Berita Terkini

14 jam yang lalu: MCMC diarah selesai isu khidmat mutu telekomunikasi menjelang Jun - Fahmi 14 jam yang lalu: 3 ADUN Warisan umum keluar parti 14 jam yang lalu: Kerajaan tambah dua mesin pengimbas laluan pejalan kaki CIQ BSI 14 jam yang lalu: Agong, Raja Permasuri Agong zahir ucapan takziah kepada keluarga mangsa gempa bumi Turkiye dan Syiria - Istana Negara 14 jam yang lalu: Beri ruang badan penguat kuasa, perundangan banteras rasuah - PM Anwar

IKUTI KAMI


Percepat Pendigitalan Negara, MDEC Lancar Program MIX

Ekonomi Dikemaskini 1 tahun yang lalu · Diterbitkan pada 28 May 2021 2:28PM

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Perbadanan Ekonomi Digital Malaysia (MDEC) melancarkan MDEC Innovation Exchange sebagai inisiatif untuk mempercepatkan pendigitalan ekonomi negara.

Ketua Pegawai Eksekutif MDEC, Surina Shukri berkata, MIX bertindak sebagai perkaitan yang penting antara syarikat korporat dengan syarikat pemula niaga.

“MIX ini sebagai satu program scale-up tempatan yang berkaliber tinggi dan effisen.

“Ia membolehkan kesemua organisasi tersebut menyedari nilai aset mereka, memahami punca kesukaran serta mengatur dan menggunakan teknologi digital dan data,” katanya di sini.

Surina menarik perhatian, inisiatif berkenaan terbuka kepada semua syarikat korporat dan bakal menjadi pengubah keadaan dalam menggalakkan kemajuan perindustrian di Malaysia, di samping menyumbang kepada pertumbuhan syarikat pemula niaga yang berjaya.

MDEC katanya, telah membentuk 85 penglibatan dengan 85 rakan korporat dalam tujuh sektor ekonomi melalui kesemua program dan inisiatif inovasi korporat bagi membantu mereka memulakan perjalanan transformasi digital masing-masing.

“Antara sektor ekonomi yang terlibat adalah, pengangkutan, kewangan, telekomunikasi, perkilangan dan kejuruteraan, perkhidmatan hartanah serta pertanian,” jelasnya.

Dalam pada itu, Surina berkata, pandemik COVID-19 menekankan kepentingan pendigitalan, menjadikan ia bukan lagi pilihan sebaliknya satu keperluan.

“Seiring dengan Rangka Tindakan Ekonomi Digital Malaysia (MyDIGITAL) dan bersesuaian dengan agenda Malaysia 5.0, MIX menawarkan pelbagai manfaat kepada syarikat tempatan untuk beralih ke arah digital dan meningkatkan daya saing mereka, seterusnya memajukan negara dengan menyediakan pelbagai peluang digital yang adil kepada rakyat dan perniagaan,” katanya.

Setakat ini, MDEC telah menyediakan hampir 1,300 peluang kepada syarikat teknologi yang berkaitan, selain membantu organisasi menyelesaikan 75 pernyataan masalah dan menandatangani lima memorandum persefahaman (MoU) serta memeterai 13 perjanjian perniagaan.

Pihak yang berminat untuk mendaftar dengan inisiatif MIX boleh melayari laman web https://mdec.my/mix/. - Getaran, 28 Mei 2021.

Berita Berkaitan

1

Ekonomi 4 bulan yang lalu

Bajet 2023: Kerajaan Perlu Fokus Kepada Pengembangan Model Ekonomi Gig

2

Teknovasi 5 bulan yang lalu

Virtuos Tubuh Studio Di KL, Sokong Pertumbuhan Sebagai Hab Pembangunan Permainan Video

3

Pendidikan 6 bulan yang lalu

Keperluan Kemahiran Digital Meningkat, Dapat Permintaan Tinggi Menjelang 2025

4

Filem & TV 7 bulan yang lalu

Permohonan Baharu Geran Kandungan Digital 2022 Kini Dibuka

Sorotan

1

PKR Bentang Laporan Kewangan Setiap Kongres Tahunan, Takkan ARMADA Tak Faham?

2

Tubuh Parti Baharu Jika Benar Khairy Ada 'Magnet' - Puad

3

Halalkan Mercun: ‘Adakah Kerajaan Ingin Jadikan Bahan Mudarat Sebagai Punca Kewangan’?