Berita Terkini

7 jam yang lalu: Malaysia harap UAE bawa isu Palestin dan Myanmar ke Majlis Keselamatan PBB 7 jam yang lalu: Majoriti penduduk dewasa Singapura lihat perlumbaan F1 bawa impak positif ke atas republik itu- YouGov 7 jam yang lalu: Ambank bayar RM2.83 bilion kepada kerajaan Malaysia berhubung skandal 1MDB 7 jam yang lalu: Tunku Panglima Johor Juara PRO-AM GT3 Asia 7 jam yang lalu: Tiada rasuah libatkan peruntukan KBS kepada persatuan sukan - Ahmad Faizal

IKUTI KAMI


Didik dan Jana, Penerima Bantuan Boleh Berdikari

Kisah Kita Dikemaskini 1 tahun yang lalu ยท Diterbitkan pada 30 Jun 2021 8:43AM

Pekerja Kuantan Pickers dan Kedai Kopi menyusun barangan keperluan asas untuk diagihkan kepada golongan memerlukan di premis berkenaan yang terletak di Jalan Besar, dekat sini.

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUANTAN - Pengagihan bantuan kepada golongan memerlukan yang terjejas teruk akibat pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) sejak tahun lalu, boleh dilakukan dengan lebih sistematik melalui kolaborasi pelbagai pihak.

Perkara ini juga sangat penting bagi memastikan setiap bantuan diterima oleh golongan sasar dan tidak menimbulkan pembaziran hingga mengakibatkan kerugian.

Selain bantuan daripada kerajaan melalui agensi berkaitan, sikap prihatin dan pemurah dalam kalangan rakyat Malaysia, sangat terserlah sejak pandemik COVID-19 menjadi ancaman kepada penduduk di seluruh dunia bermula penghujung tahun 2019.

Antara yang terawal tampil dengan idea menyediakan pusat sehenti bagi mengumpul dan mengagihkan bantuan barangan keperluan asas di Kuantan ialah Kuantan Pickers dan Kedai Kopi yang terletak di Jalan Besar, dekat sini.

Pekerja Kuantan Pickers dan Kedai Kopi mengagihkan bantuan kepada golongan memerlukan ketika tinjauan di premis berkenaan.
Pekerja Kuantan Pickers dan Kedai Kopi mengagihkan bantuan kepada golongan memerlukan ketika tinjauan di premis berkenaan.

Pemilik premis, Nazrul Zuber, 43, ketika ditemui memaklumkan, idea berkenaan adalah hasil perbincangan bersama seorang aktivis masyarakat yang juga peguam, Datuk Syed Azimal Syed Abu Bakar, awal tahun ini.

“Program ini menggunakan konsep hampir sama dengan ‘Food Bank’, iaitu kami menjadi pemudah cara kepada orang ramai yang ingin menyalurkan bantuan dalam bentuk barangan keperluan asas kepada golongan memerlukan.

“Sebelum ini pun, saya bersama Syed Azimal dan beberapa rakan lain sudah mengadakan program pengagihan pek makanan untuk berbuka puasa kepada gelandangan dan golongan kurang bernasib baik, jadi apabila tercetusnya penyakit COVID-19, kami fikir kena guna pendekatan lain memandangkan ramai yang terkesan dari segi kewangan,” katanya kepada Getaran ketika ditemui di sini.

Menurut beliau, projek yang dimulakan sekitar Februari lalu itu mendapat sambutan serta sokongan daripada rakan dan dermawan yang ingin turut serta menghulurkan bantuan.

Barangan keperluan sumbangan orang ramai tersusun di premis berkenaan.
Barangan keperluan sumbangan orang ramai tersusun di premis berkenaan.

Katanya, antara barangan keperluan asas disediakan untuk orang ramai ialah beras, gula, susu bayi, lampin pakai buang, ikan bilis, minyak masak dan pelbagai barangan lain yang disumbangkan penderma.

Nazrul memberitahu, premis miliknya itu dibuka bermula jam 8 pagi hingga jam 12 tengah hari setiap hari, bagi memudahkan mereka yang memerlukan bantuan datang dan mengambil barangan keperluan asas disediakan.

“Kami agihkan mengikut keperluan, bergantung kepada jumlah ahli keluarga dan bersesuaian untuk keperluan mereka.

“Selain itu, kami menggalakkan mereka menghubungi kami terlebih dahulu dan memberikan maklumat mengenai jenis bantuan diperlukan untuk memudahkan kami membungkus barangan yang diperlukan sebelum diserahkan kepada mereka,” katanya yang dibantu lima pekerja premis berkenaan.

Usaha Nazrul itu turut menarik minat Persatuan Pandu Puteri dan Pengakap Puteri Sedunia (WGGGS) Pahang untuk menjalinkan kerjasama bagi menyalurkan bantuan kepada golongan memerlukan dengan lebih berkesan.

“Saya anggap ini adalah rezeki untuk kita semua dan sangat melegakan kami. Maknanya, melalui kerjasama dengan WGGGS juga dapat membuka ruang kepada lebih ramai golongan memerlukan memperoleh bantuan.

“Pihak WGGGS juga memberikan cadangan untuk menambah baik program ini dan kami melihat ada ruang untuk kita bukan sahaja memberikan bantuan semata-mata, tapi kita akan bekerjasama membantu mendidik mereka (penerima bantuan) untuk menjana pendapatan sampingan.

Pusat sehenti bagi mengumpul dan mengagihkan bantuan barangan keperluan asas di Kuantan adalah Kuantan Pickers dan Kedai Kopi yang terletak di Jalan Besar, dekat sini.
Pusat sehenti bagi mengumpul dan mengagihkan bantuan barangan keperluan asas di Kuantan adalah Kuantan Pickers dan Kedai Kopi yang terletak di Jalan Besar, dekat sini.

Kerjasama berkenaan jelasnya, melahirkan konsep ‘Didik dan Jana’ yang dilihat berpotensi membantu penerima memulakan perniagaan, menggunakan barangan yang disediakan kepada mereka secara percuma.

Nazrul berkata, antara menu ringkas boleh disediakan penerima bantuan ialah kuih-muih dan nasi lemak yang boleh dijual untuk mendapatkan pulangan.

“Pihak WGGGS mempunyai program latihan yang boleh diikuti mereka (penerima bantuan), sebagai contoh, kalau kita bagi beras, ikan bilis dan telur, mereka boleh masak sebagai nasi lemak untuk dijual.

“Jadi, kita tidaklah setakat memberikan bantuan sahaja, tapi lebih penting ialah kita beri laluan untuk mereka mencari sumber pendapatan dan lama-kelamaan, mereka sudah boleh berdikari serta tidak lagi mengharapkan bantuan daripada kami atau mana-mana pihak untuk meneruskan kehidupan,” katanya. - Getaran, 30 Jun 2021

Berita Berkaitan

1

Semasa 2 minggu yang lalu

Tasik Chini: Laporan Siap, Yakin Status UNESCO Tidak Terjejas - Takiyuddin

2

Semasa 4 minggu yang lalu

Penjawat Awam Terima RM700 Tunai, Kenaikan Tambahan RM100 Tahun Depan - PM

3

Politik 1 bulan yang lalu

Timbalan Ketua Bahagian Sebagai Pemangku Ketua UMNO Pekan - Wan Rosdy

4

Politik 1 bulan yang lalu

PAS Tidur Sebantal Dengan UMNO, Mustahil Untuk Bersama PH Di Pahang

Sorotan

1

Kenapa Rizman Ruzaini Berarak Di Perkarangan Bukit Bintang, Apa Kaitannya Dengan Beg Tote?

2

Piala Dunia 2022: Fasa Terakhir Jualan Tiket Bermula 27 September

3

Jenayah Seksual Kanak-Kanak Tidak Libatkan Sentuhan Fizikal Dijangka Meningkat - Bukit Aman