Berita Terkini

3 jam yang lalu: Sheng Yi nama anak ketiga pasangan panda gergasi Xing Xing dan Liang Liang dari China - Takiyuddin 3 jam yang lalu: Tedros Adhanom Ghebreyesus dilantik sebagai Ketua Pengarah Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) 5 jam yang lalu: OPS Pantau: KPDNHEP rampas nilai barangan lebih RM13.32 juta 5 jam yang lalu: Polis kenal pasti pelajar terlibat pergaduhan tular di Facebook 5 jam yang lalu: Kerajaan Pakistan larang Imran adakan protes di Islamabad

IKUTI KAMI


RUU Pendanaan Politik, Lompat Parti Wajib Dibentang Di Parlimen Julai Depan

Politik Dikemaskini 1 bulan yang lalu ยท Diterbitkan pada 26 Mar 2022 3:51PM

Gambar fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Pembentangan Rang Undang-Undang (RUU) Akta Pendanaan Politik perlu disegerakan pada persidangan Dewan Rakyat yang dijadualkan bermula Julai depan. 

Ketua Penerangan BERJASA, Hazwan Mohamad berkata, pembentangan akta terbabit perlu dilaksanakan bersama RUU Akta Anti Lompat Parti yang tertangguh pada persidangan minggu lalu.

Beliau berkata, kedua-dua akta itu seharusnya diluluskan sebelum Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) diadakan.

“Dua RUU ini penting bagi memulihkan kembali kepercayaan rakyat terhadap sistem politik dan demokrasi negara. Ketiadaan undang-undang ini adalah antara punca mengapa rasuah dan politik wang berleluasa.

“Bagi Akta Pendanaan Politik, ahli dan parti memerlukan dana yang banyak untuk membiayai perjalanan kempen mereka.
Ada yang bergantung harap kepada dana daripada taikun perniagaan dan syarikat korporat,” katanya.

 Hazwan Mohamad
Hazwan Mohamad

Jelasnya, perkara itu sudah pasti akan menimbulkan harapan agar mereka menerima imbuhan sebagai timbal balik. 

Menurut Hazwan, senario itu memungkinkan budaya rasuah berleluasa, malah ahli politik yang menang pada PRU kelak akan berasa terhutang budi dengan pendana politik mereka.

"Lantas, segala dasar dan polisi yang bakal digubal sudah tentu tidak boleh memberi kesan terhadap sumber pendapatan taikun perniagaan berkenaan.

“Contoh, sekiranya kerajaan mahu melaksanakan kawalan harga hartanah atau menyekat kenaikan harga barang dalam industri dimonopoli taikun perniagaan tertentu sudah pasti tidak akan berjaya kerana rasa terhutang budi,” katanya. 

Pada masa itu, Hazwan berkata, hal yang sama turut berlaku apabila melibatkan keputusan untuk memberikan lesen perniagaan serta kelulusan tanah yang sudah pasti mewujudkan konflik kepentingan.

"Kitaran ini akan berterusan dari satu PRU ke PRU yang lain dan implikasinya cukup besar terhadap sistem demokrasi negara,” katanya.

Sementara itu, selain membudayakan politik wang, menurut Hazwan, senario tersebut juga menatijahkan ketidakadilan kepada parti kecil dan individu yang bebas tidak diikat dengan mana-mana taikun perniagaan untuk menawarkan diri dalam pentas demokrasi. 

Jelasnya, perkara terbabit sekali gus menjadikan sistem demokrasi di Malaysia kekal cacat.

"Saya berharap semua Ahli Parlimen tidak lagi melambatkan usaha ke arah merealisasikan Akta Pendanaan Politik kerana 116 negara di dunia telahpun mempunyai akta berkenaan.

"Malah, ada negara yang menyediakan geran khas untuk parti politik dan juga kaedah penguatkusaaan bagi memastikan ketelusan semua," katanya. - Getaran, 26 Mac 2022.

Sorotan

1

Ada Apa Dengan Melayu

2

Remaja Tembak Mati 21 Orang Di Sebuah Sekolah Di Texas

3

Banjir Kilat, Pokok Tumbang Di Seremban

Disyorkan untuk anda

Sukan 1 hari yang lalu

Berbasikal Jarak Jauh Bukan Hanya Tentang Jarak Ditempuhi

oleh Julie Jalaluddin

Semasa 1 hari yang lalu

NAFAS Sedia Sahut Cabaran PM, Miliki Kemudahan Lengkap Pengimport Ayam

oleh Sofian Baharom

Semasa 1 hari yang lalu

Bekas Pengetua Dilepas Dan Dibebas Tuduhan Amang Seksual

Semasa 1 jam yang lalu

Terowong SMART Ditutup, Beberapa Laluan Dinaiki Air

oleh Isabelle Leong