Berita Terkini

9 jam yang lalu: COVID: Hanya 1.5 peratus daripada 6,630 kes baharu kategori 3, 4 dan 5 9 jam yang lalu: Presiden, pengarah dan ketua pegawai eksekutif CIMB Niaga letak jawatan 9 jam yang lalu: TUDM adakan FTX Eksesais Paradise 8/2021 di beberapa pangkalan udara di Semenanjung Malaysia mulai hari ini hingga 2 November depan 9 jam yang lalu: Piala Malaysia: 3 pasukan Kumpulan C dapat kemenangan percuma selepas NSFC tidak meneruskan baki saingan Piala Malaysia 2021 akibat COVID-19 9 jam yang lalu: Permohonan kerajaan sekat guna dana US$340 juta dikaitkan dengan 1MDB didengar 6 Disember

IKUTI KAMI


Peniaga Petrol Bimbang Keuntungan Semakin Kecil Dijerut Syarikat Asing

Semasa Dikemaskini 2 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 03 Oct 2021 10:14AM

Gambar hiasan

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Peniaga petrol menggesa pihak kerajaan untuk masuk campur kerana mereka percaya yang syarikat minyak asing sedang menekan mereka dengan kenaikan sewa.

Sumber memberitahu The Vibes syarikat asing sedang merancang untuk menaikkan kadar sewa walaupun para peniaga mengalami penurunan dalam keuntungan kerana sekatan COVID-19.

Ada dua jenis peniaga petrol. Yang pertama - kumpulan minoriti - yang dikenali sebagai stesen yang dimiliki oleh peniaga, di mana para peniaga mempunyai kemampuan untuk mengeluarkan perbelanjaan, manakala kumpulan kedua pula dinamakan sebagai peniaga dimiliki oleh syarikat.

Kumpulan kedua inilah yang perlu membayar caj tambahan daripada margin bersih mereka sebagai balasan mengoperasikan stesen minyak yang dibina dan dibentuk dengan kerjasama dengan sebuah syarikat petrol.

Difahamkan yang kedua-dua kumpulan ini tidak mendapat keuntungan besar daripada penjualan petrol dan menambah keuntungan mereka dengan menyewakan ruang untuk mesin ATM, kedai serba guna dan kedai makanan segera.

Peniaga biasanya akan mendapat keuntungan sebanyak 15 sen seliter untuk produk minyak RON95 dan RON97 dan 10 sen seliter untuk produk diesel. Kadar ini ditetapkan dengan rundingan bersama dengan kerajaan.

Perniagaan dimiliki syarikat juga membayar sehingga 4.4 sen seliter dalam caj sewa.

Sesetengah syarikat asing merancang untuk menaikkan kadar itu sehingga 4.9 sen.

Para peniaga yang bercakap kepada The Vibes dengan syarat tidak mahu dikenali berkata mereka berasa syarikat minyak asing melayan mereka seperti pekerja bergaji, “walaupun kami juga adalah peniaga tersendiri”.

“Kami telah melaburkan jutaan ringgit dalam perniagaan ini, tetapi nasib kami berada di tangan syarikat asing ini, yang menentukan dan merubah terma ikut suka hati mereka sendiri.”

Seorang lagi peniaga berkata yang royalti korporat juga perlu dibayar.

“Mereka akan melumpuhkan perniagaan dengan amalan tidak adil ini.”

Beliau berkata pandemik yang melanda negara telah menyebabkan 20 peratus stesen petrol di negara ini gulung tikar ataupun dipindah milik.

“Saya berharap yang mereka tidak mengambil kesempatan ke atas keadaan sekarang ini untuk menekan kami lagi,” katanya.

Para peniaga itu memuji syarikat minyak nasional PETRONAS kerana konsisten dengan peraturan dan kadarnya.

“Ini kerana sebagai sebuah syarikat Malaysia, ia melabur dalam pembangunan industri dalam negara. Syarikat asing tidak komited. Ada elemen eksploitasi peniaga dan pengoperasi tempatan.”

Difahamkan yang peniaga petrol mahu Putrajaya untuk campur tangan kerana mereka percaya yang kenaikan harga sewa akan menyebabkan keuntungan mereka semakin berkurangan dan mungkin menyebabkan kerugian.

“Pemilikan Bumiputra juga terkesan, kira-kira 70 peratus stesen minyak di negara ini dimiliki oleh peniaga Bumiputra.

“Dengan isu ekuiti Bumiputera diberikan perhatian baru-baru ini, sudah tiba masanya kerajaan melihat eksploitasi peniaga tempatan oleh syarikat asing.”

The Vibes juga telah menghubungi beberapa syarikat minyak asing, tetapi belum mendapat maklum balas. - Getaran 3 Oktober 2021

Berita Berkaitan

1

Semasa 1 minggu yang lalu

Hati-Hati Campur Tangan Isu Peniaga Petrol, Kata DPMM Kepada Kerajaan

2

Semasa 2 minggu yang lalu

Peniaga Petrol Bumiputera Risau Dengan Kenaikan Sewa

3

Semasa 2 minggu yang lalu

Menggaji Pekerja Tempatan Di Stesen Petrol Lebih ‘Sukar’

Sorotan

1

Tindakan Tatatertib Kepada Penjawat Awam Enggan Terima Vaksin - KSN

2

Belajarlah Dari Korea! Bagaimana BTS, 'Squid Game' Takluk Dunia

3

Ronaldo Pakai Salah Jersi, Madame Tussauds Akan Buat Pertukaran

Disyorkan untuk anda

Semasa 22 jam yang lalu

Bajet 2022, Bantuan Tunai Kepada Rakyat Perlu Berterusan

oleh Aiman Sadiq

Sukan 1 hari yang lalu

Lee Zii Jia, Lepasi Pusingan Pertama Terbuka Denmark

Politik 1 hari yang lalu

Cadangan Tian Chua Abai Prinsip Perjuangan PKR

oleh Farhana Farush

Semasa 12 jam yang lalu

Rogol Bakal Pengantin, Reman Ayah Su Disambung 5 Hari

oleh Siti Norhidayatidayu Razali