Berita Terkini

1 jam yang lalu: Turkiye, Indonesia, Malaysia antara 20 pengeksport ekonomi halal terbaik 1 jam yang lalu: JPS keluar notis kesiapsiagaan banjir kilat di 3 negeri di Pulau Pinang, Perak dan Johor 1 jam yang lalu: Komponen sistem PIES disambar petir punca gangguan LRT Kelana Jaya 1 jam yang lalu: Dua lelaki termasuk warga emas cedera selepas tabung NGV meletup di Johor 1 jam yang lalu: Jenayah indeks menurun 19.3 peratus, jenayah komersial meningkat 15.3 peratus pada 2021

IKUTI KAMI


Nilai Ringgit Naik 1.5 Peratus Berikutan Pengumuman PM Ke-10

Ekonomi Dikemaskini 5 hari yang lalu · Diterbitkan pada 24 Nov 2022 2:54PM

Gambar hiasan

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Pelantikan Ketua Pakatan Harapan (PH) Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai Perdana Menteri Malaysia ke-10, menyaksikan Ringgit Malaysia meningkat setinggi 1.5 peratus yang merupakan pergerakan terbaik sejak hampir dua minggu lalu.

Ekuiti juga meningkat sebanyak 2%, menyaksikan kebuntuan politik yang menyaksikan Malaysia tidak dapat membentuk kerajaan sejak berakhirnya Pilihan Raya Umum ke-15 pada Sabtu telah berakhir dengan pentadbiran PH di Putrajaya.

Bursa Malaysia juga dijangka menunjukkan prestasi terbaik mereka sejak Ogos tahun lepas.

Sebelum ini, BERNAMA melaporkan bahawa pasaran saham Malaysia telah mengakhiri sesi pagi dengan kukuh, dengan indeks utama meningkat sebanyak 2 peratus berikutan momentum belian berterusan di tengah-tengah sentimen pasaran yang bertambah baik pada kedua-dua tempatan dan luaran. bahagian hadapan.

Pada rehat tengah hari, penanda aras FTSE Bursa Malaysia KLCI (FBM KLCI) meningkat 28.94 mata kepada 1,472.44 daripada 1,443.5 pada Rabu.

Loceng dibuka 7.18 mata lebih tinggi pada 1,450.68.

Suasana pasaran positif dengan kaunter untung mengatasi kaunter rugi sebanyak 699 berbanding 201, manakala 312 kaunter tidak berubah, 1,121 tidak diniagakan dan 84 yang lain digantung.

Jumlah dagangan berjumlah 3.18 bilion unit bernilai RM1.51 bilion.

Dalam nota awal, Malacca Securities Sdn Bhd berkata keyakinan yang menyelubungi mesyuarat Rizab Persekutuan AS November - bahawa bank pusat itu akan menjadi kurang agresif dengan kadar kenaikan kadar - mungkin merebak di seluruh pasaran serantau.

Keyakinan itu telah membawa kepada minat belian dalam beberapa saham perbankan - Public Bank Bhd melonjak 14 sen kepada RM4.42, CIMB Group Holdings Bhd meningkat 19 sen kepada RM5.70, Malayan Banking Bhd (Maybank) meningkat 11 sen kepada RM8.66 , RHB Bank Bhd menokok 12 sen kepada RM5.59, dan Hong Leong Bank Bhd meningkat 20 sen kepada RM20.68.

Firma broker itu juga percaya pasaran mungkin bertukar lebih positif selepas Majlis Tertinggi UMNO mengumumkan sokongannya kepada kerajaan perpaduan, memastikan kestabilan negara. - The Vibes, 24 November 2022

Berita Berkaitan

1

Ekonomi 12 jam yang lalu

Bursa Malaysia Ditutup Dalam Julat Negatif Susulan Pengambilan Untung Berterusan

2

Ekonomi 5 hari yang lalu

Bursa Malaysia Ditutup Tinggi Susulan Situasi Politik Reda, KLCI Naik 4.04 Peratus

3

Ekonomi 5 hari yang lalu

Bursa Malaysia Tinggi Berikutan Sentimen Lebih Baik

4

Ekonomi 1 minggu yang lalu

Bursa Malaysia Ditutup Rendah Susulan Pasaran Tunggu Pembentukan Kerajaan Baharu

Sorotan

1

Nurul Izzah Positif COVID-19, Mohon Maaf Tidak Dapat Sertai Majlis Kesyukuran

2

Indra, Zii Jia Berpisah

3

SME Corp Perkasa PKS Menerusi Anugerah E50

Disyorkan untuk anda

Ekonomi 12 jam yang lalu

Bursa Malaysia Ditutup Dalam Julat Negatif Susulan Pengambilan Untung Berterusan

Ekonomi 11 jam yang lalu

Kerangka KBN Untuk Tambah Baik Belanjawan Negeri - Rizam

oleh Aiman Sadiq