Berita Terkini

5 jam yang lalu: Malaysia kekal rakan dagang, sumber pelaburan utama Filipina 8 jam yang lalu: COVID: Sembilan kluster baharu dikesan jadikan 702 kluster aktif setakat ini - KP Kesihatan 8 jam yang lalu: COVID: 7,393 kes atau 98.5 peratus kes baharu hari ini terdiri daripada kategori 1 dan 2 - KP Kesihatan 9 jam yang lalu: KDN teliti laporan polis terhadap golongan antivaksin sebelum ambil tindakan 9 jam yang lalu: Perbadanan Perumahan Negara (NHC) kaji semula isu-isu berkaitan skim perumahan awam dan mampu milik

IKUTI KAMI


Ops Samar KPDNHEP Keluar 163 Kompaun Kutip RM494,000 

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 12 Sep 2021 9:47AM

Azman Adam (kanan) melakukan pemeriksaan dalam Ops Samar yang diadakan di sebuah pasaraya di bandaraya Kuching.

oleh

Rosli Amit

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUCHING - Sejumlah 163 kompaun berjumlah RM494,000 dikeluarkan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) bermula 13 Mei tahun lalu hingga 10 September tahun ini.

Pengarah Penguatkuasa KPDNHEP, Azman Adam berkata, tindakan itu diambil ke atas peniaga yang tidak mematuhi prosedur operasi standard (SOP) Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) di bawah Akta 342 di seluruh negara.

Menurut beliau, ia melibatkan pemeriksaan di 55,068 premis perniagaan di seluruh negara sepanjang tempoh itu.

"Pemantauan dan pemeriksaan di seluruh negara itu dibuat di bawah Akta 342 bagi memastikan peniaga dan pelanggan mematuhi SOP, berikutan pembukaan sektor perdagangan serta pengedaran yang dibenarkan beroperasi, selaras dengan garis panduan Pelan Pemulihan Negara (PPN).

"Kita menggerakkan semua Pegawai Penguatkuasa berjumlah lebih 176 orang di seluruh negara yang berpakaian preman dalam Ops Samar bagi memastikan semua premis berkenaan tidak menjadi penyumbang kepada penularan semula pandemik COVID-19 dalam negara," katanya.

Beliau menyatakan demikian selepas mengetuai Ops Samar di sebuah pasaraya di sini bagi meninjau pematuhan dan penguatkuasaan SOP PKP Akta 342.

Azman berkata, semua kompaun itu dikeluarkan serta-merta setelah terbukti wujud pelanggaran SOP, sebagai mesej kepada peniaga atau pengguna tentang keseriusan dan komitmen KPDNHEP Sarawak dalam melaksanakan Ops Samar.

"Berdasarkan pemerhatian yang dibuat, pematuhan dalam sektor perdagangan dan pengedaran berada pada tahap yang memuaskan di negeri ini. 

"Pembukaan sektor perdagangan dan pengedaran ini merupakan satu usaha bagi tujuan merancakkan dan memulihkan semula ekonomi domestik negara," katanya.

Azman memberi ingatkan, kebenaran beroperasi itu bukan satu kebebasan tanpa kawalan untuk peniaga dan pengguna, tetapi  menuntut tanggungjawab semua pihak, agar pemulihan ekonomi negara dapat mencapai sasaran seiring dengan kesihatan serta kesejahteraan rakyat. - Getaran, 11 September 2021

Sorotan

1

Gangguan Bekalan Air Di Lembah Klang Pulih Sepenuhnya

2

2 Kertas Siasatan Pandora Papers Dibuka - Bukit Aman 

3

Wayang Pacak Ke Restorasi Digital

4

Akaun Twitter KJ Paling Popular, Najib Di Tangga Keempat

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Lelaki Bunuh Ipar Dihukum Gantung

oleh Ardyhansah Amat

Semasa 1 hari yang lalu

Rentas Negeri Tanpa Dos Lengkap? Kompaun RM2,000 Menanti Anda

oleh Fitri Nizam

Semasa 1 hari yang lalu

Kurier Kosmetik Taktik Baharu Sindiket Edar Dadah

oleh Ana Maria Yusof

Semasa 1 hari yang lalu

Permohonan Najib Gantung Prosiding Kes Saman 1MDB, Didengar Tahun Depan