Berita Terkini

15 jam yang lalu: HFMD: 105 tabika, 75 taska kendalian KEMAS ditutup 15 jam yang lalu: Cacar Monyet: Malaysia belum bercadang tutup sempadan 15 jam yang lalu: KPDNHEP mahu lebih ramai siswazah ceburi bidang francais 15 jam yang lalu: Kempen ‘meriah raya’ UDA Holdings galakkan pemilikan hartanah 15 jam yang lalu: Hamzah akan bertemu menteri dalam negeri Thailand bincang isu keselamatan negara

IKUTI KAMI


Masa Untuk Parti Politik Mengiktiraf Peranan Belia

Kolum Dikemaskini 4 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 19 Jan 2022 11:23AM

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Sebagai rakyat Malaysia yang berusia 18 tahun pada April tahun lalu, saya pasti teruja untuk menjadi sebahagian daripada proses demokrasi negara.

Sejak remaja, saya mengikuti perkembangan politik negara dan sangat teruja apabila mengetahui saya akan dapat mengundi tidak lama lagi.

Saya mengucapkan terima kasih dan amat mengalu-alukan inisiatif kerajaan untuk memberi mereka 18 dan ke atas hak istimewa untuk mengundi dan untuk suara kami didengari.

Namun, sedihnya di sebalik perkembangan positif yang besar ini, saya harus mengakui tidak banyak parti politik yang mengambil langkah ini secara serius.

Sebab saya katakan ini kerana saya tidak nampak banyak parti politik memberikan peluang yang lebih besar kepada belia untuk menyinar.

Saya tidak perasan pihak mengambil langkah untuk memberi lebih tumpuan kepada ahli mereka yang lebih muda, tetapi masih melihat wajah lama yang sama menjadi tumpuan.

Sebagai belia, kita bukan sahaja mahu membuang undi, tetapi juga mahu mampu membuat perubahan dengan menjadi ahli parti politik.

Kita adalah generasi hari ini dan masa hadapan. Kami memahami apa yang golongan belia mahu dan perlukan untuk masa depan yang lebih baik dan amat percaya kami harus diberi peluang dan keutamaan yang lebih besar.

Sehingga kini, saya hanya perasan parti seperti MUDA dan yang baru dilancarkan, Parti Bangsa Malaysia (PBM) memberi peluang kepada golongan muda yang sepatutnya.

Saya memuji kedua-dua parti ini kerana mengiktiraf peranan belia dan memandang serius kami sebagai sebahagian daripada kuasa politik masa depan negara.

Kebanyakan parti lain mempunyai sayap pemuda, tetapi sebenarnya kita tidak nampak ahli yang berusia belasan tahun malah dua puluhan.

Apa yang dipanggil ahli belia semuanya berumur tiga puluh ke atas. Adalah dipuji kerana PBM yang turut dianggotai ramai ahli politik kanan turut mengiktiraf kepentingan golongan belia.

Saya berharap lebih banyak pihak akan mengikut jejak langkah mereka dan mengambil tahu kita para belia. - Getaran, 19 Januari 2022

Abdul Razak Ahmad adalah pembaca Getaran

Berita Berkaitan

1

Politik 22 jam yang lalu

Tindakan Zuraida Tidak Gugat Kabinet, 2 Calon Sesuai Isi Kekosongan Kerusi

2

Filem & TV 1 minggu yang lalu

Program Debat Perdana Najib – Anwar Raih 1 Juta Tontonan 

3

TARA 1 bulan yang lalu

Trend Gim Di Rumah Semakin Diminati Belia

4

Politik 2 bulan yang lalu

PH Perlu Bangkit Kembali Menjadi Parti Dekat Di Hati Rakyat

Sorotan

1

‘Phoenix’ Bukan ‘Phonix’, Khairy Selamba Tegur Moderator Ketika Siaran Langsung

2

Jawatankuasa Bersama Diwujudkan Laksana Penghantaran Pekerja Mahir Malaysia Ke Jepun

3

“Saya Jaga Yasin Semasa Episod Bipolar Itu” - Faizal Tahir 

Disyorkan untuk anda

Kolum 16 jam yang lalu

Kemaafan Itu Yang Aku Pinta - Bahagian 2

oleh Wirda Adnan