Berita Terkini

28 minit yang lalu: Malaysia berjaya tarik pelaburan baharu bernilai RM16.52 bilion dari Amerika Syarikat - Azmin 2 jam yang lalu: PM yakin Terengganu mampu capai sasaran tarik tiga juta pelancong tahun ini 2 jam yang lalu: Malaysia terima kemasukan 567,025 pelancong asing sejak pintu sempadan antarabangsa dibuka semula 1 April lepas - PM 2 jam yang lalu: Skuad karate lelaki cipta berganda, tamatkan kemarau emas kumite 2 jam yang lalu: Filem seram 'Sumpahan Jerunei' pikat bakal pembeli antarabangsa di Marche Du Film 2022

IKUTI KAMI


Bitara Scholar Bantu UPSI Tingkat Pencapaian Penyelidikan, Inovasi

Pendidikan Dikemaskini 4 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 22 Apr 2022 8:53PM

Md Amin (tengah) melancarkan Bitara Scholar di UPSI, baru baru ini

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Bagi membantu meningkatkan pencapaian penyelidikan dan inovasinya menerusi inisiatif perkhidmatan serta sokongan, Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) melancarkan pusat khusus dikenali Bitara Scholar, baru-baru ini.

Naib Canselor UPSI, Profesor Datuk Dr Md Amin Md Taff berkata, menerusi inisiatif dilaksana di bawah portfolio Penyelidikan dan Inovasi itu, universiti awam (UA) berkenaan menawarkan perkhidmatan bimbingan strategi yang berkesan kepada penyelidik untuk memperoleh geran berimpak tinggi.

“Sebagai sebuah pusat pengajian yang memartabatkan pendidikan, UPSI bertekad membantu ahli akademik bagi meningkatkan pencapaian dalam penyelidikan, penerbitan, perundingan dan pengkomersilan menerusi kemudahan perkhidmatan lebih baik,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ucapan perasmian Bitara Scholar sempena program Santun Jawatankuasa Pengurusan Universiti di Pusat Pengurusan Penyelidikan UPSI, Kampus Sultan Azlan Shah di Tanjung Malim.

Dr Md Amin Md Taff
Dr Md Amin Md Taff

Md Amin berkata, menerusi inisiatif sama, Bitara Scholar akan menjadi pusat kepada bimbingan dalam penerbitan dan ‘close coaching’.

Usaha itu, katanya menyaksikan pakar rundingan dalam bidang akademik dilantik membantu penyelidik dan pensyarah menghasilkan artikel jurnal berindeks serta mencapai sasarannya yang ditetapkan.

“Penerbitan artikel jurnal berindeks, terutamanya scopus adalah satu kriteria dalam penarafan Taksiran Penyelidikan Malaysia (MYRA) dan QS World University Ranking.

“Justeru, bagi merealisasikan hasrat menjadikan UPSI sebagai universiti terbaik dunia, usaha ini dilihat sebagai bertepatan ke arah itu,” katanya.

Beliau berkata, Bitar Scholar turut menyediakan perkhidmatan ‘pitching coaching’, mentor industri, penasihatan pemilikan harta intelek (IP) dan penasihatan perundingan.

“Pusat ini juga menyediakan perkhidmatan suntingan bahan pembentangan dalam bentuk fotografi dan videografi,” katanya. – Getaran, 22 April 2022
 

Sorotan

1

Rasuah RM300, Bekas Ketua Balai Polis Dipenjara 2 Bulan

2

Isu Kahwin Baharu, Rakyat Minta Najib Jujur, 'Benda Baik Jangan Sembunyi'

3

Kereta Paling Mahal Di Dunia, Mercedes 1955 Dijual RM629 Juta    

4

Surat Terbuka Kepada Generasi Y

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

PBD Terbaik Tapi Tak Sesuai Sekolah Malaysia, UPSR Lebih Berkesan!

oleh Susan Albert

Semasa 22 jam yang lalu

Pandu Lawan Arus, Pemandu Teksi 70 Tahun Disiasat

oleh Rubini Nagarajah

Semasa 1 hari yang lalu

Jangan Kecam, Beri Peluang ‘Task Force’ Siasat Kematian Doktor Pelatih

oleh Aiman Sadiq

Semasa 17 jam yang lalu

Najib Kahwin Lain, Perkara Baik Apa Salahnya? - Wan Ahmad Fayshal

oleh Aiman Sadiq