Berita Terkini

37 saat yang lalu: 94 peratus populasi dewasa Malaysia kini lengkap divaksin 14 jam yang lalu: PKPD di POS Betau, Mukim Ulu Jelai, Lipis, Pahang mulai 20 Okt hingga 2 Nov - MKN 14 jam yang lalu: Usahawan kosmetik, Muhammad Sajjad Kamaruz Zaman atau Sajat dilaporkan berhijrah ke Australia 16 jam yang lalu: Persekutuan Sukan SEA mengesahkan Sukan SEA Ke-31 di Hanoi, Vietnam akan berlangsung pada Mei 2022 17 jam yang lalu: Kerajaan sedang perinci satu SOP dan 9 garis panduan COVID-19 bagi peralihan ke fasa endemik - Hishammuddin

IKUTI KAMI


PM Bentang RMK12 Isnin Ini

Semasa Dikemaskini 3 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 25 Sep 2021 11:12AM

Ismail Sabri akan membentangkan RMK12 di Dewan Rakyat, Isnin ini, selepas sesi soal jawab lisan. - Gambar fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob akan membentangkan Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK12) yang akan menjadi landasan hala tuju pembangunan lima tahun negara di Dewan Rakyat, Isnin ini.

Ismail Sabri dijadual membentangkan RMK12 bagi tempoh 2021 hingga 2025 itu pada 11.30 pagi selepas sesi soal jawab lisan.

Berhadapan pandemik COVID-19 di penghujung Rancangan Malaysia Ke-11 (RMK11) selain perubahan pimpinan kerajaan, pembentangan RMK12 dipinda sekurang-kurangnya dua kali daripada tarikh asal pada 6 Ogos tahun lepas kepada Januari tahun ini, sebelum akhirnya dibentang pada Isnin ini.

Bersesuaian tema Keluarga Malaysia, RMK12 dijangka memberi keutamaan kepada aspek kebajikan dan perlindungan sosial masyarakat yang merupakan penggerak ekonomi negara dengan projek-projek pembangunan akan turut lebih berpaksikan rakyat berbanding projek-projek mega baharu.

Ini sepertimana dinyatakan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Ekonomi), Datuk Seri Mustapa Mohamed sebelum ini bahawa pandemik COVID-19 yang berpanjangan sejak awal tahun lepas telah mengubah corak perbelanjaan kerajaan dalam merangka masa depan negara yang kini lebih menumpukan kepada perkembangan pascapandemik bagi lima tahun akan datang. 

Walaupun projek-projek mega baharu bukan lagi keutamaan, Mustapa berkata projek-projek mega sebelum ini yang sedang berjalan seperti projek Sistem Transit Rapid (RTS) Malaysia-Singapura akan terus dilaksanakan.

Beliau berkata projek-projek baharu seperti pelabuhan dan lapangan terbang yang boleh membantu meningkatkan ekonomi negara sudah pasti akan dirancang kerajaan dalam belanjawan tahunan sebaik ekonomi negara kembali pulih yang dijangka pada 2023.

Selain itu, sepertimana Rancangan Malaysia yang lain sejak mula diperkenal pada 1966, fokus kerajaan dijangka akan turut menjurus ke arah merapatkan jurang pembangunan antara negeri dengan lebih banyak perbelanjaan negara akan diagihkan bagi membangunkan negeri-negeri kurang maju.

Sementara itu, menurut portal rasmi Unit Perancang Ekonomi (EPU) Jabatan Perdana Menteri, RMK12 merupakan bahagian terakhir dalam Pelan Pemulihan Negara di bawah pendekatan 6R iaitu 'reform' (resolve, resilient, restart, recovery, revitalise) yang akan membina asas kukuh dalam membentuk sebuah negara berteknologi dan berpendapatan tinggi dengan pengagihan yang lebih saksama. 

Ini sekali gus bagi membolehkan Keluarga Malaysia mengecapi kehidupan yang lebih bersatu padu, harmoni dan bermaruah dengan mengetepikan segala perbezaan dan meraikan kepelbagaian.

Menurut takwim mesyuarat Dewan Rakyat yang dimuat naik dalam laman web rasmi Parlimen Malaysia, sesi perbahasan RMK12 akan bermula pada 28 Sept hingga 4 Okt, sebelum penggulungan oleh menteri-menteri berkaitan. - Bernama

Sorotan

1

Pendaftaran Larian Maya Maraton Antarabangsa Jambatan Pulau Pinang Dibuka 22 Oktober

2

Muzz Amer Teruja ‘Prebet Sapu’ Ditayangkan Di Panggung

3

KJ Perlu Henti Buli Rakyat - NUBE

4

3 Pelajar Antara 18 Ditahan Terlibat Parti Liar Di Melaka

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Monsun Timur Laut, 29 Pusat Pemindahan Sementara Diwujud

oleh Noortirani Guspini

Semasa 2 jam yang lalu

SOP PRN Melaka Perlu Lebih Ketat, Selamat Untuk Rakyat

oleh Aiman Sadiq

Semasa 20 jam yang lalu

PRN Melaka: Tarikh Undi Ditetapkan 20 November

Semasa 11 jam yang lalu

Ulama, Umara Wajib Berjihad Hapuskan Rasuah - Sultan Nazrin