Berita Terkini

5 jam yang lalu: Agong berkenan solat Jumaat di Masjid Hagia Sophia 5 jam yang lalu: Australia umum bantuan tambahan US$25 juta kepada Sri Lanka 5 jam yang lalu: Bomba Sarawak tingkatkan rondaan sempadan kekang pembakaran terbuka 5 jam yang lalu: Kerajaan lulus peruntukan RM6.3 bilion untuk Selangor - PM 5 jam yang lalu: Dua peniaga didakwa tipu urusan sewa rumah dan bilik

IKUTI KAMI


2022, Terus Dibayangi COVID-19

Luar Negara Dikemaskini 7 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 31 Dec 2021 11:24AM

Dua wanita ini berjalan di hadapan tanda 2022 yang diletakkan di Pristina, menjelang sambutan Tahun Baharu di Kosovo. - Gambar AFP

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Dunia kini bersiap sedia untuk menyambut 2022, selepas 2021 dilanda kekecohan dan pandemik selain menyaksikan sekatan perjalanan, bilangan kes COVID-19 yang melambung tinggi serta harapan untuk masa depan yang lebih baik.

12 bulan lalu, dunia menyaksikan pelantikan Presiden Amerika Syarikat yang baharu, album Adele baharu, Olimpik pertama tanpa penonton dan impian demokrasi dari Afghanistan ke Myanmar, ke Hong Kong, yang dihancurkan oleh rejim autoritarian.

Bagaimanapun pandemik COVID, yang kini memasuki tahun ketiga, sekali lagi mendominasikan kehidupan bagi kebanyakan manusia.

Lebih 5.4 juta orang meninggal dunia akibat Coronavirus, yang pertama kali dikesan di China pada Disember 2019.

Mereka yang jatuh sakit akibat pandemik itu juga tidak terkira banyaknya, selain penutupan, pengasingan dan abjad baru yang dipelajari seperti PCR, LFT dan RAT.

Harapan untuk membendung penyakit itu timbul selepas vaksin dilancarkan kepada kira-kira 60 peratus penduduk dunia, walaupun ramai daripada golongan miskin masih mempunyai akses terhad dan sesetengah orang kaya percaya bahawa suntikan itu adalah sebahagian daripada plot yang tidak jelas.

Tetapi apabila 2021 semakin meninggalkan kita, kemunculan varian Omicron melonjakkan jumlah kes COVID baharu setiap hari melepasi satu juta buat kali pertama, menurut pengiraan AFP.

Britain, Amerika Syarikat dan juga Australia telah memecahkan rekod kes baharu.

Dalam pada itu, dari Seoul ke San Francisco, sambutan Tahun Baharu sekali lagi dibatalkan atau disekat.

Di Rio, perayaan yang biasanya membawa tiga juta orang ke Pantai Copacabana, akan diteruskan.

Seperti di Times Square New York, acara rasmi di bandar Brazil itu akan dikurangkan, tetapi jumlah pengunjung sememangnya dijangkakan.

''Orang ramai hanya mempunyai satu keinginan, untuk meninggalkan rumah mereka, untuk meraikan kehidupan selepas wabak yang telah memaksa semua orang mengurung diri," kata pelayan pantai Copacabana berusia 45 tahun, Francisco Rodrigues.

Sesetengah rakyat Brazil bagaimanapun lebih berhati-hati, selepas wabak menyebabkan 618,000 maut.

Sementara Sydney, bandar terbesar di Australia juga telah memutuskan untuk meneruskan pertunjukan bunga api yang akan menerangi pelabuhan ikonik bandar itu.

Berbeza dengan acara tanpa penonton tahun lalu, puluhan ribu orang dijangka membanjiri kawasan berkenaan.

Di Afrika Selatan pula, iaitu negara pertama yang melaporkan varian terbaharu, perintah berkurung bermula tengah malam hingga 4.00 pagi telah ditarik balik untuk membolehkan perayaan diteruskan.

Pegawai kesihatan di sana berkata penurunan dalam jangkitan pada minggu lalu menunjukkan kemuncak gelombang semasa telah berlalu.

Bagaimanapun, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) telah berulang kali memberi amaran.

"Saya sangat prihatin bahawa Omicron, yang lebih mudah menular, beredar pada masa yang sama dengan Delta, membawa kepada tsunami kes," kata ketua WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

"Ini dan akan terus memberi tekanan besar kepada pekerja kesihatan yang letih dan sistem kesihatan di ambang kehancuran." - AFP

Sorotan

1

Mahkamah Tolak Permohonan 2 Individu Batal Saman Siti Nordiana

2

Waktu Kerja 45 Jam: Pengumuman Khas Minggu Depan

3

‘Afidavit Buktikan Najib Tahu RM42 Juta Masuk Ke Akaunnya Daripada SRC’

Disyorkan untuk anda

Semasa 11 jam yang lalu

Tun Dr Mahathir Saman Ahmad Zahid Berhubung Isu ‘Kutty’

Semasa 8 jam yang lalu

RM6.3 Bilion Untuk Projek Mitigasi Banjir Selangor - PM

oleh Isabelle Leong

Politik 19 jam yang lalu

Skandal LCS : Saya Akan Tukar Perkataan Agar UMNO Tidak Lagi Terasa - Ahmad Fadhil

oleh Aiman Sadiq

Sukan 1 hari yang lalu

Skuad Boling Remaja Lelaki Raih Pingat Perak Acara Berpasukan