Berita Terkini

6 minit yang lalu: Pemanah recurve Khairul Anuar Mohamad memerlukan satu lagi ‘shootoff’ untuk mengalahkan Wang Dapeng 6-5 dan layak ke suku akhir 47 minit yang lalu: Pemanah recurve Khairul Anuar Mohamad memerlukan ‘shootoff’ untuk menewaskan Antti Vikstrom 6-5 untuk mara ke pusingan seterusnya 57 minit yang lalu: COVID-19: Sabah rekod 4 lagi kluster baharu libatkan tempat kerja, komuniti 58 minit yang lalu: Hutan Kaeng Krachan di Thailand disenaraikan dalam Senarai Warisan Dunia UNESCO 1 jam yang lalu: EU beri temoh 2 bulan pada Google untuk baiki platform carian melibatkan hotel dan penerbangan

IKUTI KAMI


Percepat Pendigitalan Negara, MDEC Lancar Program MIX

Ekonomi Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 28 May 2021 2:28PM

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Perbadanan Ekonomi Digital Malaysia (MDEC) melancarkan MDEC Innovation Exchange sebagai inisiatif untuk mempercepatkan pendigitalan ekonomi negara.

Ketua Pegawai Eksekutif MDEC, Surina Shukri berkata, MIX bertindak sebagai perkaitan yang penting antara syarikat korporat dengan syarikat pemula niaga.

“MIX ini sebagai satu program scale-up tempatan yang berkaliber tinggi dan effisen.

“Ia membolehkan kesemua organisasi tersebut menyedari nilai aset mereka, memahami punca kesukaran serta mengatur dan menggunakan teknologi digital dan data,” katanya di sini.

Surina menarik perhatian, inisiatif berkenaan terbuka kepada semua syarikat korporat dan bakal menjadi pengubah keadaan dalam menggalakkan kemajuan perindustrian di Malaysia, di samping menyumbang kepada pertumbuhan syarikat pemula niaga yang berjaya.

MDEC katanya, telah membentuk 85 penglibatan dengan 85 rakan korporat dalam tujuh sektor ekonomi melalui kesemua program dan inisiatif inovasi korporat bagi membantu mereka memulakan perjalanan transformasi digital masing-masing.

“Antara sektor ekonomi yang terlibat adalah, pengangkutan, kewangan, telekomunikasi, perkilangan dan kejuruteraan, perkhidmatan hartanah serta pertanian,” jelasnya.

Dalam pada itu, Surina berkata, pandemik COVID-19 menekankan kepentingan pendigitalan, menjadikan ia bukan lagi pilihan sebaliknya satu keperluan.

“Seiring dengan Rangka Tindakan Ekonomi Digital Malaysia (MyDIGITAL) dan bersesuaian dengan agenda Malaysia 5.0, MIX menawarkan pelbagai manfaat kepada syarikat tempatan untuk beralih ke arah digital dan meningkatkan daya saing mereka, seterusnya memajukan negara dengan menyediakan pelbagai peluang digital yang adil kepada rakyat dan perniagaan,” katanya.

Setakat ini, MDEC telah menyediakan hampir 1,300 peluang kepada syarikat teknologi yang berkaitan, selain membantu organisasi menyelesaikan 75 pernyataan masalah dan menandatangani lima memorandum persefahaman (MoU) serta memeterai 13 perjanjian perniagaan.

Pihak yang berminat untuk mendaftar dengan inisiatif MIX boleh melayari laman web https://mdec.my/mix/. - Getaran, 28 Mei 2021.

Sorotan

1

Lelaki Didakwa, Tipu Fizz Fairuz Berhubung Projek Pembersihan DBKL

2

#PetraKasih, Promosi Percuma Bantu Peniaga Kecil Terkesan COVID-19

3

Bukan Mahu Tunjuk Hero, Tapi Mila Jirin Mahu Bantu 100,000 Keluarga Yang Terbeban

Disyorkan untuk anda

Ekonomi 5 bulan yang lalu

Harga Bitcoin Melonjak Naik Selepas Pelaburan Tesla

Ekonomi 1 bulan yang lalu

Penting Bagi Kerajaan Ada Hala Tuju Ke Hadapan Yang Jelas - Mustapa

Ekonomi 2 bulan yang lalu

Ahli Ekonomi Gesa Cukai Luar Jangka Ke Atas Industri Raih Manfaat Daripada COVID-19

Ekonomi 4 bulan yang lalu

Tekun POS-preneur Jana Pendapatan Menerusi Penghantaran Barang - Muhyiddin