Berita Terkini

9 jam yang lalu: HDC Sarawak lulus RM2.3 juta di bawah skim bantuan deposit perumahan 9 jam yang lalu: Kematian 20 kucing bukan diracun, sebaliknya kena jangkitan 'Parvovirus' - JPV Terengganu 9 jam yang lalu: Rotan anak: Bekas suami Ziana Zain didenda, hukuman penjara diketepikan 9 jam yang lalu: Sebuah bas persiaran terbakar 90 peratus dalam kejadian di Kilometer 27.93 Lebuhraya Utara Selatan (PLUS) arah utara 9 jam yang lalu: Beberapa kawasan di Bidor dilanda banjir kilat susulan hujan lebat

IKUTI KAMI


Siapakah Pemilik Firma Yang Mempunyai Pemilikan 10 Peratus Dalam MySJ?

Ekonomi Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 06 Apr 2022 9:36AM

Hasrat Budi mempunyai sekurang-kurangnya 10% pegangan dalam MySJ. - Gambar hiasan

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Pertikaian pemilikan dalam kemelut MySejahtera terus meruncing - kali ini mendedahkan organisasi yang mempunyai sekurang-kurangnya 10% pegangan dalam MySJ Sdn Bhd (MySJ), syarikat special purpose vehicle dilantik kerajaan yang dijadualkan untuk mengambil alih pemilikan aplikasi itu.

Didaftarkan pada 23 Ogos 2021, Hasrat Budi Sdn Bhd ialah salah satu daripada empat pemegang saham MySJ, memegang 3.56 juta daripada 35.5 juta saham syarikat itu. Ia baru-baru ini memfailkan saman terhadap pemaju MySejahtera, Entomo Malaysia Sdn Bhd, MySJ dan beberapa pihak lain berhubung pertikaian berkaitan perjanjian penjualan saham.

Pemegang saham MySJ yang lain ialah pemegang saham minoriti P2 Asset Management Sdn Bhd, yang sebelum ini memfailkan saman serupa terhadap pemegang saham MySJ yang lain, pemegang saham majoriti Revolusi Asia Sdn Bhd dan Ganesan Shanmugam dengan pegangan 1.4% dalam syarikat itu.

Siapa pemilik Hasrat Budi?

Menurut Suruhanjaya Syarikat Malaysia, semua saham terbitan Hasrat Budi, bernilai RM2, dimiliki oleh EcoWorld Development Group, sebuah syarikat tersenarai awam yang berdagang pada RM1.04 setiap saham dan permodalan pasaran RM3.06 bilion.

Hasrat Budi mempunyai dua pengarah, Tan Sri Liew Kee Sin, 64, dan Datuk Heah Kok Boon, 55.

Kee Sin juga memegang jawatan sebagai pengarah dan pengerusi eksekutif EcoWorld Development, manakala Kok Boon ialah ketua pegawai kewangan kumpulan itu dan baru-baru ini dilantik sebagai pengarah alternatifnya.

Siapakah Kee Sin dan Kok Boon?

Kee Sin, seorang jurubank, mencipta nama sebagai ketua pegawai eksekutif SP Setia Bhd, pada satu ketika syarikat itu merupakan pemaju hartanah terbesar Malaysia mengikut permodalan pasaran.

Liew Kee Sin
Liew Kee Sin

Kee Sin memegang jawatan Ketua Pegawai Eksekutif selama 18 tahun sebelum membuat peralihan kepada Pembangunan EcoWorld pada 2014.

Ahli perniagaan itu pada satu ketika disenaraikan antara 50 individu terkaya Forbes Malaysia, dengan nilai bersih memuncak pada AS$260 juta (RM1.09 bilion) pada 2012.

Sementara itu, Kok Boon dari EcoWorld Development, dikatakan mempunyai lebih 30 tahun pengalaman perakaunan dan pengauditan daripada perkhidmatannya di firma perakaunan dan pengauditan KPMG.

Beliau bekerjasama dengan Kee Sin di SP Setia dari 2007 hingga 2013, di mana beliau bekerja sebagai ketua hal ehwal korporatnya yang menyelia strategi kewangan, penggabungan dan pengambilalihan syarikat sebelum menyertai EcoWorld Development.

Masalah Undang-Undang

Hampir lapan bulan selepas penubuhannya, Hasrat Budi memfailkan saman pemula terhadap pemaju aplikasi MySejahtera dan pemegang saham MySJ yang lain, menuduh mereka melanggar perjanjian penjualan saham.

Menurut dokumen mahkamah yang dilihat The Vibes, Hasrat Budi menamakan Entomo Malaysia, Revolusi Asia, Raveenderen Ramamoothie, Anuar Rozhan, Tan Sri Shahril Shamsuddin, dan MySJ sebagai defendan.

Raveenderen juga disenaraikan sebagai Ketua Pegawai Eksekutif dan pengasas Entomo Pte Ltd yang berpangkalan di Singapura, syarikat induk Entomo Malaysia.

Beliau disenaraikan bersama Anuar dan Naveen Pralhal Deshpande sebagai pemegang saham Revolusi Asia, dengan Raveenderan, Naveen, dan Shahril turut disenaraikan sebagai pengarah syarikat.

Hasrat Budi dalam samannya berkata Raveenderen, Anuar, Entomo Malaysia dan Revolusi Asia telah bertindak melanggar perjanjian berhubung tadbir urus dan komposisi MySJ.

Syarikat itu berkata ia telah dieksploitasi dalam urusan antara defendan lain, memetik contoh mesyuarat lembaga yang dibatalkan pada saat-saat akhir dan pelantikan Anuar dan Shahril sebagai pengarah tanpa kelulusan terlebih dahulu daripada pemegang saham lain.

“Adalah jelas bahawa Raveenderen, Anuar Rozhan, Entomo Malaysia, dan/atau Revolusi Asia cuba untuk mengawal lembaga pengarah syarikat itu, walaupun terdapat persefahaman bersama antara pihak,” kata Hasrat Budi dalam samannya.

Hasrat Budi memohon penyingkiran Anuar dan Shahril sebagai pengarah syarikat, dan Raveenderen kekal sebagai pengarah untuk duduk bersama Kee Sin dan seorang lagi pengarah bebas yang belum dilantik.

Mahkamah Tinggi masih belum menetapkan tarikh untuk mendengar kes Hasrat Budi.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai web syarikat dan individu yang dipautkan kepada saga MySejahtera, klik di sini dan di sini. - The Vibes, April 6, 2022

Berita Berkaitan

1

Semasa 1 bulan yang lalu

Pertikaian Pemegangan Saham: Hasrat Budi Fail Saman Pemula Terhadap Entomo Dan 5 Lagi

Sorotan

1

'Saya Maafkan Awak' Kata Warga Emas Mangsa ‘Samseng Jalan Raya’

2

Wang Dalam Akaun Saya Cukup Bayar Kad Kredit - Zahid

3

Ewe Hock kesal Dengan Senario Badminton Malaysia Yang 'Terkebelakang'

4

Ada Apa Dengan Melayu

Disyorkan untuk anda

Ekonomi 9 jam yang lalu

Keuntungan Bersih TM Meningkat Kepada RM339.85 Juta