Berita Terkini

5 jam yang lalu: 9,231 kes sembuh dilaporkan hari ini, 2,279,520 kes kumulatif - KP Kesihatan 9 jam yang lalu: COVID-19: 6,145 kes baharu dilaporkan hari ini, kumulatif kes kini 2,390,687 - KP Kesihatan 10 jam yang lalu: Vaksinasi populasi dewasa negara capai 91.5 peratus 12 jam yang lalu: Warga pendidik diminta segera mendapatkan vaksin COVID-19 demi perlindungan diri dan pelajar- Ismail Sabri 15 jam yang lalu: Institusi pendidikan di Kedah dan Kelantan mula beroperasi 31 Okt, manakala Pulau Pinang, Perak dan Sabah, 1 Nov ini- KPM

IKUTI KAMI


Tolak Vaksin, Tak Lengkap Dos Dilarang Mengajar Secara Bersemuka - Mufti

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 16 Sep 2021 8:01PM

Abdul Halim Tawil

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

MELAKA TENGAH - Semua guru agama, takmir dan pengkuliah yang belum menerima atau melengkapkan vaksin COVID-19 masing-masing tidak akan dibenarkan mengajar secara bersemuka di masjid atau surau negeri ini.

Mufti Melaka, Datuk Abdul Halim Tawil berkata, tiada sebab untuk guru-guru agama ini tertinggal daripada menerima semua dos berkenaan kerana kerajaan negeri bersama Jabatan Kesihatan Negeri (JKN) sudah mengambil beberapa inisiatif termasuk kebenaran untuk hadir secara terus ke semua Pusat Pemberian Vaksin (PPV).

Menurut beliau, semua guru-guru yang hadir untuk mengajar secara fizikal di masjid atau surau perlu membuktikan mereka sudah lengkap divaksin dengan menunjukkan aplikasi MySejahtera.

"Ketetapan ini dimuktamadkan menerusi Mesyuarat Jawatankuasa Khas Menangani COVID-19 minggu lalu yang tidak membenarkan golongan terbabit mengajar secara bersemuka.

"Kita mensyaratkan kepada pengerusi masjid serta surau untuk menyemak rekod vaksinasi di MySejahtera kecuali mereka yang mempunyai masalah kesihatan dan disahkan oleh Kementerian Kesihatan (KKM)," katanya.

Abdul Halim berkata, terdapat 1,300 guru agama dengan 600 daripadanya aktif mengajar di bawah Jabatan Mufti.

"Kita bimbang jika golongan ini memberi pengaruh dan kesan kepada anak murid dalam kelas memandangkan mereka menjadi contoh.

"Bagaimanapun setakat ini belum ada laporan diterima membabitkan golongan agamawan di Melaka yang enggan divaksin namun kita akan terus memantau dari semasa ke semasa," katanya.

Mengulas lanjut, Abdul Halim berkata, ketetapan lengkap suntikan vaksin juga turut terpakai buat jawatankuasa masjid dan surau mencakupi imam, bilal dan noja termasuk guru di sekolah Jabatan Agama Islam Melaka (JAIM).

"Keputusan ini dibuat dengan mengambil kira kepentingan dan keselamatan semua pihak," katanya. – Getaran, 16 September 2021

Berita Berkaitan

1

Brunei 4 jam yang lalu

Luanloko Komited Libatkan Diri Dalam Seni Dan Peniagaan

2

Luar Negara 9 jam yang lalu

Tidak Perlu Lagi Penjarakan Sosial Di Masjidil Haram

3

Semasa 9 jam yang lalu

Anti Vaksin Susahkan Diri Sendiri - PM

4

TARA 15 jam yang lalu

16 Buku Kontroversi Di Malaysia

Sorotan

1

Didakwa Pakai Tangkal, Khairy Sinis Bidas Anti Vaksin

2

Search - Kembali Kepada Asal, Pulangkan Kepada Yang Berhak

3

United Tersungkur Di Leicester, Liverpool Benam Watford

4

Piala Thomas: China Jumpa Indonesia Di Final

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Meraung Terima Hukuman Mati, Penjual Ikan Terima Padah Miliki Dadah

oleh Ardyhansah Amat

Semasa 4 jam yang lalu

TUDM Laksana Penghantaran Udara Keperluan Logistik HMATMS

oleh Rosli Amit

Semasa 1 hari yang lalu

PM Ziarah Lima Beradik Yatim Piatu

oleh Susan Albert

Semasa 5 jam yang lalu

6,145 Kes Baharu Hari Ini, Terendah Sejak 4 Julai

oleh Susan Albert