Berita Terkini

9 jam yang lalu: COVID: Hanya 1.5 peratus daripada 6,630 kes baharu kategori 3, 4 dan 5 9 jam yang lalu: Presiden, pengarah dan ketua pegawai eksekutif CIMB Niaga letak jawatan 9 jam yang lalu: TUDM adakan FTX Eksesais Paradise 8/2021 di beberapa pangkalan udara di Semenanjung Malaysia mulai hari ini hingga 2 November depan 9 jam yang lalu: Piala Malaysia: 3 pasukan Kumpulan C dapat kemenangan percuma selepas NSFC tidak meneruskan baki saingan Piala Malaysia 2021 akibat COVID-19 9 jam yang lalu: Permohonan kerajaan sekat guna dana US$340 juta dikaitkan dengan 1MDB didengar 6 Disember

IKUTI KAMI


Rentas Negeri: PLUS Jangka Trafik Meningkat Hingga 1.3 Juta Kenderaan Sehari

Semasa Dikemaskini 2 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 08 Oct 2021 8:36PM

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Trafik di Lebuhraya Utara-Selatan (PLUS) dijangka meningkat antara 1.1 hingga 1.3 juta kenderaan sehari apabila kerajaan mengumumkan rentas negeri dibenarkan semula berikutan 90 peratus populasi dewasa telah divaksinasi.

PLUS menjangkakan ramai penduduk Lembah Klang serta dari negeri-negeri lain akan merebut peluang ini untuk melakukan perjalanan untuk bertemu ahli keluarga dan sahabat handai.

Ketua Pegawai Operasi PLUS Malaysia Berhad Datuk Zakaria Ahmad Zabidi dalam kenyataan hari ini berkata PLUS telah bersedia untuk pembukaan semula perjalanan antara negeri dan bersedia untuk kemasukan jumlah kenderaan yang tinggi.

“Lebuhraya PLUS telah bersedia untuk pembukaan semula perjalanan antara negeri dan semua 94 plaza tol di seluruh wilayah utara dan selatan bersedia untuk menerima pertambahan kenderaan sebaik sahaja rentas negeri dibenarkan,” katanya.

Zakaria juga mengingatkan pengguna lebuh raya agar sentiasa memastikan tahap keselamatan mereka dan mematuhi prosedur operasi standard (SOP) Majlis Keselamatan Negara (MKN) iaitu memeriksa MySejahtera, pemakaian pelitup muka yang betul, penjarakan fizikal dan pensanitasi tangan, yang perlu dipatuhi di sepanjang lebuh raya.

"Kami teruja bahawa 90 peratus populasi dewasa kita telah divaksinasi sepenuhnya dan kini boleh melakukan perjalanan di lebuh raya tetapi perlu mematuhi SOP COVID-19. Kami menggalakkan mereka selepas dua jam memandu supaya berhenti di Hentian Rehat dan Rawat (R&R) dan hentian sebelah kami untuk berehat,” katanya.

Semua kemudahan awam di 29 R&R dan 50 hentian sebelah PLUS sentiasa dibersihkan bagi memastikan ia sentiasa diselenggara dan kemudahan seperti surau dan tandas dibuka 24 jam sehari.

Selain itu, kerjasama dengan Polis Trafik, Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) bersama kakitangan PLUS di sepanjang 1,130 km itu dapat meningkatkan penguatkuasaan di lebuh raya tersebut.

Selain itu, pengguna lebuh raya juga mempunyai pilihan digital untuk membuat pesanan awal daripada rakan kongsi perniagaan di R&R terpilih bagi makanan berbungkus iaitu di https://ordersini.plus.com.my dan rancang perjalanan mereka menggunakan Aplikasi PLUS atau mendaftar sebagai ahli PLUSMiles melalui www.plus.com.my. - Bernama

Sorotan

1

Tindakan Tatatertib Kepada Penjawat Awam Enggan Terima Vaksin - KSN

2

Belajarlah Dari Korea! Bagaimana BTS, 'Squid Game' Takluk Dunia

3

Ronaldo Pakai Salah Jersi, Madame Tussauds Akan Buat Pertukaran

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Anggota Bomba Dibawa Arus Meninggal Dunia

oleh Saliawati Salberi

Semasa 22 jam yang lalu

Peka, Bersedia Hadapi Banjir - JPS

Semasa 1 hari yang lalu

Didakwa Menipu, 2 Pegawai SPRM Didakwa

oleh Izlaily Nurul Ain Hussein

Semasa 1 hari yang lalu

Ahmad Zahid Tidak Lakukan Pecah Amanah - Peguam