Berita Terkini

8 jam yang lalu: COVID: Tujuh kluster baharu dikenal pasti, kluster aktif kini 506 - KP Kesihatan 9 jam yang lalu: COVID: 5,726 kes baharu hari ini, jumlah kumulatif kes kini 2,442,224 - KP Kesihatan 9 jam yang lalu: COVID: 5,607 kes sembuh dilapor hari ini, 598 dirawat di ICU dengan 308 kes perlukan bantuan pernafasan - KP Kesihatan 9 jam yang lalu: Nestlé Malaysia sasar kutip 25 tan bahan kitar semula sebulan 11 jam yang lalu: Sektor perladangan sawit akan terima 32,000 pekerja asing dengan SOP ketat

IKUTI KAMI


‘Sebagai Menteri, Shahidan Perlu Libatkan Pembangkang’ - Teresa

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 29 Aug 2021 6:15PM

Teresa Kok - Gambar fail Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Menteri Wilayah Persekutuan, Datuk Seri Shahidan Kassim diharap dapat mengamalkan sikap mesra bersama Ahli Parlimen pembangkang di kawasan pentadbirannya itu bagi memastikan perkhidmatan terbaik untuk  rakyat.

Ahli Parlimen Seputeh, Teresa Kok berkata, Shahidan diharap melaksanakan pendekatan mesra itu menerusi beberapa kaedah, antaranya mengadakan mesyuarat berkala dengan duduk semeja bersama mereka dan pengurusan kanan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) untuk memudahkan masalah serta isu setempat disampaikan.

Katanya, penglibatan bersama DBKL juga membolehkan Ahli Parlimen yang mengemukakan masalah dan isu, menerima maklum balas segera daripada pihak berkuasa tempatan (PBT).

“Saya berharap Shahidan boleh turun padang untuk memahami masalah rakyat pelbagai kaum di Kuala Lumpur, selain mendapatkan pandangan daripada kami sebagai wakil rakyat sebelum membuat apa-apa keputusan penting, seperti kelulusan projek pembangunan,” katanya di sini.

Teresa berkata, Shahidan diharap sedar mengenai usaha kerajaan pusat yang ingin menjadikan Kuala Lumpur sebagai bandar bertaraf dunia, justeru sebagai Menteri Wilayah Persekutuan, beliau mesti memiliki minda berwawasan global.

“Beliau juga harus menjadikan Kuala Lumpur sebagai bandar yang mampu menarik peniaga dan pelancong dari seluruh dunia, sekali gus memenuhi konsep serta slogan ‘Malaysia Truly Asia’.

“Bagi mencapai usaha itu, beliau haruslah mengadakan lebih banyak rundingan dengan pengusaha di pelbagai sektor, khususnya restoran, perkhidmatan makanan dan minuman serta pelancongan sebelum kerajaan melaksanakan peraturan yang mungkin menjejaskan bisnes mereka,” katanya.

Selain itu, Teresa berkata, memandangkan Shahidan juga adalah Pengerusi Mesyuarat Majlis Keselamatan Negara (MKN) Wilayah Persekutuan, beliau diharap akan mempelawa Ahli Parlimen Kuala Lumpur untuk menyertai perbincangan berkenaan.

Katanya, keterlibatan mereka boleh menjadi perantara di antara MKN dengan rakyat dan sektor perniagaan di Kuala Lumpur.

Pada masa sama, Teresa berkata, Shahidan diharap memberikan kuasa kepada setiap Ahli Parlimen untuk melantik anggota dalam Majlis Perwakilan Penduduk (MPP) di zon masing-masing supaya kerjasama erat dengan Pusat Khidmat Ahli Parlimen dapat diperkasakan demi kebaikan rakyat.

“Kerjasama erat di antara Menteri Wilayah Persekutuan dengan Ahli Parlimen bukan sahaja dapat mengurangkan konflik secara terbuka antara kedua pihak, tetapi juga melancarkan pentadbiran kerajaan serta mewujudkan keharmonian masyarakat,” katanya. - Getaran, 29 Ogos 2021

Berita Berkaitan

1

Semasa 1 minggu yang lalu

Othman Terima Anugerah Tokoh Utama Maulidur Rasul Peringkat Wilayah Persekutuan

2

Semasa 1 minggu yang lalu

4 MP Tidak Divaksin Kekal Misteri, Shahidan Gesa Pendekatan Berlembut

3

Semasa 1 bulan yang lalu

Wilayah Persekutuan Mungkin Larang Mak Nyah, Transgender Masuki Masjid

4

Semasa 3 bulan yang lalu

Masjid, Surau Seluruh Wilayah Persekutuan Dibenar Tunai Solat Fardu, Jumaat - JAWI

Sorotan

1

Tak Tahan Dengan Isteri, Lelaki Minta Dipenjarakan

2

Mahkamah Benar Najib Pinda Tarikh Pelepasan, Pemulangan Pasport Ke Singapura

3

Warga Malaysia Di Singapura Mahu Pulang, Namun Berbelah-Bahagi

4

13 Penyanyi Berkumpulan Wanita Malaysia Dari 80-an Sehingga Kini

Disyorkan untuk anda

Sukan 1 hari yang lalu

Verstappen Sekat Kemaraan Hamilton Untuk Menang GP AS

Semasa 18 jam yang lalu

SOP COVID-19, Sokongan Untuk OKU Buta Masih Rendah - Ras Adiba

oleh Susan Albert

Semasa 1 hari yang lalu

Elak Tindakan, Guru Wajar Patuhi Pekeliling 

oleh Farhana Farush

Semasa 1 hari yang lalu

PDRM Digesa Siasat Dakwaan Akaun Twitter ‘@Edisi_Siasatmy’ - Musa