Berita Terkini

44 minit yang lalu: Tiada kompromi jika pegawai langgar garis panduan Artikel 5.3 Konvensyen Rangka Kerja Kawalan Tembakau Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO FCTC) dan polisi berkaitan - KKM 1 jam yang lalu: Kerajaan cadang kerjasama dengan pihak swasta dan GLC latih golongan muda di bawah peruntukan TVET 2022 - PM Anwar 1 jam yang lalu: Latihan TVET: Kerajaan cadang kerjasama dengan Petronas di Pengerang dan DRB Hicom di Pekan - PM Anwar 1 jam yang lalu: MIDF kekal berpendirian positif terhadap momentum jualan tinggi sektor automotif 1 jam yang lalu: Arab Saudi tuan rumah Piala Asia 2027

IKUTI KAMI


Butterworth Bakal Jadi ‘Syurga’ Pesara

Ekonomi Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 27 Dec 2022 9:11AM

Jabatan Perangkaan telah meramalkan bahawa Malaysia mungkin menjadi negara yang semakin tua menjelang 2030, dengan orang yang berumur 60 tahun ke atas melebihi 15% daripada penduduk yang bekerja. - Gambar daripada Property Guru

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

BUTTERWORTH - Kumpulan Hartanah Jayamas mempunyai perancangan besar untuk mengubah Butterworth menjadi ‘syurga’ pesara, dengan kemudahan penjagaan kesihatan khusus yang terletak di menara komersial.

Pemaju tempatan itu melihat Butterworth sebagai lokasi khusus untuk warga emas kerana Jabatan Perangkaan menyatakan bahawa Malaysia akan menjadi negara tua menjelang dekad akan datang.

Pada Julai lalu, jabatan itu meramalkan bahawa Malaysia mungkin menjadi negara tua menjelang 2030, dengan individu berumur 60 tahun ke atas akan melebihi 15 peratus daripada penduduk yang bekerja.

Pengarah Urusan Jayamas, Ooi Wei Chong berkata, Jayamas melihat trend ini sebagai peluang untuk pembangunan.

“Mesti ada perancangan kewangan dan penjagaan kesihatan untuk mengelakkan masalah semasa persaraan,” katanya kepada The Vibes.

Menurut laporan jabatan itu, peratusan penduduk umur bekerja (15 hingga 64 tahun) meningkat daripada 52.1 peratus pada 1970 kepada 69.3 peratus pada 2020, dan angka ini menurun sedikit demi sedikit kepada 66.9 peratus daripada jumlah penduduk menjelang 2040.

Pengarah Urusan Kumpulan Jayamas Property Ooi Wei Chong (kiri) bersama pengarah urusan Kumpulan Pengurusan Hotel INK Tan Yen Hong semasa majlis menandatangani perjanjian awal bulan ini. - Gambar oleh Ian McIntyre
Pengarah Urusan Kumpulan Jayamas Property Ooi Wei Chong (kiri) bersama pengarah urusan Kumpulan Pengurusan Hotel INK Tan Yen Hong semasa majlis menandatangani perjanjian awal bulan ini. - Gambar oleh Ian McIntyre

Disebabkan peningkatan dalam jangka hayat, jumlah penduduk diunjurkan meningkat kepada 41.5 juta menjelang 2040.

Penduduk Malaysia berjumlah 32.4 juta pada 2020, dengan Kuala Lumpur dan Putrajaya mempunyai kepadatan penduduk tertinggi masing-masing, 8,157 dan 2,215 orang setiap kilometer persegi.

Sehubungan itu, Wei Chong berkata, Jayamas telah menubuhkan Bagan Suite yang terletak di lokasi strategik berhampiran Hospital Pakar Perubatan Bagan.

Rangsangan pelancongan perubatan

Awal tahun ini, Jayamas bekerjasama dengan Kumpulan Penjagaan Kesihatan Jasper untuk mengembangkan potensi pelancongan perubatan di Butterworth dengan memajak ruang di salah sebuah hotelnya sebagai penginapan pesakit warga emas.

Pusat ini membenarkan penginapan jangka pendek atau jangka panjang untuk warga emas yang pulih daripada prosedur perubatan.

Jayamas juga merancang untuk bekerjasama dengan sebuah kumpulan hospitaliti Perancis untuk membina projek kediaman kanan di Butterworth.

Tambah Wei Chong, perjanjian baru-baru ini dengan Kumpulan Pengurusan Hotel INK untuk mengendalikan sebuah hotel butik di sini adalah satu langkah tepat.

Hotel ini menawarkan penginapan tradisional jangka pendek hingga jangka panjang untuk pengembara, penjagaan kejururawatan dan khidmat penjagaan berpantang untuk ibu bersalin.

“Raja Uda dan Jalan Permatang Pauh di Butterworth adalah dua bandar tertua di tanah besar sebelum kewujudan Seberang Jaya.

“Potensi terpendam Butterworth masih ada. Berdasarkan statistik, terdapat hampir 7,000 carian Google untuk hotel di Butterworth setiap bulan pada tahun ini. Bagaimanapun, tidak banyak pembekal hotel yang bagus dan bernilai.

“Tambahan pula, Butterworth terkenal dengan kepelbagaian pilihan makanan, daripada penjaja hingga ke restoran, yang paling penting sentiasa ada dari awal pagi hingga lewat malam,” katanya.

INK, yang menandatangani perjanjian dengan Jayamas awal bulan ini, diwakili oleh Pengarah Urusannya, Tan Yen Hong semasa majlis tersebut.

Wei Chong juga berkata, Jayamas akan membangunkan kawasan komersial di sepanjang pusat komersial Raya Uda dengan membawa konsep pasar raya besar dengan peluang baharu untuk pelaburan oleh peniaga.

Katanya, satu lagi kelebihan Butterworth ialah kos sara hidup yang lebih rendah berbanding dengan kawasan pulau di negeri itu sambil menambah ini akan memberi kesan kepada kos perubatan.

Beliau berkata, Bagan Suite bertujuan untuk memberikan fleksibiliti dan kesesuaian, dengan bantuan Kumpulan Penjagaan Kesihatan Jasper bagi membantu pemulihan pengunjungnya.

Jelas beliau, Jayamas juga akan menyasarkan industri kecil dan sederhana dengan menyediakan penginapan singkat kepada rakan perniagaan atau pekerja mereka pada harga berpatutan.

Jayamas, pemaju perumahan sejak 11 tahun lalu, sudah menyiapkan empat projek kediaman bertanah, tiga projek kediaman bertingkat tinggi dan satu projek komersial bertanah.

Syarikat itu juga sedang menyiapkan satu projek pangsapuri perkhidmatan bertingkat tinggi, diikuti dengan dua projek bertingkat tinggi mampu milik dan pangsapuri perkhidmatan mewah serta hotel.

Walaupun terdapat hartanah yang tidak terjual di pasaran, Wei Chong berkata, beliau percaya permintaan untuk perumahan akan terus berkembang walaupun kos buruh dan bahan meningkat. - The Vibes, 27 Disember 2022

Berita Berkaitan

1

Semasa 6 bulan yang lalu

Empat Rumah Rosak Teruk, Bumbung Diterbangkan Ribut Di Perai

2

Budaya 9 bulan yang lalu

Pak Lang G Miliki Lebih 40 Koleksi Basikal Klasik

3

Semasa 1 tahun yang lalu

Nahas Hawk 108, Kementerian Pertahanan Perlu Ambil Iktibar, Langkah Proaktif - Anwar

Sorotan

1

Tumpahan Diesel, Hidraulik Berjaya Dikawal Elak Masuk Sungai

2

Bella Astillah Akhirnya Dedah Mesej Perbualan Bersama Sophia AlBarakbah

3

Kami Bukan Persoal Integriti Parti, Tetapi Tindakan Ahmad Zahid - Tun Faisal

Disyorkan untuk anda

Usahawan 1 hari yang lalu

Pendapatan Lumayan, Mazli Tidak Kesal Ternak Keli

Usahawan 1 hari yang lalu

Tak Kisah Bersaing Di Dunia Lelaki, Azie Rahimah Buktikan Kemampuan Diri

oleh Amirah Abu Bakar