Berita Terkini

28 minit yang lalu: Sukan SEA: Malaysia pungut keseluruhan 39 emas, 45 perak dan 89 gangsa 30 minit yang lalu: Pembantu khas wakil rakyat maut, basikal terbabas di Cameron Highlands 1 jam yang lalu: Khairy dilantik salah seorang naib presiden Perhimpunan Kesihatan Dunia ke-75 1 jam yang lalu: Kerajaan pusat salur RM15 juta untuk Johor - MB 1 jam yang lalu: Kenaikan tambang: Syarikat perkhidmatan e-hailing dipanggil beri penjelasan - Wee

IKUTI KAMI


Kebimbangan Syarikat Telekomunikasi Berkenaan Perjanjian 5G DNB Akan Diselesaikan - MCMC

Ekonomi Dikemaskini 4 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 23 Apr 2022 2:38PM

Gambar hiasan

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Kebimbangan yang dibangkitkan oleh syarikat telekomunikasi dalam Tawaran Akses Rujukan (RAO) syarikat tujuan khas Digital Nasional Bhd (DNB) akan diatasi dalam masa dua minggu.

Perjanjian itu menyertakan butiran harga, terma dan syarat serta katalog perkhidmatan yang ditawarkan oleh DNB berhubung dengan rangkaian 5G.

Ketua Pegawai Operasi Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) Datuk Mohd Ali Hanafiah Yunus berkata kebimbangan baru-baru ini yang dibangkitkan oleh pengendali rangkaian mudah alih (MNO) berhubung RAO akan diselesaikan dalam tempoh satu hingga dua minggu akan datang.

“Kami akan memuktamadkan RAO. Masih terdapat perkara berkaitan kos komersil yang perlu diselesaikan dan kami akan mendapatkannya tidak lama lagi."

Ketika menjelaskan keputusan kerajaan mengenai rangkaian borong tunggal (SWN) yang diumumkan pada Mac, Ali berkata SKMM telah menyemak cadangan rangkaian borong dua (DWN) yang dikemukakan oleh MNO tetapi sukar untuk membandingkannya secara objektif dengan model SWN.

“Sebahagian daripadanya adalah kerana cadangan (oleh MNO) yang tidak mempunyai butiran penting seperti skop konsortium, kaedah penubuhan, tadbir urus, dan juga garis masa.

“Kebolehlaksanaan dan penjajaran dengan dasar kawal selia sedia ada juga tidak dikongsi dalam cadangan itu.”

Ali berkata demikian dalam satu webinar pada Rabu bertajuk The Future of 5G: Benefits and Challenges in Deployment, dihoskan oleh Institut Demokrasi dan Hal Ehwal Ekonomi.

Beliau menambah bahawa walaupun tanpa butiran, DWN yang dicadangkan oleh MNO “sudah pasti” akan memperkenalkan satu cabaran yang “tidak menguntungkan”.

“Jelas sekali, akan berlaku pertindihan pelaburan dalam infrastruktur, dan dua rangkaian akan diterjemahkan kepada caj borong yang lebih tinggi.”

Seperti mana-mana persediaan borong, Ali berkata skala ekonomi memainkan peranan dalam pelaksanaan 5G, dan membahagikan rangkaian borong pasti akan mewujudkan ketidakseimbangan dan boleh menyebabkan satu rangkaian borong terkemuka mengawal pasaran.

“Itu yang kita tidak mahu.”

Beliau berkata perkhidmatan 5G yang lancar tidak seharusnya dipisahkan oleh kawasan luar bandar atau bandar, seperti yang dicadangkan oleh MNO, kerana ini boleh menjejaskan sektor yang tidak terhad mengikut lokasi.

Ali juga berkata DNB mempunyai kewajipan lesen untuk dipenuhi dan SKMM akan memantau syarikat milik kerajaan itu.

“Jika mereka melampaui batas atau memenuhi syarat lesen, kami perlu masuk (dan mengambil tindakan) seperti yang kami lakukan dengan pemegang lesen lain.”

Sementara itu, Brett Hann, penasihat PBB dan Kementerian Ekonomi Brazil mengenai Strategi dan Dasar 5G, memuji keputusan “positif” kerajaan Malaysia mengenai SWN, yang menurutnya adalah pilihan “berani”.

“Pandemik COVID-19 mendedahkan bahawa jurang digital jauh lebih luas dan lebih mendalam daripada yang dibayangkan oleh sesiapa pun di semua negara.

“Oleh itu di seluruh dunia, kami sedang mencari model baharu, sebagai tambahan kepada model tradisional yang kami miliki. Tetapi model tradisional tidak menangani kebimbangan rakyat sepenuhnya.

“Inilah sebabnya kenapa kita perlu bersikap terbuka kepada idea baharu dan saya memuji kerajaan Malaysia kerana menyahut cabaran itu dan menghasilkan model baharu.”

Beliau berkata rasional di sebalik keputusan itu bukannya untuk menentang MNO, tetapi untuk memperkenalkan teknologi dan idea baharu mengenai satelit neo dan pusat data.

“Sekarang adalah masa untuk bergerak ke hadapan. Kerajaan telah membuat keputusan dasarnya. Ia telah memilih vendor untuk melakukan pelancaran. Kesucian undang-undang kontrak sangat penting, kedaulatan undang-undang di mata saya sangat penting.

“Sekarang adalah masa yang penting untuk orang ramai melihat sisi positif daripada apa yang boleh dilakukan oleh rangkaian borong untuk Malaysia dan seluruh dunia untuk model yang berpotensi.” - The Vibes, 21 April 2022

Berita Berkaitan

1

Teknovasi 1 bulan yang lalu

Honor X9 Untuk Pemula Pada Tahap Sederhana

2

Semasa 2 bulan yang lalu

Kerajaan Tawar 70 Peratus Ekuiti DNB Kepada Syarikat Telekomunikasi

3

Semasa 3 bulan yang lalu

MCMC Diarah Teliti Semula Spesifikasi Pembinaan Menara Telekomunikasi - Annuar

4

Semasa 3 bulan yang lalu

PH Batal Rancangan 5G, Kelajuan Internet Menjunam

Sorotan

1

Menang Beregu Campuran, Tang Jie-Yen Wei Tamatkan Kemarau 23 Tahun Negara

2

Transmisi Jangkitan Cacar Monyet Sesama Manusia Lemah, Risiko Tinggi Untuk Kanak-Kanak

3

Hikmah Di Balik Mengurus, Mengemas Dan Membuat Kerja Rumah

Disyorkan untuk anda

Ekonomi 1 hari yang lalu

Hapuskan Subsidi Bakal Menambahkan Masalah Sedia Ada - Pakar

oleh Amar Shah Mohsen

Karier 1 hari yang lalu

Kerjaya Jurubahasa Membuka Ratusan Peluang

Tidak ramai yang mengetahui selok-belok sebenar kerjaya sebagai seorang jurubahasa. Minggu ini kami paparkan kelebihan kerjaya tersebut bersama jurubahasa profe...

oleh Shah Shamshiri