Berita Terkini

2 minit yang lalu: Keputusan permohonan Zuraida sertai PBM diumumkan selepas 7 Jun - Presiden PBM 1 jam yang lalu: Penduduk Kampung Tian ketakutan ekoran serangan monyet 2 jam yang lalu: Kebakaran hospital, menteri kesihatan Senegal dipecat 2 jam yang lalu: Rusia sedia bantu atasi krisis makanan jika sekatan ditarik balik 3 jam yang lalu: KPDNHEP gesa 90 pejabat Ahli Parlimen segera Penyelaras Kepenggunaan Parlimen (PKP)

IKUTI KAMI


Fatwa Ambil Vaksin, Malaysia Rujuk Ulama Dunia

Semasa Dikemaskini 1 tahun yang lalu · Diterbitkan pada 26 Feb 2021 7:52AM

Gambar AFP

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Malaysia telah mendapatkan pandangan dan penjelasan daripada ulama terkemuka dunia tentang hukum pengambilan vaksin COVID-19, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Senator Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri.

Katanya beliau telah menghantar surat kepada beberapa ulama terkemuka bagi memohon penjelasan tentang isu berkaitan vaksin, antaranya Imam Besar Al-Azhar Sheikh Ahmed el-Tayeb, Mufti Mesir Shawki Allam dan Pengerusi Majlis Fatwa Kerajaan Emiriah Arab Bersatu Syeikh Abdullah Ben Bayyah.

“Rata-rata mereka berfatwa bersandarkan kepada rujukan pakar (bidang kesihatan) bagi memastikan vaksin ini (vaksin COVID-19) selamat dan halal digunakan.

"Antara syarat fatwa juga ialah merujuk kepada ahli ikhtisas (bidang khusus),” katanya dalam Forum Perdana Ehwal Islam bertajuk ‘Vaksin: Cegah Sebelum Kalah’ yang disiarkan secara langsung di TV 1 malam ini.

Forum itu menampilkan sembilan ahli panel yang terdiri daripada mufti, pensyarah universiti, pendakwah dan pakar perubatan. 

Sementara itu, Pensyarah Kanan Universiti Kebangsaan Malaysia Prof Madya Datuk Dr Mohd Izhar Ariff Mohd Kashim berkata terdapat tiga aspek penting bagi menentukan hukum halal dan haram  sesuatu perkara, antaranya merujuk kepada pakar bagi bidang berkaitan sekiranya tidak terdapat dalil atau bukti dalam al-Quran dan hadis.

"Selain itu, hukum halal dan haram vaksin ini juga dikaji sama ada mempunyai sumber daripada haiwan yang tidak disembelih atau ada mengandungi bahan-bahan yang boleh mendatangkan mudarat.

"Sehubungan itu, kajian dan ahli kepakaran bidang kesihatan iaitu Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) telah menafikan perkara-perkara yang memudaratkan ini,” katanya.

Mufti Perlis Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin pula berkata Nabi Muhammad SAW turut merujuk pakar perubatan pada zaman itu jika ada para sahabat yang sakit.

"Nabi Muhammad SAW akan merujuk pakar perubatan Al-Harith ibn Kaladah walaupun beliau bukan seorang Muslim,” katanya. - Bernama

Sorotan

1

Zuraida Patut Lepaskan Kerusi Parlimen Ampang Juga - Fahmi Fadzil

2

Malaysia Airlines Mula Penerbangan Pertama Dari Kuala Lumpur Ke Doha

3

Letupan Bom Di Tak Bai: 3 Sukarelawan Polis Marin Cedera

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Ibu Parah, Ditikam Anak Usia 14 Tahun Ketika Sedang Tidur

Semasa 23 jam yang lalu

Budak 3 Tahun Dijangkiti HFMD, Bukan Cacar Monyet 

oleh Susan Albert

Semasa 18 jam yang lalu

Tiada Vaksinasi Cacar Monyet Secara Besar-Besaran, Hanya Bersasar - Khairy

oleh Susan Albert

Sukan 17 jam yang lalu

Jurulatih Wusyu Hadapi 10 Tuduhan Lakukan Amang Seksual Terhadap Pelatih Remaja