Berita Terkini

9 jam yang lalu: Perdana Menteri ditahan, Sudan isytihar darurat 9 jam yang lalu: SPRM Selangor tahan tiga individu termasuk seorang eksekutif syarikat berkaitan kerajaan (GLC) 9 jam yang lalu: Rexy Mainaky dilantik semula sebagai Timbalan Pengarah Kejurulatihan - BAM 14 jam yang lalu: LKIM Kedah akan mewujudkan stok penimbal ikan sejuk beku (Q-Fish) 15 jam yang lalu: China tunda marathon Beijing susulan peningkatan jangkitan coronavirus

IKUTI KAMI


Tarik Balik, Hadkan Lesen Berdasarkan Umur, Pilihan Terakhir

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 26 Sep 2021 7:46AM

Wee Ka Siong - Gambar fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

PUTRAJAYA - Menarik balik atau mengehadkan lesen kepada individu berdasarkan umur mereka seharusnya merupakan pilihan terakhir selepas tahap kecergasan seseorang untuk memandu disahkan secara telus menerusi satu ujian yang diiktiraf, kata Menteri Pengangkutan Datuk Seri Dr Wee Ka Siong.

Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan semalam, Ka Siong ketika mengulas cadangan untuk mengehadkan pengeluaran Lesen Memandu Malaysia (LMM) kepada warga emas berusia 70 tahun dan ke atas, berkata ramai pemandu berusia lebih 70 tahun mempamerkan kemahiran memandu lebih baik berbanding pemandu lebih muda. 

“Satu sudut yang lebih meluas, lebih menyeluruh termasuk keperluan pergerakan dan faktor sosioekonomi lain patut difikirkan, bukan hanya faktor usia,” kata beliau.

Beliau berkata keistimewaan LLM diberikan oleh pihak berkuasa pengangkutan jalan  sebagai satu akreditasi kepada seseorang yang sudah mempamerkan kebolehan untuk mengendalikan sesebuah kenderaan di atas jalan raya dengan memuaskan di bawah Akta Pengangkutan Jalan 1987 (Akta 333).

Seksyen 30 Akta 333 juga menyatakan pemegang lesen boleh menyerahkan lesen mereka di mana-mana pejabat Jabatan Pengangkutan Jalan secara sukarela atas faktor kesihatan yang mungkin boleh membahayakan  pengguna jalan raya lain, kata beliau.

Mengenai laporan yang mencadangkan untuk mengehadkan pengeluaran Lesen Kenderaan Motor (LKM) atau lebih dikenali sebagai “Cukai Jalan”kepada mereka yang berumur 70 tahun dan ke atas, Ka Siong berkata seorang individu boleh sahaja meminjam kenderaan pemilik lain untuk mengelak peraturan itu.

Ka Siong berkata sebarang perubahan dasar berkaitan LMM dan LKM perlu ditangani secara sistematik, pendekatan berasaskan bukti dan ditangani secara berpandangan jauh.

“Dengan menafikan seorang pemandu keperluannya untuk memandu dengan alasan faktor umur mereka atau bukti yang terpencil atau menggunakan anekdot adalah satu diskriminasi,” katanya.

Sebelum ini dilaporkan Polis Diraja Malaysia (PDRM) mencadangkan kepada kerajaan supaya mengehadkan pengeluaran LKM kepada warga emas memandangkan faktor kesihatan seseorang warga emas boleh menyumbang kepada kemalangan jalan raya. - Bernama

Berita Berkaitan

1

Semasa 1 hari yang lalu

RM10 Hapus Kasih Anak, Tanggang Moden Belasah Ayah Hingga Cedera

2

Semasa 1 hari yang lalu

Kematian Warga Emas Di Rumah Penjagaan Disebabkan COVID-19, Bukan Vaksin

3

Semasa 2 minggu yang lalu

Suami Isteri Warga Emas Maut Di Tangan Anak Amal Ajaran Sesat

4

Semasa 3 minggu yang lalu

Warga Emas Tanam Syabu, Guna Anak Edar Dadah

Sorotan

1

Mahkamah Benarkan Permohonan Pasport Shafee Ke New York

2

Laksanakan Semula Program Sarapan Pagi Percuma - Dr Maszlee

3

‘Hari Gelap’: Solskjaer Kesal Selepas Dimalukan Liverpool

4

13 Penyanyi Berkumpulan Wanita Malaysia Dari 80-an Sehingga Kini

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Aksi Ngeri Di Jalan Kuching, 2 Lelaki Ditahan

oleh Fitri Nizam

Politik 1 hari yang lalu

GPS Tanding 82 Kerusi DUN Sarawak, Nafi Bahagi Kerusi

oleh Rosli Amit

Semasa 1 hari yang lalu

Larangan Merokok Di Premis Makanan Wajar Dipantau Berkala - Pakar

oleh Farhana Farush

Semasa 1 hari yang lalu

Sindiket Edar Dadah, Wanita Antara 3 Ditahan

oleh Mira Adilah Azmi