Berita Terkini

2 jam yang lalu: PM ucap takziah kepada keluarga anggota bomba Mohd Diya Che Jusoh yang meninggal dunia ketika sertai operasi menyelamat mangsa banjir di Melaka 2 jam yang lalu: Dasar Pengurangan Risiko Bencana Kebangsaan sedang digubal bagi perkasa pengurusan risiko bencana - PM 2 jam yang lalu: India longgar peraturan kuarantin untuk pengembara asing 2 jam yang lalu: 94.2 peratus populasi dewasa kini lengkap divaksin 5 jam yang lalu: FGV jangka formalkan pelantikan juruaudit bebas pada November 2021

IKUTI KAMI


ABIM Sambut Baik Warta Semula HSKLU

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 10 Sep 2021 8:27PM

Muhammad Faisal Abdul Aziz - Gambar dari Facebook

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Keputusan kerajaan negeri Selangor mewartakan semula Hutan Simpan Kuala Langat Utara (HSKLU) nyata melegakan banyak pihak.

Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM) berkata, keputusan terakhir kerajaan negeri itu adalah satu sinar buat rakyat, kerana suara mereka akhirnya didengari pemerintah.

Presidennya, Muhammad Faisal Abdul Aziz berkata, mereka amat berbesar hati dengan pendirian kerajaan negeri yang bersikap terbuka dalam mendengar pandangan pelbagai pihak berhubung isu tersebut.

“Kami ingin menzahirkan penghargaan terhadap sikap terbuka yang dipamerkan kerajaan negeri Selangor terhadap segala bantahan dikemukakan oleh pihak yang khuatir akan kesan daripada penyahwartaan HSKLU.

“ABIM ingin tegaskan, setiap keputusan membabitkan kedudukan Hutan Simpan Kekal serta menyentuh isu alam sekitar dan perubahan iklim harus dibuat secara telus menerusi mandat Dewan Undangan Negeri (DUN) sebagai mekanisme kebertanggungjawaban kerajaan terhadap rakyat,” katanya hari ini.

Menurut beliau, pindaan perlu dibuat di peringkat undang-undang negeri untuk mengurangkan pemusatan kuasa pada Menteri Besar dan Ketua Menteri dalam membuat sebarang keputusan berkaitan status hutan simpan isu yang melibatkan alam sekitar serta perubahan iklim.

“Pindaan ini penting bagi menangani isu darurat iklim yang pasti akan memberikan kesan kepada kehidupan rakyat pada masa akan datang,” katanya.

Jelas Faisal, ABIM pada masa sama sejak 19 Ogos lalu telah menggiatkan lagi usaha membawa isu perubahan iklim ini menerusi pelbagai platform dan berjaya mengumpulkan lebih 185 ribu tandatangan.

Penyahwartaan Hutan Simpan Kuala Langat Utara pada Mei lalu didedahkan oleh Exco Selangor, Hee Loy Sian ketika sesi soal jawab sidang DUN Selangor pada 30 Ogos.

Pendedahan itu menimbulkan kritikan bukan sahaja daripada NGO alam sekitar, malah turut mendapat bantahan daripada semua ADUN Pakatan Harapan (PH) di negeri berkenaan. - Getaran, 10 September 2021

Berita Berkaitan

1

Semasa 1 bulan yang lalu

Kawasan Sungai Panjang Tanah Berstatus Pertanian - PKPS

2

Semasa 1 bulan yang lalu

Raja Muda Selangor Nafi Dikaitkan Dengan Pemaju Hutan Simpan Kuala Langat Utara

3

Semasa 1 bulan yang lalu

Nyawartaan Hutan Simpan Terima Bantahan Rasmi - Takiyuddin

4

Semasa 1 bulan yang lalu

Nyahwarta Hutan Simpan Perbuatan Khianat - PHSKLU

Sorotan

1

Kedamaian Rimba Buat Warga Kota

2

3 Lelaki Didakwa Tipu Ahli Perniagaan

3

SPRM Wajar Siasat Dengan Telus Pandora Papers - AMK

4

Dr Suhaini Tokoh Perdana Maulidur Rasul 2021

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Nelayan Lemas Jatuh Sampan Ketika Cari Kerang

Semasa 1 hari yang lalu

DAP Tolak Norhizam Sebagai Calon PRN

oleh Saliawati Salberi

Semasa 19 jam yang lalu

3 Lelaki Didakwa Tipu Ahli Perniagaan

oleh Nik Khaleef Fitri

Semasa 19 jam yang lalu

Cubaan ‘Jump Start’ Bot Gagal, 4 Peniaga Melecur Disambar Api

oleh Mira Adilah Azmi