Berita Terkini

7 minit yang lalu: Syarikat penerbangan digesa tawar tambang berpatutan ke Sarawak menjelang sambutan perayaan 11 minit yang lalu: Lagi perutusan tahniah untuk Anwar, termasuk daripada diplomat Arab di Kuala Lumpur 11 minit yang lalu: Untung bersih MYEG meningkat kepada RM150.7 juta pada suku ketiga 12 minit yang lalu: Kerugian bersih MAHB susut kepada RM9.04 juta pada suku ketiga 13 minit yang lalu: PRN N.Sembilan ambil kira musim haji dan perayaan - Aminuddin

IKUTI KAMI


Nihon Matsuri 2022: Pesta Budaya dan Makanan Jepun Terbesar! 

Trumpet International lancarkan acara berteraskan kebudayaan Jepun di Malaysia.

Jelajah Dikemaskini 5 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 09 Jun 2022 5:49PM

oleh

Zaidi Che

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Buat pencinta budaya Jepun, jangan ketinggalan berkunjung ke Nihon Matsuri 2022, pesta kebudayaan dan makanan Jepun pertama di Malaysia yang bakal berlangsung di Stadium Bukit Jalil Carpark B pada 27 hingga 31 Julai 2022.

Acara kebudayaan anjuran Trumpet International ini bertujuan bagi memberikan pengalaman ibarat berada di negara matahari terbit itu kepada rakyat Malaysia.

Ia juga bertujuan bagi mempromosikan lagi budaya Jepun dalam kalangan rakyat Malaysia, baik dari segi tradisi, gastronomi, mahupun seni persembahan.

Pengarah Eksekutif, Koo Kien Keat berkata pesta ini bakal menggalakkan lagi pertukaran budaya antara Jepun dan Malaysia.

“Sejak sekian lama, kedua-dua budaya telah mengalami pengaruh antara satu sama lain. 

“Kami berharap ia akan menarik minat rakyat Malaysia ke pesta ini sebagai salah satu usaha kami untuk merapatkan lagi hubungan antara Jepun dan Malaysia,” kata Koo.

Tambahnya, “Nihon Matsuri 2022 juga akan menambahkan daya tarikan budaya Jepun yang lebih menyegarkan melalui penyerapan unsur-unsur baharu.

“Pada masa sama, pesta ini dijangka menarik lebih ramai pengunjung ke destinasi, seterusnya memicu peluang pekerjaan kepada peniaga di Malaysia dalam jangka masa panjang,” ujarnya.

Pesta selama lima hari ini akan mempamerkan lebih 100 reruai dan gerai makanan yang akan menawarkan pelbagai pilihan makanan Jepun, barangan dan pelbagai aktiviti kebudayaan.

Selain itu, pengunjung juga boleh merasai ‘cara Jepun yang sebenar’ dengan menyertai secara langsung aktiviti-aktiviti menarik seperti tarian tradisional, seni persembahan dan bengkel kraf.

Paling menarik, pengunjung turut boleh menyertai acara-acara kebudayaan khas Jepun seperti ‘Shinto Walk’, ‘Wishing Wall’ serta ‘Presenti Tawa’ (menara hadiah).

Pesta ini direncana bagi memberi peluang kepada semua rakyat Malaysia untuk mempelajari, merasai serta menghargai setiap persamaan dan perbezaan budaya antara kedua-dua negara.

Layari Nihon Matsuri 2022 untuk maklumat lanjut. - Getaran, 9 Jun 2022

Gambar: Trumpet International 

Berita Berkaitan

1

Semasa 1 hari yang lalu

Sultan Brunei Pandu Sendiri Kereta Bawa Anwar Ke Seri Perdana

2

Semasa 1 hari yang lalu

Kepimpinan Anwar Tepat Pada Masanya - Wartawan Veteran Thailand

3

Semasa 2 hari yang lalu

Malaysia Berhasrat Perkukuh Hubungan Dengan Somalia - PM

4

Semasa 5 hari yang lalu

Pencalonan Bersama Kebaya Oleh Malaysia, Brunei, Singapura, Thailand Ke UNESCO

Sorotan

1

Nurul Izzah Positif COVID-19, Mohon Maaf Tidak Dapat Sertai Majlis Kesyukuran

2

Indra, Zii Jia Berpisah

3

SME Corp Perkasa PKS Menerusi Anugerah E50