Berita Terkini

7 jam yang lalu: COVID: Tujuh kluster baharu dikenal pasti, kluster aktif kini 506 - KP Kesihatan 7 jam yang lalu: COVID: 5,726 kes baharu hari ini, jumlah kumulatif kes kini 2,442,224 - KP Kesihatan 7 jam yang lalu: COVID: 5,607 kes sembuh dilapor hari ini, 598 dirawat di ICU dengan 308 kes perlukan bantuan pernafasan - KP Kesihatan 8 jam yang lalu: Nestlé Malaysia sasar kutip 25 tan bahan kitar semula sebulan 10 jam yang lalu: Sektor perladangan sawit akan terima 32,000 pekerja asing dengan SOP ketat

IKUTI KAMI


Dewan Rakyat Sebulat Suara Lulus RUU Levi Keuntungan Luar Biasa Pindaan 2020

Semasa Dikemaskini 2 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 12 Oct 2021 6:10PM

Mohd Shahar Abdullah menjawab soalan pada Persidangan Dewan Rakyat di Bangunan Parlimen hari ini. - Gambar Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Rang Undang-undang (RUU) Levi Keuntungan Luar Biasa (Pindaan) 2020 yang bertujuan menambah baik pentadbiran levi keuntungan luar biasa diluluskan secara sebulat suara oleh sidang Dewan Rakyat pada Selasa.

RUU itu diluluskan selepas bacaan kali ketiga bagi meminda Akta Levi Keuntungan Luar Biasa 1998 atau dikenali sebagai Akta 592 dengan memasukkan peruntukan baharu.

Ia bertujuan menambah baik pentadbiran levi keuntungan luar biasa melalui peruntukan remisi dan pulang balik levi dan penalti yang boleh memberi manfaat kepada orang yang membayar levi.

Ketika menggulung perbahasan RUU, Timbalan Menteri Kewangan I, Mohd Shahar Abdullah berkata pengenaan levi keuntungan luar biasa bukan satu tindakan secara terburu-buru yang dibuat kerajaan.

Beliau berkata kerajaan sentiasa melihat ekosistem yang luas bagi industri dan syarikat-syarikat komoditi di negara ini.

“Kementerian juga akan menimbang pelbagai cadangan lain seperti cukai warisan, cukai keuntungan modal dan cukai ke atas komoditi lain, dan tidak akan membuat sebarang keputusan tanpa mengadakan sesi libat urus,” katanya.

Terdahulu, semasa membentangkan RUU tersebut, beliau berkata ia antara lain bagi memberi kuasa kepada menteri untuk meremit keseluruhan atau mana-mana bahagian levi keuntungan luar biasa yang perlu dibayar.

Ia juga bagi memberi kuasa kepada Ketua Pengarah Kastam meremit keseluruhan atau mana-mana bahagian penalti yang perlu dibayar di bawah Akta 592.

Berdasarkan naskah biru yang diedarkan kepada pemberita, dari segi implikasi kewangan, rang undang-undang berkenaan tidak melibatkan apa-apa perbelanjaan wang tambahan kerajaan.

Sebanyak 11 ahli Parlimen menyertai sesi perbahasan RUU itu yang mengandungi empat fasal.

Dalam pada itu, Timbalan Menteri Kewangan II, Yamani Hafez Musa juga mengemukakan dua usul iaitu supaya kerajaan memindahkan sebanyak RM16.5 bilion, di bawah Seksyen 3(1) Akta Pendanaan Kerajaan 1983 (Akta 275), iaitu baki wang terimaan Terbitan Pelaburan Kerajaan Malaysia (MGII) dari Januari hingga Ogos 2021 kepada Kumpulan Wang Pembangunan.

Beliau juga mencadangkan supaya kerajaan memindahkan sebanyak RM7 bilion di bawah Seksyen 3(1) Akta 275 dan Seksyen 4(2) Akta Langkah-Langkah Sementara Bagi Pembiayaan Kerajaan (Penyakit Koronavirus 2019 (COVID-19)) 2020 atau Akta 830, iaitu baki wang terimaan Terbitan Pelaburan Kerajaan Malaysia (MGII) dari Januari hingga Ogos 2021 kepada Kumpulan Wang COVID-19.

Kedua-dua usul tersebut turut diluluskan sidang Dewan Rakyat selepas dibahaskan.

Kedua-duanya yang mengikut peruntukan Seksyen 4(b) Akta Pendanaan Kerajaan 1983 atau Akta 275, antara lain bertujuan menampung pakej rangsangan ekonomi dan pelan pemulihan ekonomi serta perbelanjaan pembangunan. - Bernama

Berita Berkaitan

1

Semasa 1 bulan yang lalu

Pemuda UMNO Kemuka 5 Resolusi Pertahan Hak Penggiat Ekonomi Gig

2

Video & Galeri 4 bulan yang lalu

Gema Getaran Ep. 17

Sorotan

1

Tak Tahan Dengan Isteri, Lelaki Minta Dipenjarakan

2

Mahkamah Benar Najib Pinda Tarikh Pelepasan, Pemulangan Pasport Ke Singapura

3

Warga Malaysia Di Singapura Mahu Pulang, Namun Berbelah-Bahagi

4

13 Penyanyi Berkumpulan Wanita Malaysia Dari 80-an Sehingga Kini

Disyorkan untuk anda

Politik 13 jam yang lalu

Khairy Jadikan Nyawa Rakyat Prioriti Berbanding Politik- Penganalisis

oleh Aiman Sadiq

Semasa 1 hari yang lalu

Laksanakan Semula Program Sarapan Pagi Percuma - Dr Maszlee

oleh Farhana Farush

Semasa 1 hari yang lalu

Mahkamah Benarkan Permohonan Pasport Shafee Ke New York

Semasa 5 jam yang lalu

Kanak-Kanak Maut, Terjatuh Dari Tingkat 7 Pangsapuri