Berita Terkini

12 jam yang lalu: Pengekalan harga air, elektrik akan sokong perniagaan, ekonomi - ahli ekonomi 12 jam yang lalu: 24 koperasi di Perlis terima bantuan sebanyak RM1.12 juta 12 jam yang lalu: Lebih 200,000 pendatang tanpa izin pulang secara sukarela 12 jam yang lalu: 10 pelajar di teluk intan ditahan berhubung kes buli 12 jam yang lalu: UMW sasar tanam 300,000 pokok bakau di pesisiran pantai negara menjelang 2023

IKUTI KAMI


Taman Tema Air Terbesar Arab Saudi!

Qiddiya Water Theme Park bakal menjadi taman tema air pertama negara padang pasir ini.

Jelajah Dikemaskini 1 bulan yang lalu ยท Diterbitkan pada 19 May 2022 8:42AM

oleh

Zaidi Che

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Kerajaan Arab Saudi mengumumkan pembinaan Taman Tema Air Qiddiya selaku taman tema air pertama dan terbesar di negara teluk itu.

Taman tema ini bakal dibina di Qiddiya iaitu daerah pelancongan, budaya dan sukan terbaharu di Arab Saudi yang terletak berhampiran ibu negaranya, Riyadh.

Falcon’s Beyond sebagai pemaju utama mendedahkan pelan taman tema Qiddiya ini dengan pelbagai tarikan permainan air yang belum pernah dibina sebelumnya di mana-mana.

Taman Tema Air Qiddiya dibina dengan tema taman tema air masa hadapan dan menampilkan 22 permainan dan tarikan air, termasuk sembilan yang pertama di dunia.

Ia juga bakal menjadi satu-satunya taman tema air di dunia yang menawarkan dua gabungan unik iaitu, zon kering dan zon basah.

Semua permainan dan kemudahan air yang bakal dibina di sini juga bakal mengikuti standard piawaian setaraf dengan fasiliti-fasiliti sukan air antarabangsa.

Para pengunjung akan melalui sembilan zon yang direka secara inovatif dan menyeronokkan.

Antaranya, Entry Gate, Camel Rock, Dub Grotto, Wave Wadi, The Den, Viper Canyon, Arabian Peak, The Herding Grounds dan Surf Lagoon.

Kesembilan-sembilan zon ini mendapat ilham daripada sembilan jenis haiwan yang mendiami kawasan sekitar Qiddiya. Pengalaman di setiap zon mencerminkan sifat-sifat haiwan tersebut.

Sebagai contoh, Viper Canyon ialah berdasarkan sifat ular yang agresif, ia akan menampilkan permainan yang mendebarkan.

“Taman Tema Air Qiddiya bakal berbeza dengan taman tema air sedia ada yang lain. Persekitaran akan membawa pengunjung ke lokasi yang menakjubkan.

“Ia suasana yang membolehkan mereka benar-benar ‘melarikan’ diri,” ucap Cecil D. Magpuri, Ketua Pegawai Eksekutif Falcon’s Beyond.

“Kami berbesar hati untuk membawa bukan sahaja pengalaman projek masa lalu di Dubai, malah juga kehebatan teknologi masa kini untuk mencipta pengalaman hiburan yang terunggul.

“Ini juga merupakan peluang yang menarik dan unik untuk kami mengambil bahagian dalam proses transformasi berterusan yang sedang berlaku di Arab Saudi.

“Ia menetapkan tanda aras baharu dalam industri taman tema air dan hiburan keluarga di rantau ini,” ujarnya.

Falcon’s Beyond juga telah merancang pelan induk Taman Tema Air Qiddiya ini dengan mematuhi peraturan kemampanan QIC.

Ini termasuklah teknologi yang menghubungkan struktur permainan tertentu, membolehkan pemindahan air yang komprehensif dan mengutamakan faktor kitar semula.

Terdapat juga teknologi bersepadu lain yang digunapakai bagi mengurangkan jumlah air yang digunakan. Misalnya, penggunaan air hujan yang dirawat.

Berkat teknologi juga, Taman Tema Air Qiddiya ini bakal menggunakan 75% kurang air berbanding taman tema air lain di dunia. - Getaran, 19 Mei 2022

Gambar: Qiddiya Water Theme Park 

Berita Berkaitan

1

Selera 22 jam yang lalu

Musim 'Rotab' Tiba Awal, Jemaah Haji Berpeluang Nikmati Kurma Ranum, Segar

2

Teknovasi 1 minggu yang lalu

Arab Saudi Perkenal Aplikasi Pintar Baharu Sempena Musim Haji 1443 H

3

Semasa 2 minggu yang lalu

5 Ketua Perwakilan Malaysia Dilantik 20 Jun, 24 Sedang Dimuktamad

4

Jelajah 4 minggu yang lalu

Malaysia Airlines Mula Penerbangan Pertama Dari Kuala Lumpur Ke Doha

Sorotan

1

Elanghovan, 64, Rakyat Malaysia Tertua Takluk Everest

2

Stadium Shah Alam Sudah Jadi 'Gajah Putih'?

3

Tidak Hormat Bahasa Kebangsaan Bukan Jenayah Berat, Denda RM50,000, Penjara Melampau

Disyorkan untuk anda

Refleksi 1 hari yang lalu

3 Pertimbangan Saat Menerima Khabar Dan Maklumat

oleh Izwan Ramlan

Jelajah 1 hari yang lalu

MOTAC Sasar 900,00 Pelancong Muslim Ke Malaysia Tahun Ini - Nancy

Kehadiran 900,000 pelancong Muslim dari luar negara tahun ini dapat dicapai menerusi aktiviti mempromosi Malaysia sebagai destinasi pelancongan mesra Muslim sec...

Refleksi 1 hari yang lalu

Lebih 7,000 Pelajar Tadika Sertai Program Simulasi Haji Cilik

Bermula seawal 8.30 pagi, para pelajar dibimbing melaksanakan Rukun Haji antaranya wukuf, sai'e, melontar jamrah, tahallul dan tawaf mengelilingi replika Kaabah...

Jelajah 1 hari yang lalu

Pelan Pemulihan Pelancongan 2.0 Tawar Diskaun, Baucar Dan Rebat Untuk Rakyat