Berita Terkini

4 jam yang lalu: Majlis Veteran Kebangsaan (MVK), distruktur semula supaya lebih realistik - Hishammuddin 4 jam yang lalu: Olimpik 2024: Aaron-Wooi Yik tidak terburu-buru sasar emas, fokus layak terlebih dahulu 4 jam yang lalu: Tiada siapa ada hak guna veto dalam isu babitkan nasib rakyat Palestin - China 4 jam yang lalu: Kertas siasatan Hakim Mohd Nazlan selesai - SPRM 5 jam yang lalu: Kerajaan lulus RM8.94 juta pertingkat akses internet di Kota Belud

IKUTI KAMI


Bergaya Di Awan Biru Dengan Enrich x Kapten Batik

Menggabungkan motif kontemporari dengan cetakan blok tangan tradisional, koleksi batik eksklusif ini diperbuat daripada 100% kain kapas organik.

Gaya Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 09 Aug 2022 5:45PM

Enrich dan Kapten Batik berganding bahu cipta koleksi mesra alam. - Gambar oleh Nooreeza Hashim

oleh

Zaidi Che

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Enrich, program gaya hidup oleh Malaysia Airlines (MAS) telah berganding bersama Kapten Batik untuk mencipta satu koleksi batik mesra alam, Enrich x Kapten Batik.

Dirasmikan DYTM Tengku Datin Paduka Setia Zatashah Sultan Sharafuddin Idris Shah, koleksi ini terdiri daripada enam busana dan aksesori jahitan tangan. 

(Dua dari kiri) Amiroel Shazrie Yusof (wakil Enrich), Tengku Zatashah dan Pengasas Kapten Batik, Ekram Faiz. - Gambar oleh Nooreeza Hashim
(Dua dari kiri) Amiroel Shazrie Yusof (wakil Enrich), Tengku Zatashah dan Pengasas Kapten Batik, Ekram Faiz. - Gambar oleh Nooreeza Hashim

Antaranya, baju batik lelaki, wanita dan kanak-kanak, tas tangan, beg jinjing dan pelitup muka yang direka khusus bagi menghadirkan keselesaan dalam penggayaan.

Koleksi ini menerapkan elemen mampan dengan bahan utamanya diperbuat daripada 100% kain kapas organik dan dicelup dengan tangan menggunakan warna-warna semula jadi.

Gambar oleh Nooreeza Hashim
Gambar oleh Nooreeza Hashim

Motif batik kontemporari pada koleksi ini dicetak dengan kemas melalui kaedah tradisional dengan menggunakan blok batik tangan. 

Ketua Pegawai Pemasaran MAS, Lau Yin May berkata, sedang mereka menjelajahi segmen gaya hidup, Enrich sekali lagi bekerjasama dengan Kapten Batik untuk satu koleksi yang tak lapuk dek zaman, bersemangat dan sesuai untuk golongan dewasa dan kanak-kanak.

Gambar oleh Nooreeza Hashim
Gambar oleh Nooreeza Hashim

“Direka dengan mengambil kira faktor kemampanan di fikiran, rangkaian ini menyuntik unsur fesyen dan mesra alam, selari dengan pemikiran pengguna pada hari ini yang ingin memainkan peranan mereka ke arah usaha kelestarian yang lebih besar,” ucapnya.

Gambar oleh Nooreeza Hashim
Gambar oleh Nooreeza Hashim

Terdahulu, koleksi ini meneruskan kolaborasi pertama antara Enrich bersama Kapten Batik dengan koleksi pelitup muka pada bulan Mac 2021, tahun lalu. 

Ahli Enrich akan memperoleh mata untuk setiap pembelian di Kapten Batik atau menebus mata mereka sebagai baucar yang boleh digunakan di Butik Kapten Batik.

Koleksi Enrich x Kapten Batik boleh didapati secara eksklusif di Temptations atau Butik Kapten Batik di Publika, BSC, The Curve dan Gurney Paragon Mall. – Getaran, 9 Ogos 2022

Pempengaruh Media Sosial, Arieff Yong bersama Pelakon dan Peragawan, Malek Mccrone. - Gambar oleh Nooreeza Hashim
Pempengaruh Media Sosial, Arieff Yong bersama Pelakon dan Peragawan, Malek Mccrone. - Gambar oleh Nooreeza Hashim


 

Berita Berkaitan

1

TARA 5 hari yang lalu

Scha Dan Awal Duduk Sebaris Bersama Lee Min Ho Di Pertunjukan Fesyen Milan

2

TARA 3 minggu yang lalu

Pembiasan Fesyen Yang ‘Terperangkap’ Semasa Berada Di Dalam Kuarantin

3

TARA 1 bulan yang lalu

Meski Terpalit Kontroversi, Kuala Lumpur Fashion Week 2022 Kekal Bergemerlapan!

4

TARA 1 bulan yang lalu

Debut Arunsayfull Di Pentas KLFW Penuh Gah Nan Mewah

Sorotan

1

Konsert Didi & Friends Bersama MPO Di DFP Janjikan Pengembaraan, Gelak Ketawa

2

Stesen Pengecasan EV Masih Rendah, Kurang Daripada 1,000 - MOSTI

3

Mahkamah Lanjut Penggantungan Sementara Pembangunan Di Hutan Simpan Bukit Cherakah

Disyorkan untuk anda

Refleksi 14 jam yang lalu

Hafizah Gigih Siapkan Lebih 500 Pek Sarapan Percuma Di PPR Lembah Subang 1

Gaya 10 jam yang lalu

adiClub, Program Keahlian Yang Menjanjikan Pelbagai Ganjaran Kesetiaan

Dengan menyertai adiClub, pengguna berpeluang mendapat pelbagai tawaran dan ganjaran menarik kerana program ‘taat setia’ ini sentiasa memberi kembali.

oleh Rahayu MN

Refleksi 1 hari yang lalu

My #Qurantime Sasar 5,000 Peserta Sertai Majlis Konvokesyen Khatam Tadabbur

Beberapa program menarik akan dilaksanakan pada majlis khatam itu antaranya bacaan sinopsis 114 surah dalam Al-Quran dan bacaan dan mendengar tadabbur secara be...

Selera 1 hari yang lalu

Memasak Bukan Lagi Kerja Renyah, Pilih Produk Jimat Masa Yang Mudahkan Cara Hidangan Ayam 

oleh Rahayu MN