Berita Terkini

1 jam yang lalu: Najib gagal kemuka bukti baharu, keputusan rayuan kes SRC esok 4 jam yang lalu: 4,817 kes sembuh COVID-19 dilaporkan hari ini - KP Kesihatan 6 jam yang lalu: Rizab antarabangsa BNM meningkat kepada US$116.7 bilion pada 30 November 2021 6 jam yang lalu: 41,490 orang miskin tegar di Sabah sehingga 1 Disember 6 jam yang lalu: PRN Sarawak: DAP gesa SPR perjelas perubahan tempat mengundi

IKUTI KAMI


Penilaian KAFA 2021 Diganti UPKK

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 16 Oct 2021 1:07PM

Abdul Aziz Jusoh - Gambar dari JPM

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Kaedah Penilaian Kelas Al-Quran dan Fardhu Ain (KAFA) 2021 akan dilaksanakan serentak di seluruh negara pada 16 hingga 30 November ini, bagi menggantikan peperiksaan bertulis Ujian Penilaian KAFA (UPKK).

Pelaksanaan itu berdasarkan Modul Penilaian Kelas Al-Quran dan Fardhu Ain (MPKAFA).

Ketua Pengarah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM), Datuk Abdul Aziz Jusoh berkata, perubahan penilaian itu tidak akan menjejaskan persediaan dan tahap penguasaan murid terhadap subjek dipelajari.

“MPKAFA ini terdiri daripada dua bahagian, iaitu pertama kaedah penilaian secara lisan kepada calon berdaftar berdasarkan silibus kurikulum KAFA JAKIM bermula tahun tiga hingga tahun lima. Markah diperuntukkan adalah 75 peratus.

“Bahagian kedua merangkumi penilaian terhadap nilai, sahsiah, kehadiran pengajaran dan pembelajaran (PdPR), hasil kerja serta komitmen calon. Markah diperuntukkan adalah 25 peratus,” katanya.

Menurut Abdul Aziz, PdPR bagi murid tahun lima dan tahun enam hanya dikhususkan untuk pelaksanaan MPKAFA dalam tempoh penilaian.

Aktiviti penilaian bersepadu ini, katanya, membabitkan semua guru KAFA di setiap premis kelas dan boleh dilaksanakan sama ada secara dalam talian, luar talian atau ‘offsite’.

Beliau berkata, dokumen MPKAFA itu boleh dimuat turun penilai akan dilantik melalui portal Sistem Maklumat Pendidikan Islam (SIMPENI) JAKIM pada 8 hingga 10 November 2021.

“Sesi libat urus bersama agensi pelaksana KAFA di setiap negeri berkaitan pelaksanaan MPKAFA akan dilaksanakan pada tarikh ditetapkan,” katanya.

Mengulas lanjut, Abdul Aziz berkata, JAKIM akan menggunakan pelbagai saluran informasi bagi memastikan maklumat jelas dapat disampaikan sebaiknya, sebagai memahami keresahan ibu bapa, murid, agensi pelaksana KAFA dan pihak berkaitan susulan beberapa perubahan mengenai penilaian itu.

“Dengan keputusan ini, agensi pelaksana KAFA di setiap negeri, pentadbir di setiap premis dan guru KAFA dimohon memastikan pelaksanaan MPKAFA berjalan lancar,” katanya.

Pada 23 September lalu, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Idris Ahmad mengumumkan bahawa pengoperasian KAFA di seluruh negara bagi murid tahun satu hingga enam diteruskan secara PdPR sehingga takwim persekolahan 2021 berakhir.

Menerusi pengumuman itu, katanya, peperiksaan UPKK bagi calon 2020 dan 2021 untuk subjek bertulis yang dijadualkan serentak akan digantikan dengan pelaksanaan berbentuk penilaian sepenuhnya. - Getaran, 16 Oktober 2021

Sorotan

1

Najib Gagal Kemuka Bukti Baharu, Keputusan Rayuan Kes SRC, Esok

2

'Red Notice' Filem Paling Banyak Ditonton Di Netflix

3

Singapura Sahkan 2 Kes Import Positif Varian Omicron

Disyorkan untuk anda

Semasa 11 jam yang lalu

Muhyiddin Tak Keluarkan Kenyataan, Laporan Media Kurang Tepat - Khairy

oleh Fitri Nizam

Semasa 14 jam yang lalu

Tarek Obaid Sebabkan US$120 Juta Wang 1MDB, PSI Dipindahkan Ke Akaun Eskrow

Semasa 1 hari yang lalu

Rosmah Gagal Dalam Permohonan Gugurkan Sri Ram, Batalkan Kes Rasuah

Sukan 14 jam yang lalu

De Paula Sudah Cukup Matang - Cheng Hoe