Berita Terkini

8 jam yang lalu: Malaysia harap UAE bawa isu Palestin dan Myanmar ke Majlis Keselamatan PBB 8 jam yang lalu: Majoriti penduduk dewasa Singapura lihat perlumbaan F1 bawa impak positif ke atas republik itu- YouGov 8 jam yang lalu: Ambank bayar RM2.83 bilion kepada kerajaan Malaysia berhubung skandal 1MDB 8 jam yang lalu: Tunku Panglima Johor Juara PRO-AM GT3 Asia 8 jam yang lalu: Tiada rasuah libatkan peruntukan KBS kepada persatuan sukan - Ahmad Faizal

IKUTI KAMI


Tuntut Ilmu, 400 Pelajar Gigih Daki Puncak Bukit Demi Internet

Kisah Kita Dikemaskini 1 tahun yang lalu · Diterbitkan pada 29 Jun 2021 9:16PM

Pelajar ini terpaksa mendaki puncak bukit untuk mendapatkan capaian internet bagi membolehkan mereka mengikuti sesi PdPR di Kampung Bahagia, Kuala Krai.

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA KRAI – Demi meraih ilmu untuk menjamin masa depan, sekumpulan 400 pelajar sekolah, termasuk penuntut institusi pengajian tinggi (IPT) dari lima kampung di sini gigih mendaki puncak bukit Kampung Bahagia di sini demi mendapatkan capaian internet.

Bukan sekadar mendaki, mereka juga terpaksa menempuh perjalanan sejauh lima kilometer, termasuk dihantar oleh ibu bapa masing-masing.

Pendakian ke puncak bukit pula mengambil masa lebih 15 minit, bagi membolehkan mereka mengikuti sesi Pengajaran dan Pembelajaran Di Rumah (PdPR).

Daripada jumlah itu, seramai 200 pelajar dan penuntut universiti adalah dari Kampung Bahagia, manakala selebihnya dari kampung Sungai Rimau, Raba, Mambong dan Johol.

Difahamkan, puncak bukit Bahagia adalah satu-satunya lokasi yang mampu memberikan capaian internet berkelajuan tinggi sehingga kawasan itu menjadi tumpuan.

Ia turut  dilengkapi dengan dua bangsal yang dibina oleh Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Guchil, Hilmi Abdullah.

Pelajar Sekolah Menengah Ugama Arab SMU(A) Saadatul Qura, Mimi Aina Syahira Muhamad, 17, berkata, setiap hari, dia menunggang motosikal kira-kira lima kilometer untuk ke puncak bukit itu bagi mengikuti PdPR.

"Setiap kali mengikuti PdPR atau menyiapkan kerja sekolah, saya dan rakan-rakan akan naik ke kawasan ini memandangkan liputan internet di lokasi ini sangat laju.

"Di rumah, susah nak dapat capaian internet dan saya serta rakan terpaksa menempuh pendakian ini demi menuntut ilmu," katanya yang akan menduduki Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) sesi 2021 tahun depan.

Pelajar ini tiada pilihan kecuali mendaki bukit bagi mendapatkan capaian internet memandangkan kawasan kampung mereka tiada liputan internet.
Pelajar ini tiada pilihan kecuali mendaki bukit bagi mendapatkan capaian internet memandangkan kawasan kampung mereka tiada liputan internet.

Pelajar Tingkatan 3 SMU (A) Saadatul Qura, Siti Aisyah Radhiah Ramli pula berkata, lokasi tersebut sering kali meriah kerana dipenuhi ratusan pelajar yang belajar di situ.

Katanya, capaian internet di puncak bukit itu dapat membantunya untuk belajar kerana kawasan kampungnya tiada liputan internet.

"Pengalaman yang saya tidak boleh lupakan, apabila pernah cedera di kaki selepas terjatuh daripada motosikal ketika dalam perjalanan ke puncak bukit, kerana melalui jalan balak yang tidak rata.

"Saya berharap pihak berkaitan dapat menyelesaikan masalah capaian internet di kawasan kampung saya dengan membina menara telekomunikasi," katanya.

Siti Aisyah berkata, walaupun perlu berdepan kesukaran kerana belajar secara dalam talian, dia dan rakan-rakan tetap gembira kerana dapat belajar secara berkumpulan. – Getaran, 29 Jun 2021

Berita Berkaitan

1

Semasa 6 hari yang lalu

Polis Thailand Kongsi Maklumat Kehilangan Ejen Kosmetik Wanita Dengan Rakan Setugas Malaysia

2

Refleksi 3 minggu yang lalu

Pendaki Kinabalu OKU Challenge 2022 Berjaya Tawan Puncak Kinabalu

3

Semasa 1 bulan yang lalu

Pelajar Dakwa Dipukul ‘Beramai-Ramai’ Di Asrama, Polis Tahan 10 Individu

4

Semasa 1 bulan yang lalu

Tahun 2022 Tapi Masih Ada Pelajar ‘Gadai Nyawa’ Naik Sampan Ke Sekolah

Sorotan

1

Kenapa Rizman Ruzaini Berarak Di Perkarangan Bukit Bintang, Apa Kaitannya Dengan Beg Tote?

2

Piala Dunia 2022: Fasa Terakhir Jualan Tiket Bermula 27 September

3

Jenayah Seksual Kanak-Kanak Tidak Libatkan Sentuhan Fizikal Dijangka Meningkat - Bukit Aman