Berita Terkini

1 jam yang lalu: PM ucap takziah kepada keluarga anggota bomba Mohd Diya Che Jusoh yang meninggal dunia ketika sertai operasi menyelamat mangsa banjir di Melaka 2 jam yang lalu: Dasar Pengurangan Risiko Bencana Kebangsaan sedang digubal bagi perkasa pengurusan risiko bencana - PM 2 jam yang lalu: India longgar peraturan kuarantin untuk pengembara asing 2 jam yang lalu: 94.2 peratus populasi dewasa kini lengkap divaksin 4 jam yang lalu: FGV jangka formalkan pelantikan juruaudit bebas pada November 2021

IKUTI KAMI


PICK Remaja Akan Dilaksanakan Secara ‘Walk-In’ Berjadual Mulai Khamis Ini

Semasa Dikemaskini 4 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 21 Sep 2021 4:02PM

Gambar hiasan

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan Remaja (PICK Remaja) akan dilaksanakan secara ‘walk in’ (jumpa terus) berjadual mulai Khamis ini, bagi memudah dan mempercepatkan lagi proses pemberian vaksin kepada remaja.

Timbalan Menteri Kesihatan Datuk Dr Noor Azmi Ghazali berkata sebanyak 156 pusat pemberian vaksin (PPV) Awam dan Integrasi di seluruh negara, telah dikenal pasti untuk tujuan itu dengan inisiatif bersama Kementerian Pendidikan.

“Ini setelah mengambil kira PICK populasi dewasa yang hampir mencapai sasaran dan bilangan penerima vaksin di PPV Awam serta Integrasi telah menurun dan semua PPV di bawah CITF Induk juga dijangka akan berhenti beroperasi pada 15 Okt depan.

“Pelaksanaan kaedah ‘walk in’ berjadual akan dilakukan mengikut lokasi sekolah yang berhampiran dengan PPV yang dikenal pasti dan akan dilaksanakan mengikut giliran serta tarikh dan masa yang ditetapkan. Jadual akan dikeluarkan oleh pihak sekolah masing-masing kepada remaja dan ibu bapa,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Dr Noor Azmi yang juga Pengerusi Jawatankuasa Bertindak Imunisasi COVID-19 REMAJA (CITF-A) berkata pemberian vaksin PICK-Remaja secara ‘walk in’ melibatkan semua kategori remaja termasuk mereka yang tidak bersekolah.

“Bagi remaja yang tidak bersekolah, mereka dibenarkan untuk ‘walk in’ di mana-mana 156 PPV yang berdekatan dengan kediaman. Bagaimanapun sekiranya kuota vaksin di PPV tersebut telah habis untuk hari tersebut, mereka akan diberi janji temu di PPV yang sama keesokan hari atau di klinik kesihatan swasta yang berdekatan.

“Remaja yang menuntut di  Institut Pengajian Tinggi Awam (IPTA) dan swasta (IPTS) yang berumur di bawah 18 tahun, dibenarkan ‘walk in’ ke semua  PPV  yang masih beroperasi pada ketika ini, dengan menunjukkan pengenalan diri sebagai pelajar IPTA/IPTS. Ibu bapa atau penjaga perlu hadir bersama untuk menandatangani borang kebenaran vaksinasi mereka,” katanya.

Tambahnya bagi remaja yang telah mendapat tarikh vaksinasi di PPV sekolah, kumpulan pelajar ini perlu mengekalkan janji temu sedia ada di PPV sekolah yang telah ditetapkan dan tidak dibenarkan ‘walk-in’ ke PPV Awam atau Integrasi.

“Sebagai langkah mengelakkan kesesakan di PPV, hanya salah seorang ibu atau bapa atau penjaga dibenarkan menemani remaja untuk tujuan vaksinasi.

Katanya Kementerian Kesihatan menasihatkan ibu bapa memastikan remaja yang akan divaksinkan mendapat rehat  pada malam sebelumnya, bersarapan pagi dan mengambil air secukupnya sebelum ke PPV serta mengawasi remaja supaya tidak melakukan aktiviti lasak bagi tempoh tujuh hari selepas menerima vaksin.

Sebelum ini, PICK Remaja dilakukan melalui beberapa kaedah antaranya secara ‘outreach’ ke sekolah atau institusi secara berjadual, dan remaja dengan komorbid perlu mendapatkan vaksinasi di hospital atau klinik kesihatan yang merawat mereka.

“Remaja yang akan menduduki peperiksaan utama yang bersekolah di sekolah asrama penuh atau asrama harian, janji temu dos pertama vaksin COVID-19 akan diberikan di klinik atau sekolah yang berhampiran tempat tinggal mereka, manakala vaksin dos kedua akan diberi di sekolah.

“Remaja yang gagal hadir semasa janji temu di sekolah, akan diberi janji temu di klinik kesihatan swasta yang berdekatan melalui aplikasi MySejahtera.”

PICK Remaja telah dimulakan secara rasmi di peringkat Kebangsaan semalam dengan menyasarkan 3.2 juta golongan remaja berusia 12 (mengikut tarikh lahir) hingga 17 tahun.

Langkah itu sebagai persediaan pembukaan sekolah bagi memastikan risiko jangkitan di sekolah dapat dikurangkan, sekaligus mencegah kejadian kluster dan kes dalam kalangan warga sekolah dan sehingga semalam, sebanyak 5,964 buah sekolah telah berdaftar dengan portal Vaksin-Anak-Ku.

Bagaimanapun PICK Remaja telah dimulakan lebih awal di Sarawak, Labuan, Sabah, Kelantan, Kedah dan Johor dan sehingga semalam, seramai 308,186 remaja telah menerima  dos pertama vaksin COVID-19 dengan Sabah merekodkan bilangan tertinggi iaitu 118,141 orang diikuti Sarawak (88,473), Kedah (19,453), Kelantan (17,413), Johor (16,019) dan Labuan (2,523). - Bernama

Berita Berkaitan

1

Semasa 17 jam yang lalu

Sabah Mula Pemberian Dos Penggalak, Hajiji Penerima Pertama

2

Teknovasi 18 jam yang lalu

5 Aplikasi telefon pintar yang perlu ada masa kini

3

Semasa 20 jam yang lalu

Aplikasi MySejahtera Diceroboh, Pengguna Tidak Perlu Bimbang

4

Muzik 21 jam yang lalu

MOU PPM Dan MAH Buka Peluang Pekerjaan Kepada Pemuzik  

Sorotan

1

Kedamaian Rimba Buat Warga Kota

2

3 Lelaki Didakwa Tipu Ahli Perniagaan

3

SPRM Wajar Siasat Dengan Telus Pandora Papers - AMK

4

Dr Suhaini Tokoh Perdana Maulidur Rasul 2021

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Arak Timah ‘Signal’ Orang Islam Harus Bersatu - PPIM

oleh Aiman Sadiq

Semasa 1 hari yang lalu

Jangkitan Baharu COVID-19 Kekal Bawah 6,000 Kes

oleh Susan Albert

Semasa 21 jam yang lalu

AirAsia Sambung Semula Penerbangan Ke Phuket

Semasa 1 hari yang lalu

Rompak 15 Tan Ikan Di Perairan Negara, 18 Nelayan Vietnam Ditahan

oleh Rosli Amit