesanan COVID-19 individu terbabit negatif, mereka akan diberi Pelepasan Perintah Pengawasan dan Pemerhatian pada Isnin ini," katanya di sini.

Dalam perkembangan berkaitan beliau berkata, pengurangan tempoh kuarantin bermula Isnin depan dikhususkan untuk mana-mana warganegara, pemastautin tetap Malaysia, ekspatriat, kor diplomatik atau rakyat asing yang dibenarkan memasuki Malaysia oleh Ketua Pengarah Imigresen.

"Turut dibenarkan ialah kontak rapat kepada kes positif COVID-19 serta individu diberi perintah pengawasan dan pemerhatian oleh pegawai diberi kuasa, contohnya mereka yang pulang dari kawasan berisiko tinggi seperti diumumkan kerajaan. 

"Garis panduan sedia ada yang berkaitan masih terpakai dan orang awam diingatkan untuk mematuhi garis panduan ditetapkan," katanya. 

Mengulas lanjut Khairy juga memaklumkan, kegagalan untuk mematuhi Perintah Pengawasan dan Pemerhatian itu merupakan satu kesalahan di bawah Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988.

Terdahulu, Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengumumkan Pengurangan Tempoh Kuarantin Wajib Pengembara dari luar negara serta Perintah Pengawasan dan Pemerhatian bagi Kontak Rapat berkuat kuasa 18 Okt ini. - Getaran, 16 Oktober 2021.

Sorotan

1

Rosmah Masih Di Singapura, Tidak Hadir Perbicaraan

2

Avaa Vanja Tuntut Cerai Daripada Suami

3

Auntie Anne’s Di Singapura Kini Berstatus Halal

Disyorkan untuk anda

Semasa 12 jam yang lalu

Pembangkang Mahu Isu Harga Barang Dibahas Di Dewan, Bukan Kamar Khas

Sukan 1 hari yang lalu

Menang Piala Malaysia, Shahidan Isytihar Cuti Tambahan

oleh Zaidi Azmi

Semasa 1 hari yang lalu

2 Kafe Popular ‘Pork Free’ Akui Tiada Sijil Halal

oleh Susan Albert

Sukan 1 hari yang lalu

Nama Tak Disebut, Shahidan Kecil Hati

oleh Fitri Nizam