Berita Terkini

1 jam yang lalu: Rafidah Aziz letak jawatan sebagai pengerusi AirAsia X 3 jam yang lalu: Masa depan Australia saling berhubungkait dengan masa depan Asia Tenggara dan ASEAN - Menteri Luar Australia 3 jam yang lalu: Polis Melaka tahan 20 individu, tumpaskan 5 kumpulan jenayah 3 jam yang lalu: DBP sedang pinda akta, perkukuh bahasa kebangsaan sebagai jati diri, identiti negara 5 jam yang lalu: Canberra beri amaran mengenai gelombang baharu jangkitan COVID-19

IKUTI KAMI


Dewan Rakyat Sebulat Suara Lulus RUU Levi Keuntungan Luar Biasa Pindaan 2020

Semasa Dikemaskini 8 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 12 Oct 2021 6:10PM

Mohd Shahar Abdullah menjawab soalan pada Persidangan Dewan Rakyat di Bangunan Parlimen hari ini. - Gambar Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Rang Undang-undang (RUU) Levi Keuntungan Luar Biasa (Pindaan) 2020 yang bertujuan menambah baik pentadbiran levi keuntungan luar biasa diluluskan secara sebulat suara oleh sidang Dewan Rakyat pada Selasa.

RUU itu diluluskan selepas bacaan kali ketiga bagi meminda Akta Levi Keuntungan Luar Biasa 1998 atau dikenali sebagai Akta 592 dengan memasukkan peruntukan baharu.

Ia bertujuan menambah baik pentadbiran levi keuntungan luar biasa melalui peruntukan remisi dan pulang balik levi dan penalti yang boleh memberi manfaat kepada orang yang membayar levi.

Ketika menggulung perbahasan RUU, Timbalan Menteri Kewangan I, Mohd Shahar Abdullah berkata pengenaan levi keuntungan luar biasa bukan satu tindakan secara terburu-buru yang dibuat kerajaan.

Beliau berkata kerajaan sentiasa melihat ekosistem yang luas bagi industri dan syarikat-syarikat komoditi di negara ini.

“Kementerian juga akan menimbang pelbagai cadangan lain seperti cukai warisan, cukai keuntungan modal dan cukai ke atas komoditi lain, dan tidak akan membuat sebarang keputusan tanpa mengadakan sesi libat urus,” katanya.

Terdahulu, semasa membentangkan RUU tersebut, beliau berkata ia antara lain bagi memberi kuasa kepada menteri untuk meremit keseluruhan atau mana-mana bahagian levi keuntungan luar biasa yang perlu dibayar.

Ia juga bagi memberi kuasa kepada Ketua Pengarah Kastam meremit keseluruhan atau mana-mana bahagian penalti yang perlu dibayar di bawah Akta 592.

Berdasarkan naskah biru yang diedarkan kepada pemberita, dari segi implikasi kewangan, rang undang-undang berkenaan tidak melibatkan apa-apa perbelanjaan wang tambahan kerajaan.

Sebanyak 11 ahli Parlimen menyertai sesi perbahasan RUU itu yang mengandungi empat fasal.

Dalam pada itu, Timbalan Menteri Kewangan II, Yamani Hafez Musa juga mengemukakan dua usul iaitu supaya kerajaan memindahkan sebanyak RM16.5 bilion, di bawah Seksyen 3(1) Akta Pendanaan Kerajaan 1983 (Akta 275), iaitu baki wang terimaan Terbitan Pelaburan Kerajaan Malaysia (MGII) dari Januari hingga Ogos 2021 kepada Kumpulan Wang Pembangunan.

Beliau juga mencadangkan supaya kerajaan memindahkan sebanyak RM7 bilion di bawah Seksyen 3(1) Akta 275 dan Seksyen 4(2) Akta Langkah-Langkah Sementara Bagi Pembiayaan Kerajaan (Penyakit Koronavirus 2019 (COVID-19)) 2020 atau Akta 830, iaitu baki wang terimaan Terbitan Pelaburan Kerajaan Malaysia (MGII) dari Januari hingga Ogos 2021 kepada Kumpulan Wang COVID-19.

Kedua-dua usul tersebut turut diluluskan sidang Dewan Rakyat selepas dibahaskan.

Kedua-duanya yang mengikut peruntukan Seksyen 4(b) Akta Pendanaan Kerajaan 1983 atau Akta 275, antara lain bertujuan menampung pakej rangsangan ekonomi dan pelan pemulihan ekonomi serta perbelanjaan pembangunan. - Bernama

Berita Berkaitan

1

Semasa 2 hari yang lalu

Subsidi 2022 Kini Berjumlah RM77.3 Bilion, Terbesar Dalam Sejarah

2

Ekonomi 1 minggu yang lalu

Pengecualian Cukai Jualan Kenderaan Tamat 30 Jun

3

Politik 1 minggu yang lalu

DAP Jadi Mangsa Persepsi Ketika Terajui MOF

4

Politik 2 minggu yang lalu

Fokus Kepada Tugas Di MOF, Tidak Fikir Isu Politik - Tengku Zafrul

Sorotan

1

Polis Yakin Tumpas Kumpulan ‘Tiger’ Susulan Rampasan Koleksi Senapang Dalam Reban

2

Adakah Kerajaan Takut Dengan Video TikTok, Rasa Kedudukan Terancam?

3

Digelar ‘Hawkeye Malaysia’, Lakonan Fattah Amin Sebagai Awang Dipuji Netizen

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Kenapa Tiada Tindakan Terhadap Penipu Bersiri? 45 Mangsa Tuntut Keadilan

oleh Isabelle Leong

Singapura 8 jam yang lalu

Singapura: Bayi Maut Akibat COVID-19, Kematian Pertama Bawah Umur 12 Tahun

Semasa 1 hari yang lalu

Hakim Tegur Guan Eng, Buat Kenyataan Media Berhubung Kesnya

Sukan 1 hari yang lalu

Kejohanan Dunia 2022: Pandelela Ke Final