Berita Terkini

8 jam yang lalu: COVID: Hanya 1.5 peratus daripada 6,630 kes baharu kategori 3, 4 dan 5 8 jam yang lalu: Presiden, pengarah dan ketua pegawai eksekutif CIMB Niaga letak jawatan 8 jam yang lalu: TUDM adakan FTX Eksesais Paradise 8/2021 di beberapa pangkalan udara di Semenanjung Malaysia mulai hari ini hingga 2 November depan 8 jam yang lalu: Piala Malaysia: 3 pasukan Kumpulan C dapat kemenangan percuma selepas NSFC tidak meneruskan baki saingan Piala Malaysia 2021 akibat COVID-19 9 jam yang lalu: Permohonan kerajaan sekat guna dana US$340 juta dikaitkan dengan 1MDB didengar 6 Disember

IKUTI KAMI


Tiada Arahan Warga Emas Kembalikan Lesen Memandu - Wee

Semasa Dikemaskini 3 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 28 Sep 2021 12:20PM

Wee Ka Siong - Gambar fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Kementerian Pengangkutan tidak pernah mengeluarkan arahan atau berhajat uuntuk mensyaratkan warga emas berusia lebih 70 tahun untuk mengembalikan lesen memandu, kata Menteri Pengangkutan Datuk Seri Dr Wee Ka Siong. 

Beliau berkata kompetensi (memandu) adalah bukan berdasarkan faktor umur dan banyak sebab yang menentukan kemalangan jalan raya. 

“Kompetensi (memandu) adalah berlainan. Macam YB Langkawi (Tun Dr Mahathir Mohamad) beliau dapat memandu dengan baik. Jauh lebih baik daripada orang lebih muda. Tidak boleh ada diskriminasi," katanya menjawab soalan tambahan Syed Ibrahim Syed Noh (PH-Ledang) ketika waktu pertanyaan Menteri di Dewan Rakyat hari ini.

Beliau berkata dalam sesuatu nahas jalan raya 80 peratus disebabkan faktor manusia, 13 peratus disebabkan kenderaan dan tujuh peratus disebabkan persekitaran manakala pemanduan di bawah pengaruh alkohol berisiko 13 kali lebih tinggi terdedah kepada nahas berbanding memandu dalam keadaan biasa. 

Katanya bagi pemandu yang dihadapkan ke mahkamah kerana memandu di bawah pengaruh alkohol, tidak ada pesalah yang hanya dikenakan denda dan mereka wajib dikenakan penjara bagi tujuan pencegahan. 

Kepada soalan asal Syed Ibrahim, Wee berkata dalam kes memandu lawan arus ia berlaku disebabkan pemandu yang memandu di bawah pengaruh alkohol atau dadah dan perkara ini adalah amat membimbangkan. 

Beliau berkata berdasarkan data Kementerian Dalam Negeri (KDN) statistik nahas jalan raya yang melibatkan kesalahan pemanduan lawan arus tahun ini dari Januari sehingga semasa berjumlah 807 iaitu  29 kemalangan yang menyebabkan maut, 17 (parah), 49 (cedera ringan) dan 712 (rosak).

Katanya, kajian mendapati bahawa faktor manusia adalah penyumbang utama berlakunya sesuatu nahas jalan raya terutamanya yang memandu melebihi had laju, memandu di bawah pengaruh alkohol dan dadah, pemanduan tidak fokus (seperti menggunakan telefon bimbit) dan aplikasi tunjuk arah dan tidak mematuhi peraturan jalan raya. 

Wee berkata faktor manusia pula boleh dikhususkan kepada dua penyebab iaitu aspek kompetensi melibatkan pengetahuan dan kemahiran memandu dan sikap yang menjurus kepada perangai dan mentaliti pemandu. - Bernama

Sorotan

1

Tindakan Tatatertib Kepada Penjawat Awam Enggan Terima Vaksin - KSN

2

Belajarlah Dari Korea! Bagaimana BTS, 'Squid Game' Takluk Dunia

3

Ronaldo Pakai Salah Jersi, Madame Tussauds Akan Buat Pertukaran

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Didakwa Menipu, 2 Pegawai SPRM Didakwa

oleh Izlaily Nurul Ain Hussein

Politik 12 jam yang lalu

PRN Sarawak, PBB Sudah Kemuka Senarai Calon

oleh Rosli Amit

Semasa 1 hari yang lalu

Penarik Beca Tagih Elaun, Kerajaan Terengganu Mungkir Janji?

oleh Ana Maria Yusof

Semasa 16 jam yang lalu

Lelaki Maut Nahas 2 Kenderaan

oleh Ardyhansah Amat