Berita Terkini

11 minit yang lalu: Tokyo Disneyland adakan program Halloween selepas 2 tahun program besar ditangguhkan 12 minit yang lalu: Sekatan 'dine in' di restoran di Osaka dan Tokyo, ditarik balik 14 minit yang lalu: Penambahbaikan kemudahan di beberapa sekolah di Sarawak giat dijalankan - Radzi 15 minit yang lalu: Kerja pengoptimuman menara komunikasi di Padang Besar, Perlis dimulakan hari ini 21 minit yang lalu: Kanak-kanak bawah 18 tahun dikecualikan syarat vaksin untuk kemasukan ke Amerika Syarikat

IKUTI KAMI


Norhizam Diminta Pulangkan Kereta Rasmi, Aset Kerajaan - SUK

Semasa Dikemaskini 2 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 10 Oct 2021 8:05AM

Norhizam Hassan Baktee - Gambar fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

MELAKA - Bekas Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (Exco) Melaka, Datuk Norhizam Hassan Baktee diminta memulangkan dengan segera kereta rasmi dan aset yang diamanahkan kepadanya sepanjang memegang jawatan itu.

Setiausaha Kerajaan Negeri Melaka, Datuk Ts Kamel Mohamed berkata tindakan itu bertujuan menyelesaikan isu berkenaan agar tidak berlarutan sehingga mengganggu tugas penjawat awam.

Beliau berkata setakat ini, bekas Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sungai Udang, Datuk Seri Idris Haron telah memulangkan kereta rasmi dan aset kerajaan negeri pada 7 Oktober setelah meletak jawatan sebagai Exco.

"Bekas ADUN Telok Mas, Datuk Noor Effandi Ahmad, yang juga bekas Exco, pula memaklumkan akan memulangkan kereta dan aset terlibat pada Isnin ini. Terima kasih diucapkan kepada kedua-dua bekas ADUN terlibat.

"Tindakan tersebut membantu penjawat awam di negeri ini memfokus kepada usaha meningkatkan kesejahteraan rakyat dan merancakkan semula ekonomi negeri yang terkesan ekoran penularan COVID-19," menurutnya dalam kenyataan malam ini.

Beliau turut menyeru penjawat awam di negeri itu memberi fokus terhadap pelaksanaan projek yang sudah diluluskan agar dapat menjadikan Melaka sebuah negeri yang progresif, maju dan berdaya saing.

Isnin lepas, ketiga-tiga Exco serta bekas ADUN Pantai Kundor Datuk Nor Azman Hassan mengumumkan menarik sokongan terhadap kepimpinan Ketua Menteri Melaka Datuk Seri Sulaiman Md Ali.

Suruhanjaya Pilihan Raya menerima pemakluman rasmi berhubung pembubaran DUN Melaka penggal ke-14 pada 4 Oktober lepas daripada Speaker, Datuk Seri Ab Rauf Yusoh setelah kerajaan negeri pimpinan UMNO hilang majoriti dalam DUN.

Berdasarkan Fasal (4) Perkara 19 Perlembagaan Negeri Melaka, pilihan raya hendaklah diadakan dalam tempoh 60 hari daripada tarikh pembubaran DUN itu. - Bernama

Sorotan

1

Mahkamah Benarkan Permohonan Pasport Shafee Ke New York

2

Laksanakan Semula Program Sarapan Pagi Percuma - Dr Maszlee

3

‘Hari Gelap’: Solskjaer Kesal Selepas Dimalukan Liverpool

4

13 Penyanyi Berkumpulan Wanita Malaysia Dari 80-an Sehingga Kini

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Kanak-Kanak Jatuh Sungai Ditemui Lemas

oleh Ardyhansah Amat

Semasa 10 jam yang lalu

Diserang Guna Senjata Tajam, 2 Pemuda Nyaris Maut

oleh Rosli Amit

Semasa 1 hari yang lalu

Berbasikal Tapi Pentingkan Diri, Memang Wajar Dikenakan Tindakan

oleh Mastura Malak

Semasa 18 jam yang lalu

Larangan Merokok Di Premis Awam Wajar Dilaksanakan - NGO

oleh Fitri Nizam