Berita Terkini

1 jam yang lalu: UMNO akan teliti rayuan ahli digantung keahlian - Ahmad Zahid 1 jam yang lalu: Ketua Pemuda UMNO akan bertemu dengan Ketua Pemuda PH, bincang gerak kerja PRN 1 jam yang lalu: Ahmad Zahid - PM setuju secara dasar penubuhan SEGiM 1 jam yang lalu: Perak pengeluar terbesar arowana pada 2022 - Jabatan Perikanan 4 jam yang lalu: Seorang lelaki lemas manakala 7 lagi terselamat apabila bot pancing karam di Pantai Bagan Lalang, Sepang, petang tadi

IKUTI KAMI


Fokus Kepada Penstrukturan Ekonomi Untuk Mendepani Cabaran Ekonomi - Rafizi

Ekonomi Dikemaskini 3 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 19 May 2023 10:21PM

Rafizi Ramli berkata beberapa langkah penstrukturan ekonomi yang telah berjalan dan akan dipercepatkan termasuk penstrukturan sektor tenaga untuk peralihan campuran tenaga elektrik kepada tenaga boleh baharu (TBB) - Gambar Hiasan

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Kerajaan dan negara perlu mengambil peluang dari momentum pertumbuhan ekonomi yang berdaya tahan untuk meneruskan fokus penstrukturan ekonomi yang akan mengurangkan keterdedahan Malaysia kepada cabaran ekonomi di masa hadapan.

Menteri Ekonomi Rafizi Ramli berkata beberapa langkah penstrukturan ekonomi yang telah berjalan dan akan dipercepatkan termasuk penstrukturan sektor tenaga untuk peralihan campuran tenaga elektrik kepada tenaga boleh baharu (TBB).

Kerajaan telah mengumumkan beberapa dasar baharu pada bulan Mei ini dan pengumuman seterusnya akan dibuat dalam masa terdekat mengenai langkah-langkah kerajaan mempermudahkan dan menyebarluaskan penggunaan tenaga solar di kediaman domestik.

“Ini bertepatan dengan keputusan kerajaan untuk mensasarkan subsidi elektrik supaya subsidi elektrik dikekalkan kepada kumpulan B40 dan M40 manakala kumpulan pengguna dalam golongan T20 akan mula membayar pada tarif yang lebih hampir dengan harga pasaran,” katanya dalam satu kenyataan hari ini. 

Selain itu, Rafizi berkata kerajaan juga akan mempercepatkan peralihan dasar sosio ekonomi kerajaan dari pendekatan berasaskan pendapatan kepada pendekatan berasaskan pendapatan boleh belanja bersih isi rumah.

“Pengumuman kerajaan mengenai penubuhan Pangkalan Data Utama dijangka akan mempercepatkan peralihan kerajaan untuk membangunkan program dan inisiatif berpandukan kedudukan pendapatan boleh belanja bersih isi rumah,” katanya. 

Sementara itu, beliau berkata Kementerian Ekonomi juga akan menyelaras dengan kementerian dan agensi supaya kerajaan mempercepatkan pelaksanaan projek-projek mesra rakyat di seluruh negara.

Ia adalah sebagai sebahagian dari usaha untuk membantu pertumbuhan ekonomi negara sementara projek-projek baharu yang diluluskan di dalam Belanjawan 2023 mula dilaksanakan.

Mengulas mengenai pertumbuhan ekonomi negara, Rafizi berkata Kementerian Ekonomi menyambut baik pertumbuhan ekonomi negara bagi suku pertama 2023 di mana pencapaian tersebut lebih baik berbanding jangkaan penganalisis ekonomi yang meletakkan pertumbuhan sebanyak 4.9 peratus bagi suku tersebut. 

“Pertumbuhan ini melebihi jangkaan umum, saya sedia maklum bahawa negara berdepan dengan cabaran ekonomi global yang akan terus mempengaruhi permintaan kepada eksport Malaysia terutamanya dalam suku-suku yang akan datang,” katanya. 

Malaysia merekodkan pertumbuhan Keluaran Dalam Negeri Kasar (KDNK) suku pertama 2023 sebanyak 5.6 peratus, disokong oleh permintaan domestik, pertumbuhan kukuh pasaran buruh dan peningkatan berterusan gaji yang menyokong perbelanjaan penggunaan. - Bernama

Berita Berkaitan

1

Semasa 1 minggu yang lalu

‘Apa Salahnya Rafizi Ditegur, Adakah Desak Menteri ‘Perform’ Tembak Kaki Sendiri? - Puad

2

Ekonomi 1 minggu yang lalu

Pulih Segera Daya Saing Negara, Itu Jaminan Perkukuh Semula Ringgit 

3

Ekonomi 2 minggu yang lalu

Pembaharuan Dasar Terus Dipertingkat Pada Separuh Kedua Tahun Ini - Rafizi

4

Semasa 3 minggu yang lalu

Mahkamah Tetapkan 22 Jun Putuskan Semakan Kehakiman Rosmah

Sorotan

1

Pesara Swasta Rugi RM1.2 Juta Ditipu 'Phone Scam' 

2

‘Tak Perlu Tubuh SEGM, Perkasa Suruhanjaya, Agensi Sedia Ada’ - GTM  

3

Terjawab Segala Spekulasi - Janna Nick Dan Dini Schatzmann Selamat Diijabkabulkan, Pilih Koh Lipe Destinasi Bulan Madu Pertama

Disyorkan untuk anda

Usahawan 15 jam yang lalu

Akok Ikan Inovasi Zaharah Dapat Permintaan Tinggi

Ekonomi 15 jam yang lalu

China Terus Kekal Sebagai Rakan Dagang Terbesar Malaysia - Liew