Berita Terkini

1 jam yang lalu: Rusia dakwa 'kuasai sepenuhnya' wilayah Luhansk, Ukraine 1 jam yang lalu: Bekas calon wanita tertua PRU, Tok Mun meninggal dunia 1 jam yang lalu: Hoki-Kobayashi Juarai Terbuka Malaysia Buat Julung Kali 2 jam yang lalu: Polis Siasat Dakwaan Anggota UTK Kasari Petugas Media Di Kelantan 2 jam yang lalu: HFMD: Johor Catat 7,967 Kes Setakat Semalam

IKUTI KAMI


Isu Sekolah Vernakular: i-Guru Bakal Bawa Keputusan Ke Mahkamah Rayuan

Pendidikan Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 30 May 2022 9:03PM

Gambar hiasan dari kuseman.com

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Biarpun menerima keputusan Mahkamah Tinggi Kota Bharu, Kelantan bahawa sekolah vernakular adalah sah di sisi Perlembagaan Persekutuan, Ikatan Guru-Guru Muslim Malaysia (i-Guru) akan mengadakan perbincangan dalam tempoh terdekat untuk membawa kes itu ke Mahkamah Rayuan.

Peguam mewakili i-Guru, Shaharudin Ali berkata, perbincangan itu mungkin diadakan hari ini atau esok, sebelum membuat rayuan ke mahkamah.

“Saya rasa dengan ringkasnya pihak plaintif rasa kecewa dengan keputusan Yang Arif Hakim, namun kita terima keputusan sudah dibuat.

“Pihak kami akan berbincang tentang membuat rayuan ke mahkamah rayuan dalam masa terdekat, mungkin hari ini, mungkin hari esok,” katanya.

Beliau berkata demikian menerusi dua video, masing-masing berdurasi 1 minit 31 saat dan 38 saat yang diterima Getaran.

Shaharudin berkata, perkara ingin ditekankan pihaknya adalah ada butiran penghakiman itu ‘bertentangan’ dengan penghakiman dibuat Hakim Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, Nazlan Ghazali yang mengatakan bahawa sekolah rendah bukan tertakluk kepada pihak berkuasa awam atau ‘public authority’.

Katanya, ia menyaksikan hakim Mahkamah Tinggi Kota Bahru bersetuju dengan isu dibawa i-Guru bahawa sekolah rendah, termasuk sekolah vernakular adalah terkandung di dalam takrif pihak berkuasa awam.

Justeru, beliau berkata, secara ‘kasar’ dan amnya, ia membawa maksud bahasa Melayu wajib digunakan dalam pengajaran dan pembelajaran di sekolah vernakular serta sekolah rendah.

Menurutnya, kewajipan itu adalah kerana sekolah vernakular adalah sebahagian daripada pihak berkuasa awam.

“Hakim mengatakan, perkara berkaitan dengan isu berkenaan sekolah rendah ini, sama ada sekolah itu adalah sekolah Melayu, sekolah Cina atau sekolah India adalah ‘public authority’, beliau (hakim) setuju dengan itu.

“Maknanya sekolah rendah adalah pihak berkuasa awam tapi beliau kata ‘anda kena tengok kepada sejarah, sejarah kata ia (kewujudan sekolah vernakular) ok, oleh itu hari ini ia ok’,” katanya.

Ujarnya, menerusi maksud di sebalik penghakiman itu, hakim menyatakan kewujudan sekolah vernakular mesti dibaca dalam konteks sejarah.

“Namun, sebenarnya apa yang penting adalah ia mesti mengikut undang-undang negara, bukan sejarah,” katanya.

Semalam, Hakim Mahkamah Tinggi Kota Bharu, Roslan Abu Bakar memutuskan kewujudan sekolah vernakular adalah sah di sisi Perlembagaan, sekali gus mengenepikan saman difailkan i-Guru.

Terdahulu, i-Guru menerusi Presidennya, Azizee Hasan, memfailkan saman berkenaan pada tahun lalu bagi mencabar Seksyen 17 dan 28 Akta Pendidikan dengan menamakan Menteri Pendidikan dan kerajaan sebagai defendan.

Kes itu turut membabitkan beberapa pencelah, iaitu Majlis Bahasa Cina, Persatuan Bahasa Tamil, Gabungan Persatuan Bekas Pelajar Sekolah Tamil, MCA dan Persekutuan Persatuan-Persatuan Lembaga Pengurus Sekolah Cina Malaysia (Dong Zong).

Pada 30 Disember 2021, Nazlan menolak saman sama difailkan Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS), Majlis Pembangunan Pendidikan Islam (MAPPIM) dan Gabungan Persatuan Penulis Malaysia (GAPENA).

Badan bukan kerajaan itu memohon deklarasi bahawa Seksyen 2, 17 dan 28 Akta Pendidikan yang membenarkan penggunaan Bahasa Mandarin dan Tamil sebagai bahasa perantaraan utama di sekolah vernakular, bercanggah dengan Perkara 152 Perlembagaan Persekutuan.

Perkara 152 Perlembagaan menyatakan Bahasa Melayu adalah bahasa kebangsaan Malaysia.

Dalam penghakiman bertulisnya, Nazlan berkata, sekolah vernakular sudah lama diiktiraf dalam kerangka perundangan sistem pendidikan, bahkan sebelum Merdeka dan Perlembagaan Persekutuan digubal. - Getaran, 30 Mei 2022

Berita Berkaitan

1

Semasa 9 bulan yang lalu

MRSM, Cadangan Hanya Buka Untuk Murid SK Dan SMK Dibatal

Sorotan

1

Apa Fungsi Tubuh Pelbagai Majlis ‘Makan’ Kos Jutaan Ringgit?

2

A Night With Aina Abdul 2.0 - Persembahan Bertaraf Antarabangsa

3

Tetapkan Harga Siling Ayam Untuk Pemborong, Penternak Juga - FOMCA

Disyorkan untuk anda

Sukan 4 jam yang lalu

Gelaran Juara Pertama Bersejarah Bagi Apriyani-Siti Fadia

Semasa 1 hari yang lalu

Tamatkan Segera Larangan Eksport  Ayam Atau Ladang Akan Rugi - FLFAM

oleh Fitri Nizam

Semasa 1 hari yang lalu

Rakyat Asing Nikmati Subsidi Ayam Disediakan Untuk Rakyat - PM

oleh Qistina Nadia Dzulqarnain

Sukan 1 hari yang lalu

Sze Fei-Nur Izzuddin Benam Wakil China, Mara Ke Separuh Akhir