Berita Terkini

1 jam yang lalu: 'Health Alert monkeypox’ akan dilaksanakan menerusi aplikasi MySejahtera mulai esok - Khairy 1 jam yang lalu: 57,510 kes HFMD dilaporkan dari 1 Januari hingga 25 Mei 2022 - Khairy 1 jam yang lalu: Hanya dua kanak-kanak yang disahkan HFMD alami gejala teruk dan perlukan rawatan di ICU, setakat semalam - Khairy 3 jam yang lalu: Lebih 1,000 kekosongan jemaah haji tolak tawaran sudah penuh - Idris 3 jam yang lalu: Jawatan Zuraida sebagai ahli MPT Bersatu gugur serta merta - Setiausaha Agung BERSATU

IKUTI KAMI


Percepat Pendigitalan Negara, MDEC Lancar Program MIX

Ekonomi Dikemaskini 11 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 28 May 2021 2:28PM

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Perbadanan Ekonomi Digital Malaysia (MDEC) melancarkan MDEC Innovation Exchange sebagai inisiatif untuk mempercepatkan pendigitalan ekonomi negara.

Ketua Pegawai Eksekutif MDEC, Surina Shukri berkata, MIX bertindak sebagai perkaitan yang penting antara syarikat korporat dengan syarikat pemula niaga.

“MIX ini sebagai satu program scale-up tempatan yang berkaliber tinggi dan effisen.

“Ia membolehkan kesemua organisasi tersebut menyedari nilai aset mereka, memahami punca kesukaran serta mengatur dan menggunakan teknologi digital dan data,” katanya di sini.

Surina menarik perhatian, inisiatif berkenaan terbuka kepada semua syarikat korporat dan bakal menjadi pengubah keadaan dalam menggalakkan kemajuan perindustrian di Malaysia, di samping menyumbang kepada pertumbuhan syarikat pemula niaga yang berjaya.

MDEC katanya, telah membentuk 85 penglibatan dengan 85 rakan korporat dalam tujuh sektor ekonomi melalui kesemua program dan inisiatif inovasi korporat bagi membantu mereka memulakan perjalanan transformasi digital masing-masing.

“Antara sektor ekonomi yang terlibat adalah, pengangkutan, kewangan, telekomunikasi, perkilangan dan kejuruteraan, perkhidmatan hartanah serta pertanian,” jelasnya.

Dalam pada itu, Surina berkata, pandemik COVID-19 menekankan kepentingan pendigitalan, menjadikan ia bukan lagi pilihan sebaliknya satu keperluan.

“Seiring dengan Rangka Tindakan Ekonomi Digital Malaysia (MyDIGITAL) dan bersesuaian dengan agenda Malaysia 5.0, MIX menawarkan pelbagai manfaat kepada syarikat tempatan untuk beralih ke arah digital dan meningkatkan daya saing mereka, seterusnya memajukan negara dengan menyediakan pelbagai peluang digital yang adil kepada rakyat dan perniagaan,” katanya.

Setakat ini, MDEC telah menyediakan hampir 1,300 peluang kepada syarikat teknologi yang berkaitan, selain membantu organisasi menyelesaikan 75 pernyataan masalah dan menandatangani lima memorandum persefahaman (MoU) serta memeterai 13 perjanjian perniagaan.

Pihak yang berminat untuk mendaftar dengan inisiatif MIX boleh melayari laman web https://mdec.my/mix/. - Getaran, 28 Mei 2021.

Berita Berkaitan

1

Filem & TV 1 minggu yang lalu

Sektor Animasi Negara Mampu Tembusi Pasaran Antarabangsa - MDEC

2

Filem & TV 1 bulan yang lalu

K-KOMM Lancar Geran Kandungan Digital Bagi 2022

3

Ekonomi 5 bulan yang lalu

Dari Segambut Ke New York: Grab Rai Penyenaraian Bersejarah

Sorotan

1

Zuraida Patut Lepaskan Kerusi Parlimen Ampang Juga - Fahmi Fadzil

2

Malaysia Airlines Mula Penerbangan Pertama Dari Kuala Lumpur Ke Doha

3

Letupan Bom Di Tak Bai: 3 Sukarelawan Polis Marin Cedera

Disyorkan untuk anda

Ekonomi 3 jam yang lalu

Maybank Catat Untung Bersih RM2.04 Bilion

Ekonomi 23 jam yang lalu

Keuntungan Bersih TM Meningkat Kepada RM339.85 Juta

Ekonomi 11 jam yang lalu

Axiata Catat Kerugian RM42.97 juta