Berita Terkini

5 jam yang lalu: 9,231 kes sembuh dilaporkan hari ini, 2,279,520 kes kumulatif - KP Kesihatan 9 jam yang lalu: COVID-19: 6,145 kes baharu dilaporkan hari ini, kumulatif kes kini 2,390,687 - KP Kesihatan 10 jam yang lalu: Vaksinasi populasi dewasa negara capai 91.5 peratus 12 jam yang lalu: Warga pendidik diminta segera mendapatkan vaksin COVID-19 demi perlindungan diri dan pelajar- Ismail Sabri 15 jam yang lalu: Institusi pendidikan di Kedah dan Kelantan mula beroperasi 31 Okt, manakala Pulau Pinang, Perak dan Sabah, 1 Nov ini- KPM

IKUTI KAMI


Piramid Gua Kelam Tawar Pengalaman Misteri

Mirip set filem 'Indiana Jones,' salah satu tarikan baharu yang dibuka di Gua Kelam Dua ialah tiga buah piramid yang dipercayai kubur pelombong biji timah.

Jelajah Dikemaskini 1 bulan yang lalu ยท Diterbitkan pada 17 Sep 2021 2:43PM

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Pengalaman misteri menyusuri sungai, lorong sempit, jalan berbatu dan suasana gelap bekas lombong batu timah pasti memberi satu pengalaman luar biasa buat pengunjung ke Gua Kelam Dua.

Tidak keterlaluan jika dikatakan bahawa episod pengembaraan misteri yang menyimpan 1001 rahsia keindahan ibarat hampir sama seperti menonton adegan filem Hollywood Indiana Jones atau Tomb Raider.

Salah satu tarikan baharu yang dibuka kepada orang ramai yang terdapat di dalam Gua Kelam Dua ialah tiga buah piramid dipercayai kubur pelombong biji timah.

Pengarah Jabatan Perhutanan Negeri Perlis Awang Shaffie Awang Ahmadni berkata tiga buah piramid di Gua Kelam Dua itu akan menjadi tarikan baharu pelancong ke gua batu kapur itu.

 “Gua Kelam Dua telah lama dibuka kepada orang ramai namun mungkin ia kurang popular berbanding Gua Kelam Satu kerana masih ramai yang tidak tahu keunikan yang terdapat di dalamnya,” katanya kepada Bernama baru-baru ini.

Katanya suasana di dalam Gua Kelam boleh dikatakan hampir 80 peratus sama seperti yang digambarkan dalam filem Hollywood  Indiana Jones dan ia pasti memberi pengalaman luar biasa kepada pengunjung yang gemarkan eksplorasi misteri dan mencabar.

Beliau berkata struktur ketiga-tiga susunan batu itu menyerupai piramid yang terdapat di Mesir dan ia dipercayai kubur lama pelombong biji timah namun belum ada kajian khusus dilakukan terhadap objek misteri itu.

“Kita percaya ia adalah kubur lama berdasarkan beberapa penemuan yang terdapat di sekitar piramid yang berukuran setinggi kira-kira dua hingga tiga meter dan tiga meter lebar itu,” katanya.

Katanya orang ramai yang ingin melihat piramid Gua Kelam perlu terlebih dahulu berhubung dengan Jabatan Perhutanan Negeri Perlis bagi mendapat khidmat juru pandu dan peralatan pendakian dan keselamatan.

 “Buat masa ini Gua Kelam Dua dibuka pada pengunjung setiap hujung minggu menerusi dua sesi iaitu 9 pagi dan 11 pagi bagi sesi pertama dan 2 petang bagi sesi kedua,” katanya.

Awang Shaffie berkata orang ramai juga boleh datang secara walk-in namun mereka digalakan untuk membuat tempahan terlebih dahulu.

Beliau berkata seperti peraturan yang ditetapkan oleh Majlis Keselamatan Negara (MKN), hanya mereka yang lengkap vaksinasi COVID-19 dibenarkan masuk ke dalam gua tersebut.

Terdapat tiga pintu Gua Kelam iaitu Gua Kelam Satu, Dua dan Tiga dengan masing-masing-masing menawarkan pengalaman berbeza kepada pengunjung ke gua batu kapur yang merupakan bekas lombong biji timah yang mula dibuka pada tahun 1935. 

Gua tersebut terletak di pinggir pekan Kaki Bukit iaitu kira-kira 33 kilometer dari Kangar. Gua Kelam ini memiliki keluasan sebanyak 2000 hektar dan telah diwartakan sebahagian daripada Taman Negeri Perlis pada 3 Julai 2008. - Bernama

Semua gambar: Bernama

Sorotan

1

Didakwa Pakai Tangkal, Khairy Sinis Bidas Anti Vaksin

2

Search - Kembali Kepada Asal, Pulangkan Kepada Yang Berhak

3

United Tersungkur Di Leicester, Liverpool Benam Watford

4

Piala Thomas: China Jumpa Indonesia Di Final