Berita Terkini

35 minit yang lalu: Sekatan terhadap kebebasan bersuara semasa pandemik semakin melarat - Amnesty 38 minit yang lalu: Korea Utara lancar senjata yang tidak dikenali - Tentera Korea Selatan 41 minit yang lalu: Sultan Selangor seru kembalikan penghayatan kehidupan Rasulullah SAW 43 minit yang lalu: 94 peratus populasi dewasa Malaysia kini lengkap divaksin 43 minit yang lalu: 72 kematian COVID-19 dilaporkan semalam termasuk 9 BID, jumlah korban 27,993

IKUTI KAMI


15 PPV Di Perak Dibuka Secara 'Walk In'

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 08 Sep 2021 8:42AM

Sebanyak 15 PPV dikhaskan untuk 'walk in' khusus bagi penduduk setempat mendapatkan vaksin. - Gambar fail Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

IPOH - Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK) di Perak diperhebatkan lagi dengan pembukaan sebanyak 15 pusat pemberian vaksin (PPV) untuk orang ramai khususnya penduduk setempat mendapatkan suntikan vaksin secara jumpa terus.

Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Sains, Alam Sekitar dan Teknologi Hijau Perak Mohd Akmal Kamarudin berkata PPV yang terlibat adalah Stadium Indera Mulia di sini, Dewan Bandaran Kinta di Batu Gajah, Dewan Tan Sri Ghazali Jawi di Slim River, Dewan Millenium Lubok Merbau di Kuala Kangsar dan Dewan Majlis Perbandaran di Sungai Siput.

"Selain itu, Dewan Mohamed Jamrah, Sungai Sumun di Bagan Datuk, Pusat Latihan Teknologi Tinggi (ADTEC) Taiping, Dewan Permai di Selama, Dewan Bandaran Teluk Intan dan Dewan Bandaran Pengkalan Hulu," katanya dalam kenyataan menerusi laman Facebook rasminya semalam.

Beliau berkata PPV lain pula ialah Dewan Merdeka Lenggong, Dewan Serbaguna Gerik, Dewan Dato’ Zainal Abidin Zain di Bagan Serai, Dewan Kerian Permai di Parit Buntar dan Dewan Perumahan Penjawat Awam Amanjaya, Lumut Kiri di Seri Manjung.

Katanya, penduduk yang berusia 18 tahun ke atas boleh mendapatkan vaksin secara 'walk-in' atau jumpa terus di kesemua PPV yang disenaraikan kecuali Stadium Indera Mulia di sini dan Dewan Bandaran Kinta, Batu Gajah yang hanya menerima individu berusia 40 tahun dan ke atas secara jumpa terus.

Bagaimanapun, beliau berkata terdapat PPV yang hanya menerima antara 200 hingga 300 orang sehari untuk diberikan vaksin menerusi kaedah itu. 

Mengikut statistik perkembangan PICK, Jawatankuasa Khas Jaminan Akses Bekalan Vaksin COVID-19, seramai 1.58 juta jumlah pendaftaran diterima di Perak iaitu 84.9 peratus daripada jumlah populasi dan 1.3 juta orang telah diberikan vaksinasi dos pertama setakat Ahad lepas. - Bernama

Sorotan

1

Penantian 18 Tahun Miliki Rumah Sendiri Berakhir, Nelayan Bersyukur Dapat PPRT

2

Pendaftaran Larian Maya Maraton Antarabangsa Jambatan Pulau Pinang Dibuka 22 Oktober

3

Sultan Selangor Seru Kembalikan Penghayatan Kehidupan Rasulullah SAW

4

Muzz Amer Teruja ‘Prebet Sapu’ Ditayangkan Di Panggung

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Didakwa Pakai Tangkal, Khairy Sinis Bidas Anti Vaksin

oleh Susan Albert

Semasa 17 jam yang lalu

Tukar Segera Jenama Arak - Mufti Pulau Pinang

oleh Aiman Sadiq

Semasa 18 jam yang lalu

Tohmahan Salah Laku Pegawai PDRM Bukan Perkara Baharu - Azri Ahmad

oleh Fitri Nizam

Sukan 16 jam yang lalu

SEAGF Putuskan Sukan SEA Ke-31 Dianjur Pada Mei Tahun Depan