Berita Terkini

3 jam yang lalu: Sydney ketatkan peraturan lockdown susulan peningkatan kes COVID 3 jam yang lalu: Presiden Filipina gesa penduduk belum vaksin supaya jangan keluar rumah, elak penularan varian Delta 3 jam yang lalu: Pemenang hadiah Nobel untuk fizik pada 2008, Toshihide Masukawa meninggal dunia 3 jam yang lalu: Runtuhan perancah besi - Prasarana ambil tindakan sewajarnya untuk segera menjalankan siasatan sendiri 3 jam yang lalu: Anggota skuad Piala Thomas 1970, Abdul Rahman Mohamad, meninggal dunia semalam

IKUTI KAMI


KWSP Catat Pendapatan Pelaburan Kasar RM19.29 Bilion Bagi Suku Pertama 2021

Ekonomi Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 08 Jun 2021 3:38PM

Gambar fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) mencatatkan pendapatan pelaburan kasar RM19.29 bilion bagi suku pertama berakhir 31 Mac, 2021 dalam situasi mengharungi persekitaran tidak menentu berikutan pandemik COVID-19 yang masih berlarutan.

Dana persaraan itu menjelaskan, ekuiti, yang menyumbang 74 peratus kepada jumlah pendapatan kasar, mencatatkan pendapatan pelaburan sebanyak RM14.28 bilion, manakala instrumen pendapatan tetap menyumbang RM3.92 bilion.

“Kelas aset hartanah dan infrastruktur serta instrumen pasaran wang masing-masing menyumbang RM0.71 bilion dan RM0.38 bilion.

“Selepas mengambil kira turun nilai kos atas ekuiti tersenarai, yang merupakan amalan berhemat KWSP dalam memastikan portfolio pelaburan jangka panjang kekal sihat, pendapatan pelaburan bersih adalah RM19.24 bilion,” menurutnya dalam kenyataan pada Selasa.

Ketua Pegawai Eksekutif KWSP, Datuk Seri Amir Hamzah Azizan berkata prestasi memberangsangkan suku pertama itu disokong oleh pemulihan ekonomi global yang bermula sejak separuh kedua tahun lepas.

“KWSP yakin pelaksanaan program vaksinasi serta sokongan daripada dasar fiskal dan kewangan di seluruh dunia akan memainkan peranan penting dalam menggerakkan aktiviti dan pertumbuhan ekonomi,” katanya dalam kenyataan yang sama.

Beliau berkata walaupun terdapat kebimbangan berkaitan inflasi namun ia tidak menjejaskan aliran positif dalam pasaran ekuiti justeru, KWSP mengambil peluang untuk menstrukturkan pegangan portfolio ekuiti kepada saham yang pada asasnya kuat tetapi dinilai rendah.

KWSP menambah, pada akhir Mac 2021, jumlah aset pelaburan KWSP adalah RM981.71 bilion, dengan 36 peratus diperuntukkan dalam pasaran luar negara.

Pempelbagaian merentasi kelas aset, pasaran dan mata wang yang berbeza terus menjana pulangan yang stabil dan menambah nilai kepada pulangan keseluruhan KWSP, jelasnya.

Dana persaraan itu memaklumkan, bagi suku pertama, pelaburan luar negara KWSP telah menyumbang RM11.15 bilion atau 58 peratus kepada jumlah pendapatan pelaburan kasar yang direkodkan, terutama oleh ekuiti luar negara.

Berdasarkan kelas aset, instrumen pendapatan tetap merangkumi 46 peratus daripada pelaburan, manakala ekuiti sebanyak 44 peratus sementara hartanah dan infrastruktur; serta instrumen pasaran wang masing-masing merangkumi empat peratus dan enam peratus.

Menurut KWSP, portfolio ini mencerminkan strategi pempelbagaiannya untuk memastikan pulangan optimum dalam lingkungan had risiko yang boleh diterima berpandukan Peruntukan Aset Strategik (SAA), yang telah terbukti berdaya tahan dalam menghadapi persekitaran pasaran yang mencabar, terutama semasa krisis pandemik COVID-19.

Amir Hamzah berkata pendekatan pelaburan berdisiplin dan pengurusan kecairan yang mantap oleh KWSP yang berpandukan SAA telah berjaya mengurangkan impak daripada jumlah pengeluaran yang besar ke atas portfolio KWSP.

Beliau berkata justeru, ia membolehkan prestasi kukuh dalam tempoh yang mencabar ini dikekalkan.

“Ini mencerminkan komitmen KWSP untuk melindungi simpanan persaraan ahli dengan memelihara dan meningkatkan nilai simpanan mereka, dan pada masa sama memastikan keperluan jangka pendek dipenuhi tanpa menjejaskan kepentingan jangka panjang,” katanya.

Setakat ini, sejumlah RM50.93 bilion telah dikeluarkan daripada RM57.97 bilion pengeluaran i-Sinar yang diluluskan bagi 6.49 juta pemohon, manakala RM20.80 bilion telah dibayar kepada 5.27 juta ahli menerusi kemudahan i-Lestari.

KWSP telah memperkenalkan kemudahan i-Sinar dan i-Lestari untuk membolehkan ahli yang terkesan membuat pengeluaran bagi membantu mengurangkan beban kewangan mereka, berikutan pandemik. - Bernama

Berita Berkaitan

1

Refleksi 3 jam yang lalu

Periksa Kesihatan Kredit Demi Kelangsungan Hidup Pada Musim Pandemik

2

Semasa 15 jam yang lalu

56 ADUN, JKPD Terima Bantuan Tambahan RM50,000

3

Kolum 1 hari yang lalu

Jangan Terlalu Ghairah Untuk SOP Dilonggar

4

Rencana 1 hari yang lalu

Vaksin Sedia Ada Berkesan Lawan Varian Baharu COVID-19 - Pakar

Sorotan

1

‘Score For Tigers’ Bantu Usaha Selamatkan Harimau Malaya

2

Dos Ke-3 Berkesan Beri Perlindungan Terhadap Varian Delta - Pfizer

3

Vaksin Sedia Ada Berkesan Lawan Varian Baharu COVID-19 - Pakar

4

Buat Persediaan Yang Tepat Jika Mahu Bercuti

Disyorkan untuk anda

Ekonomi 3 bulan yang lalu

Jumlah Hartanah Komersial Tidak Terjual Membimbangkan - BNM

Ekonomi 6 bulan yang lalu

CGS-CIMB Sokong Tawaran Pengambilalihan Saham Oleh Felda

Karier 2 minggu yang lalu

Kerjaya Pilihan : Pengurus Artis dan Selebriti

Apakah tugas seorang pengurus artis? Minggu ini kami minta Puan Rozi Binti Abdul Razak, pengurus kepada Dato’ Seri Siti Nurhaliza untuk menjelaskan rangkuman tu...

oleh Shah Shamshiri

Ekonomi 5 bulan yang lalu

Ekonomi Malaysia Dijangka Tumbuh Sekitar 5.2-5.9 Peratus Tahun Ini - Ambank Research