Berita Terkini

8 jam yang lalu: Pegawai polis yang terbunuh di Stadium Kanjuruhan dinaikan pangkat 8 jam yang lalu: Arab Saudi bakal anjur sukan musim sejuk Asia 2029 di Trojena 8 jam yang lalu: MIDA, HDC meterai MoU bagi perkasa kapasiti industri halal 8 jam yang lalu: Ringgit ditutup tinggi berbanding dolar AS 8 jam yang lalu: Polis Pahang lupus rokok tidak bercukai bernilai lebih RM2.8 juta

IKUTI KAMI


ABIM Sambut Baik Warta Semula HSKLU

Semasa Dikemaskini 1 tahun yang lalu · Diterbitkan pada 10 Sep 2021 8:27PM

Muhammad Faisal Abdul Aziz - Gambar dari Facebook

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Keputusan kerajaan negeri Selangor mewartakan semula Hutan Simpan Kuala Langat Utara (HSKLU) nyata melegakan banyak pihak.

Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM) berkata, keputusan terakhir kerajaan negeri itu adalah satu sinar buat rakyat, kerana suara mereka akhirnya didengari pemerintah.

Presidennya, Muhammad Faisal Abdul Aziz berkata, mereka amat berbesar hati dengan pendirian kerajaan negeri yang bersikap terbuka dalam mendengar pandangan pelbagai pihak berhubung isu tersebut.

“Kami ingin menzahirkan penghargaan terhadap sikap terbuka yang dipamerkan kerajaan negeri Selangor terhadap segala bantahan dikemukakan oleh pihak yang khuatir akan kesan daripada penyahwartaan HSKLU.

“ABIM ingin tegaskan, setiap keputusan membabitkan kedudukan Hutan Simpan Kekal serta menyentuh isu alam sekitar dan perubahan iklim harus dibuat secara telus menerusi mandat Dewan Undangan Negeri (DUN) sebagai mekanisme kebertanggungjawaban kerajaan terhadap rakyat,” katanya hari ini.

Menurut beliau, pindaan perlu dibuat di peringkat undang-undang negeri untuk mengurangkan pemusatan kuasa pada Menteri Besar dan Ketua Menteri dalam membuat sebarang keputusan berkaitan status hutan simpan isu yang melibatkan alam sekitar serta perubahan iklim.

“Pindaan ini penting bagi menangani isu darurat iklim yang pasti akan memberikan kesan kepada kehidupan rakyat pada masa akan datang,” katanya.

Jelas Faisal, ABIM pada masa sama sejak 19 Ogos lalu telah menggiatkan lagi usaha membawa isu perubahan iklim ini menerusi pelbagai platform dan berjaya mengumpulkan lebih 185 ribu tandatangan.

Penyahwartaan Hutan Simpan Kuala Langat Utara pada Mei lalu didedahkan oleh Exco Selangor, Hee Loy Sian ketika sesi soal jawab sidang DUN Selangor pada 30 Ogos.

Pendedahan itu menimbulkan kritikan bukan sahaja daripada NGO alam sekitar, malah turut mendapat bantahan daripada semua ADUN Pakatan Harapan (PH) di negeri berkenaan. - Getaran, 10 September 2021

Berita Berkaitan

1

Semasa 8 bulan yang lalu

ABIM Gesa MoU Kerajaan-PH Dilaksana Segera

2

Semasa 9 bulan yang lalu

Jangan Hanya Diam, NADMA Perlu Jelaskan Kelewatan Bantuan Mangsa Banjir

3

Semasa 10 bulan yang lalu

Kaji Semula Had Umur Belia Bawah 30 Tahun - ABIM

4

Semasa 1 tahun yang lalu

Kawasan Sungai Panjang Tanah Berstatus Pertanian - PKPS

Sorotan

1

Kandungan Sumbang: Pelakon Zul Ariffin Didenda RM30,000

2

Wai Ching Cipta Rekod Baharu Di Space Needle, Seattle

3

‘Saya Akan Sekolahkan Kamu, Harap Guan Eng Tak Kecut’ - Saravanan

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Dewan Rakyat Sebulat Suara Setuju Menghendap Jadi Kesalahan Jenayah

oleh Wartawan The Vibes

Sukan 1 hari yang lalu

Malaysia Perlu Ambil Iktibar Rusuhan Perlawanan Bola Sepak

Politik 1 hari yang lalu

‘Saya Akan Sekolahkan Kamu, Harap Guan Eng Tak Kecut’ - Saravanan

oleh A. Azim Idris

Semasa 1 hari yang lalu

Hentikan Cara Lama: Anwar Kritik Langkah Lemah Kerajaan Tangani Inflasi

oleh Rebecca Chong