Berita Terkini

2 jam yang lalu: Mangsa banjir di Batu Pahat tinggal 444 orang setakat 4 petang 2 jam yang lalu: Sesi libat urus perluas sistem pembayaran terbuka lebuh raya - Salahuddin 2 jam yang lalu: Polis tahan dua lelaki, rampas dadah bernilai RM3.22 juta 2 jam yang lalu: Pemohon Skim SRP masih boleh dapat pembiayaan di bawah Skim Jaminan Kredit Perumahan 2 jam yang lalu: 20,041 kes hilang wang daripada institusi perbankan di Malaysia pada 2022

IKUTI KAMI


Bergaya Di Awan Biru Dengan Enrich x Kapten Batik

Menggabungkan motif kontemporari dengan cetakan blok tangan tradisional, koleksi batik eksklusif ini diperbuat daripada 100% kain kapas organik.

Gaya Dikemaskini 7 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 09 Aug 2022 5:45PM

Enrich dan Kapten Batik berganding bahu cipta koleksi mesra alam. - Gambar oleh Nooreeza Hashim

oleh

Zaidi Che

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Enrich, program gaya hidup oleh Malaysia Airlines (MAS) telah berganding bersama Kapten Batik untuk mencipta satu koleksi batik mesra alam, Enrich x Kapten Batik.

Dirasmikan DYTM Tengku Datin Paduka Setia Zatashah Sultan Sharafuddin Idris Shah, koleksi ini terdiri daripada enam busana dan aksesori jahitan tangan. 

(Dua dari kiri) Amiroel Shazrie Yusof (wakil Enrich), Tengku Zatashah dan Pengasas Kapten Batik, Ekram Faiz. - Gambar oleh Nooreeza Hashim
(Dua dari kiri) Amiroel Shazrie Yusof (wakil Enrich), Tengku Zatashah dan Pengasas Kapten Batik, Ekram Faiz. - Gambar oleh Nooreeza Hashim

Antaranya, baju batik lelaki, wanita dan kanak-kanak, tas tangan, beg jinjing dan pelitup muka yang direka khusus bagi menghadirkan keselesaan dalam penggayaan.

Koleksi ini menerapkan elemen mampan dengan bahan utamanya diperbuat daripada 100% kain kapas organik dan dicelup dengan tangan menggunakan warna-warna semula jadi.

Gambar oleh Nooreeza Hashim
Gambar oleh Nooreeza Hashim

Motif batik kontemporari pada koleksi ini dicetak dengan kemas melalui kaedah tradisional dengan menggunakan blok batik tangan. 

Ketua Pegawai Pemasaran MAS, Lau Yin May berkata, sedang mereka menjelajahi segmen gaya hidup, Enrich sekali lagi bekerjasama dengan Kapten Batik untuk satu koleksi yang tak lapuk dek zaman, bersemangat dan sesuai untuk golongan dewasa dan kanak-kanak.

Gambar oleh Nooreeza Hashim
Gambar oleh Nooreeza Hashim

“Direka dengan mengambil kira faktor kemampanan di fikiran, rangkaian ini menyuntik unsur fesyen dan mesra alam, selari dengan pemikiran pengguna pada hari ini yang ingin memainkan peranan mereka ke arah usaha kelestarian yang lebih besar,” ucapnya.

Gambar oleh Nooreeza Hashim
Gambar oleh Nooreeza Hashim

Terdahulu, koleksi ini meneruskan kolaborasi pertama antara Enrich bersama Kapten Batik dengan koleksi pelitup muka pada bulan Mac 2021, tahun lalu. 

Ahli Enrich akan memperoleh mata untuk setiap pembelian di Kapten Batik atau menebus mata mereka sebagai baucar yang boleh digunakan di Butik Kapten Batik.

Koleksi Enrich x Kapten Batik boleh didapati secara eksklusif di Temptations atau Butik Kapten Batik di Publika, BSC, The Curve dan Gurney Paragon Mall. – Getaran, 9 Ogos 2022

Pempengaruh Media Sosial, Arieff Yong bersama Pelakon dan Peragawan, Malek Mccrone. - Gambar oleh Nooreeza Hashim
Pempengaruh Media Sosial, Arieff Yong bersama Pelakon dan Peragawan, Malek Mccrone. - Gambar oleh Nooreeza Hashim


 

Berita Berkaitan

1

Gaya 1 minggu yang lalu

Fesyen Memukau Di Karpet Merah Anugerah Oscar 2023

2

Selebriti 2 minggu yang lalu

Fesyen Ala ‘Drakula’ Atau Aina Abdul Di Konsert Saujana 25, Ini Penjelasan Sebenar Dr Idzu!

3

TARA 2 minggu yang lalu

CIMB Preferred Anjur Bazar Siberturahim Fashion Fest Untuk Kali Kedua

4

Gaya 1 bulan yang lalu

Anugerah Grammy 2023: 9 Fesyen Artis Popular Ini Berjaya Curi Tumpuan Di Karpet Merah

Sorotan

1

Jangan Salahkan Media, Isu Perkauman Ini Ahli Politik Yang Mulakan!

2

Tambang Bas Sekolah: Jangan ‘Cekik Darah’, Ikut Tempoh Perkhidmatan, Adakan Perbincangan

3

Perkhidmatan Kesihatan Umum ‘Diketepikan’ Demi Perumahan Mewah? NGO Saran Adu Pihak Berkuasa

Disyorkan untuk anda

Gaya 1 jam yang lalu

Stylofest Mega Raya 2023 Anjur Festival Shopping Kekeluargaan Terbesar 73 jam Tanpa Henti 

oleh Wartawan Hiburan Getaran