Berita Terkini

8 jam yang lalu: Perdana Menteri ditahan, Sudan isytihar darurat 8 jam yang lalu: SPRM Selangor tahan tiga individu termasuk seorang eksekutif syarikat berkaitan kerajaan (GLC) 8 jam yang lalu: Rexy Mainaky dilantik semula sebagai Timbalan Pengarah Kejurulatihan - BAM 12 jam yang lalu: LKIM Kedah akan mewujudkan stok penimbal ikan sejuk beku (Q-Fish) 13 jam yang lalu: China tunda marathon Beijing susulan peningkatan jangkitan coronavirus

IKUTI KAMI


165,000 Penganggur Direkodkan Di Selangor Setakat Jun Tahun Ini

Semasa Dikemaskini 1 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 12 Oct 2021 2:36PM

Mohd Khairuddin Othman - Gambar Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

SHAH ALAM - Selangor merekodkan kadar pengangguran 4.4 peratus atau melibatkan 165,000 penganggur setakat Jun tahun ini susulan krisis pandemik COVID-19 yang melanda dunia sejak awal tahun lepas, kata Pengerusi Jawatankuasa Tetap Generasi Muda, Sukan dan Modal Insan Negeri Mohd Khairuddin Othman.

Katanya kerajaan negeri memandang berat kadar berkenaan dan berharap peratusan itu dapat diturunkan melalui penganjuran program Jelajah Selangor Bekerja 2021 yang menyediakan menawarkan hampir 25,000 peluang pekerjaan.

Beliau berkata melalui penganjuran program yang melibatkan sebanyak 200 syarikat itu, adalah diharapkan kadar pengangguran dapat diturunkan kepada 3.7 peratus menjelang suku pertama tahun hadapan.

Menurutnya pada 2019 kadar pengangguran adalah pada 2.9 peratus manakala 2020 angkanya meningkat kepada 4.5 peratus susulan pandemik yang melanda seluruh dunia.

Mengenai program Jelajah Selangor Bekerja 2021, Mohd Khairuddin berkata ia akan bermula dari 23 Oktober hingga Disember tahun ini, menjelajah ke Shah Alam, Kuala Selangor, Kuala Kubu Bharu, Hulu Langat dan Petaling.

“Program ini diadakan secara hibrid iaitu dalam talian dan fizikal, serta tidak mengabaikan prosedur operasi standard yang telah ditetapkan seiring dengan Fasa 3 Pelan Pemulihan Negara (PPN),” katanya pada majlis perasmian program tersebut di sini hari ini.

Katanya Jelajah Selangor Bekerja 2021 kali ini turut memberi tumpuan kepada peluang pekerjaan dalam industri aeroangkasa dengan kerjasama Invest Selangor Berhad selain peluang pekerjaan lain meliputi sektor perkhidmatan, pembuatan, elektronik, pengurusan dan sebagainya.

Beliau berharap rakyat Selangor khususnya belia dapat mengambil peluang di atas inisiatif yang disediakan oleh kerajaan negeri dengan mendaftar di website www.selangorbekerja.com.my untuk mendapatkan kerjaya yang ditawarkan serta membantu majikan mendapatkan tenaga kerja yang diperlukan. - Bernama

Berita Berkaitan

1

Jelajah 4 hari yang lalu

Rebut Baucar Pelancongan RM1 Juta Di Shopee!

2

Jelajah 4 hari yang lalu

Kedamaian Rimba Buat Warga Kota

3

Semasa 6 hari yang lalu

Peralihan Fasa 4, Orang Ramai Lepas ‘Gian’ Lepak Pusat Beli Belah

4

Semasa 6 hari yang lalu

Sindiket Judi Haram, Amirudin Nafi Terima Suapan

Sorotan

1

Mahkamah Benarkan Permohonan Pasport Shafee Ke New York

2

Laksanakan Semula Program Sarapan Pagi Percuma - Dr Maszlee

3

‘Hari Gelap’: Solskjaer Kesal Selepas Dimalukan Liverpool

4

13 Penyanyi Berkumpulan Wanita Malaysia Dari 80-an Sehingga Kini

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Kematian Warga Emas Di Rumah Penjagaan Disebabkan COVID-19, Bukan Vaksin

Semasa 1 hari yang lalu

Sindiket Edar Dadah, Wanita Antara 3 Ditahan

oleh Mira Adilah Azmi

Semasa 1 hari yang lalu

Moratorium Peminjam PTPTN Langkah Terbaik, Bantu Atasi Beban Kewangan

oleh Fitri Nizam

Semasa 23 jam yang lalu

Elak Tindakan, Guru Wajar Patuhi Pekeliling 

oleh Farhana Farush