Berita Terkini

10 minit yang lalu: Kesemua 267 infrastruktur komunikasi terjejas banjir di Johor pulih 12 minit yang lalu: PN tolak permohonan Pejuang untuk sertai gabungan itu - Hamzah 42 minit yang lalu: Dewan Rakyat lulus tubuh 10 Jawatankuasa Pilihan Khas 42 minit yang lalu: Pemangku Raja Pahang sempurnakan penyampaian darjah, pingat kepada 166 penerima 45 minit yang lalu: Singapura dan Malaysia perlu memastikan rantau ASEAN bersatu dan berwibawa - Presiden Singapura

IKUTI KAMI


SPI KPM Bersesuaian Malaysia Madani

Pendidikan Dikemaskini 1 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 10 Mar 2023 7:09PM

SPI berkenaan antara lain menyebut bahawa konsep pengisian program atau aktiviti minggu pertama pembukaan sekolah adalah mewujudkan suasana ceria, selamat, bermakna dan terancang - Gambar Hiasan

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM) menyambut baik Surat Pekeliling Ikhtisas (SPI) Kementerian Pendidikan (KPM) berhubung pembukaan sekolah dan aktiviti minggu pertama yang menekankan kepada nilai murni serta progresif dalam kalangan pelajar.

Naib Presidennya, Zairudin Hashim berkata, SPI adalah bersesuaian dengan konsep Malaysia Madani, selain bertepatan hasrat KPM dalam mengangkat karamah insaniah (kemuliaan Insan).

“ABIM menegaskan bahawa reformasi pendidikan wajar bermula daripada amalan menekankan soal nilai murni dari hari pertama persekolahan dan diteruskan sehingga ke akhir sesi persekolahan,” katanya menerusi kenyataan. 

Sehubungan itu, beliau berkata, pihaknya mengajak guru dan masyarakat mengambil peluang dan ruang untuk beranjak daripada sistem pendidikan berorientasikan peperiksaan kepada sistem pendidikan perkembangan.

“ABIM juga menyokong penekanan kepada nilai serta perpaduan, memandangkan masyarakat sudah berkecamuk dengan pelbagai isu politik dan kegalauan nilai di luar pagar sekolah yang tidak berkesudahan,” katanya. 

SPI berkenaan antara lain menyebut bahawa konsep pengisian program atau aktiviti minggu pertama pembukaan sekolah adalah mewujudkan suasana ceria, selamat, bermakna dan terancang. 

Ia juga perlu mempunyai nilai pendidikan dan berinformatif, selain diterapkan sebagai sebahagian pendekatan pengajaran serta pembelajaran yang dapat memupuk nilai. 

Dalam pada itu, SPI itu menggariskan supaya diwujudkan komunikasi berkesan dan memupuk sikap bekerjasama serta persefahaman erat antara murid, guru, ibu bapa atau penjaga dan komuniti. 

Konsep pengisian program atau aktiviti minggu pertama pembukaan sekolah itu juga, perlu memupuk perpaduan dalam kalangan murid pelbagai kaum dan latar belakang sosioekonomi. - Getaran, 10 Mac 2023

Berita Berkaitan

1

Semasa 1 hari yang lalu

3 Sekolah Terjejas Banjir Di Johor Akan Dibuka Secepat Mungkin

2

Selebriti 1 hari yang lalu

'Dia Tak Ada Musuh,' 10 Tahun Bersahabat, Budi Doremi Doakan Kamal Adli Cepat Sembuh

3

Semasa 1 hari yang lalu

Lagu Malaysia MADANI Diperdengar, Susuli Konsep Pentadbiran Kerajaan Perpaduan

4

Semasa 4 hari yang lalu

Akhlak Baik, Tidak ‘Gelojoh’ Kuasa Harus Jadi Amalan Pemimpin - Anwar

Sorotan

1

Naik Van Sekolah 5 Hari Untuk Mac, Bayaran Tetap Penuh Hingga RM1,000?

2

Pembatalan Lesen Senjata Api, Mengapa Atlet Menembak Turut Terbabit?

3

Pemimpin Baharu 3 Sayap UMNO Perlu Berdedikasi, Jalankan Amanah Seikhlas Hati - Presiden

Disyorkan untuk anda

Politik 1 hari yang lalu

GPS Jamin Pertahan Kerajaan Perpaduan Demi Kestabilan Politik

oleh Farhana Farush

Semasa 1 hari yang lalu

Kemalangan Ragut Nyawa 3 Individu Berpunca Pemandu Hilang Kawalan

oleh Farhana Farush

Semasa 4 jam yang lalu

60 Syarikat Gergasi, Multinasional Diminta Tampung Pembiayaan TVET - Anwar

Semasa 1 hari yang lalu

Penggunaan Kanabis Dalam Perubatan Perlu Kajian Mendalam - PM