Berita Terkini

1 jam yang lalu: Rusia dakwa 'kuasai sepenuhnya' wilayah Luhansk, Ukraine 1 jam yang lalu: Bekas calon wanita tertua PRU, Tok Mun meninggal dunia 1 jam yang lalu: Hoki-Kobayashi Juarai Terbuka Malaysia Buat Julung Kali 1 jam yang lalu: Polis Siasat Dakwaan Anggota UTK Kasari Petugas Media Di Kelantan 1 jam yang lalu: HFMD: Johor Catat 7,967 Kes Setakat Semalam

IKUTI KAMI


Nihon Matsuri 2022: Pesta Budaya dan Makanan Jepun Terbesar! 

Trumpet International lancarkan acara berteraskan kebudayaan Jepun di Malaysia.

Jelajah Dikemaskini 3 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 09 Jun 2022 5:49PM

oleh

Zaidi Che

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Buat pencinta budaya Jepun, jangan ketinggalan berkunjung ke Nihon Matsuri 2022, pesta kebudayaan dan makanan Jepun pertama di Malaysia yang bakal berlangsung di Stadium Bukit Jalil Carpark B pada 27 hingga 31 Julai 2022.

Acara kebudayaan anjuran Trumpet International ini bertujuan bagi memberikan pengalaman ibarat berada di negara matahari terbit itu kepada rakyat Malaysia.

Ia juga bertujuan bagi mempromosikan lagi budaya Jepun dalam kalangan rakyat Malaysia, baik dari segi tradisi, gastronomi, mahupun seni persembahan.

Pengarah Eksekutif, Koo Kien Keat berkata pesta ini bakal menggalakkan lagi pertukaran budaya antara Jepun dan Malaysia.

“Sejak sekian lama, kedua-dua budaya telah mengalami pengaruh antara satu sama lain. 

“Kami berharap ia akan menarik minat rakyat Malaysia ke pesta ini sebagai salah satu usaha kami untuk merapatkan lagi hubungan antara Jepun dan Malaysia,” kata Koo.

Tambahnya, “Nihon Matsuri 2022 juga akan menambahkan daya tarikan budaya Jepun yang lebih menyegarkan melalui penyerapan unsur-unsur baharu.

“Pada masa sama, pesta ini dijangka menarik lebih ramai pengunjung ke destinasi, seterusnya memicu peluang pekerjaan kepada peniaga di Malaysia dalam jangka masa panjang,” ujarnya.

Pesta selama lima hari ini akan mempamerkan lebih 100 reruai dan gerai makanan yang akan menawarkan pelbagai pilihan makanan Jepun, barangan dan pelbagai aktiviti kebudayaan.

Selain itu, pengunjung juga boleh merasai ‘cara Jepun yang sebenar’ dengan menyertai secara langsung aktiviti-aktiviti menarik seperti tarian tradisional, seni persembahan dan bengkel kraf.

Paling menarik, pengunjung turut boleh menyertai acara-acara kebudayaan khas Jepun seperti ‘Shinto Walk’, ‘Wishing Wall’ serta ‘Presenti Tawa’ (menara hadiah).

Pesta ini direncana bagi memberi peluang kepada semua rakyat Malaysia untuk mempelajari, merasai serta menghargai setiap persamaan dan perbezaan budaya antara kedua-dua negara.

Layari Nihon Matsuri 2022 untuk maklumat lanjut. - Getaran, 9 Jun 2022

Gambar: Trumpet International 

Berita Berkaitan

1

Sukan 1 jam yang lalu

Hoki-Kobayashi Juarai Terbuka Malaysia Buat Julung Kali

2

Semasa 2 jam yang lalu

Tiada ‘Pilih Kasih’ Dalam Kuota Rayuan Haji – Ahmad Marzuk

3

Refleksi 1 hari yang lalu

6 Hari Lagi Wukuf, Jemaah Malaysia Buat Persediaan Rohani

4

Selebriti 2 hari yang lalu

“Inilah Pengorbanan Yang Saya Lakukan” - Tya Arifin  Bakal Pulang Ke Indonesia

Sorotan

1

Apa Fungsi Tubuh Pelbagai Majlis ‘Makan’ Kos Jutaan Ringgit?

2

A Night With Aina Abdul 2.0 - Persembahan Bertaraf Antarabangsa

3

Tetapkan Harga Siling Ayam Untuk Pemborong, Penternak Juga - FOMCA

Disyorkan untuk anda

Refleksi 1 hari yang lalu

6 Hari Lagi Wukuf, Jemaah Malaysia Buat Persediaan Rohani

Refleksi 10 jam yang lalu

Awas Tiruan! Jangan Beli Air Zam Zam Di Kedai Atau Dalam Talian

Kementerian Kesihatan (KKM) melalui Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan (BKKM) memaklumkan, tiada pengedar atau syarikat di Malaysia yang telah mendapat le...

Jelajah 1 hari yang lalu

45,879 Rakyat Berpeluang Tebus E-baucar Pengangkutan Udara

Seramai 45,879 rakyat Malaysia berpeluang menebus e-baucar bernilai RM25 hingga RM100 bagi pembelian tiket penerbangan domestik secara dalam talian sehingga huj...

Refleksi 1 hari yang lalu

Lebih 630 Juta Penduduk Asia Pasifik Berumur 60 Tahun Ke Atas - PBB