Berita Terkini

41 minit yang lalu: Cabaran negara pada Terbuka Thailand berakhir 41 minit yang lalu: Video bayi perempuan dikasari berlaku di pusat jagaan di Batu Caves 42 minit yang lalu: Persijilan logo halal JAKIM tidak cakupi skop makanan ternakan - DVS 42 minit yang lalu: UMS hargai peruntukan RM3 juta atasi masalah air - Naib Canselor 42 minit yang lalu: RM44 juta untuk atasi masalah bekalan air di Rengit - Ranhill SAJ

IKUTI KAMI


Kerana Minat, Dr. Ridzuan Guna Duit Ganjaran Pencen Beli RV

Pesara itu menggunakan wang ganjaran pencen untuk membeli 'motorhome' jenama Toyota Camrode 2.8 Diesel Turbo dan setakat ini Besut merupakan lokasi paling jauh dia kunjungi bersama isteri.

Jelajah Dikemaskini 1 tahun yang lalu · Diterbitkan pada 10 Mar 2022 8:52AM

Gambar Hiasan, Unsplash

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Minat yang mendalam terhadap motorhome mendorong seorang pesara, Dr Ridzuan Ramli menggunakan sebahagian daripada wang ganjaran pencennya untuk membeli kenderaan rekreasi (RV) itu yang diimport khas dari Jepun berharga RM150,000, tahun lepas.

Pesara pegawai penyelidik di Lembaga Kelapa Sawit Malaysia (MPOB) berusia 59 tahun itu mengambil keputusan bersara lebih awal kerana tidak sabar untuk memenuhi impian memiliki RV yang sudah lama terpendam.

“Saya rasakan lambat nak tunggu usia 60 tahun (untuk bersara) bagi membeli RV tersebut, jadi saya ambil keputusan bersara dua tahun lebih awal iaitu pada November tahun lepas.

"Saya gunakan wang ganjaran pencen untuk membeli motorhome jenama Toyota Camrode 2.8 Diesel Turbo dan setakat ini Besut merupakan lokasi paling jauh saya kunjungi bersama isteri menggunakan kenderaan itu," katanya yang tinggal di Bandar Baru Bangi, Selangor.

Beliau ditemui Bernama pada program Camper Rally Terengganu 2022 yang menghimpunkan 76 buah motorhome dan karavan dari seluruh negara di Pantai Dendong, Bukit Bubus di sini, hari ini.

Berkongsi minat yang sama, seorang ahli perniagaan dari Setiu di sini, Wan Sharudin Wan Latif, 51, sanggup menghabiskan kira-kira RM500,000 untuk membeli motorhome yang diimport khas dari United Kingdom tahun lepas.

Beliau berkata bersama keluarganya, mereka telah menjelajah ke seluruh Semenanjung menggunakan kenderaan itu dan ia menjadi kenangan yang sangat bermakna serta menggembirakan.

"Selepas ini saya dan keluarga berhasrat untuk menjelajah hingga ke Eropah menggunakan motorhome kami, mungkin selepas penularan wabak COVID-19 reda," katanya.

Sebahagian daripada 76 buah motorhome dan campervan yang mengambil bahagian dalam program Camper Rally Terengganu 2022 di Bukit Bubus
Sebahagian daripada 76 buah motorhome dan campervan yang mengambil bahagian dalam program Camper Rally Terengganu 2022 di Bukit Bubus

Sementara itu, Presiden Persatuan Campervan dan Motorhome Malaysia (PCMM), Farman Othman berkata perhimpunan selama dua hari bermula semalam itu, boleh dianggap sebagai yang terbesar pernah diadakan di negara ini melibatkan peminat dan pemilik RV.

Beliau berkata keindahan Pantai Dendong yang menghadap Laut China Selatan menjadi pilihan bagi penganjuran kali keempat itu.

"Kali pertama kami anjurkan Camper To Langkawi pada 2021 membabitkan penyertaan 46  RV, kemudian di Seremban, Negeri Sembilan (56 kenderaan) dan Camper Rally Kedah (22 kenderaan),” kata Farman.

Menurutnya program tersebut dijayakan juga hasil kerjasama kerajaan Terengganu melalui Yayasan Pembangunan Usahawan Terengganu bersama PCMM.

“RV dengan pelbagai model dan jenama yang berhimpun di Bukit Bubus ini berharga antara RM50,000 dan RM700,000 sebuah.

Motorhome adalah kenderaan dilengkapi katil, dapur, bilik air dan penyaman udara yang membolehkan pemandu serta penumpang tidur dengan selesa, selain memasak di dalam kenderaan tersebut seperti rumah bergerak,” katanya.

Menurutnya untuk memiliki motorhome atau campervan, tidak semestinya perlukan kenderaan yang besar malah kereta lebih kecil juga boleh diubah suai mengikut kreativiti masing-masing. - Bernama

Berita Berkaitan

1

Semasa 3 bulan yang lalu

Durian Runtuh RM700 Untuk Penjawat Awam, Pesara Terima RM350

2

Semasa 3 bulan yang lalu

Bekas Jurutera Marin Bina Campertruck Buatan Malaysia

3

Semasa 7 bulan yang lalu

Pesara Terima Bantuan Khas Kewangan Pada Januari, Bantuan Kewangan Aidilfitri Mac - MOF

4

TARA 9 bulan yang lalu

Pasangan Pesara Cipta Replika Meriam Jalur Gemilang Tepi Sawah Padi

Sorotan

1

Polis Rakam Keterangan Dr Mahathir

2

Isu kontrak CEO FINAS Ditamatkan Lebih Awal Bukanlah Suatu Kes Unik - Kamil Othman Ulas

3

FINAS: Penamatan Khidmat Dr Md Nasir Keputusan Lembaga Pengarah - Fahmi

Disyorkan untuk anda

Selera 1 jam yang lalu

Himpunan Laksa Pelbagai Negeri, 'Hantu Laksa' Serbu Pesta Laksa Kuale