Berita Terkini

15 jam yang lalu: 5,522 kes baharu COVID-19 dilaporkan hari ini - KP Kesihatan 15 jam yang lalu: Kebakaran di Kedutaan Malaysia di Seoul, tiada kecederaan dilaporkan - Agensi Berita Yonhap 18 jam yang lalu: AirAsia Group Bhd secara rasmi mengumumkan pertukaran nama syarikat pegangan kumpulan kepada Capital A Bhd 18 jam yang lalu: Wan Azizah dipangil ke bukit aman petang ini 19 jam yang lalu: Hampir 50 peratus populasi dewasa terima suntikan dos penggalak

IKUTI KAMI


Kapasiti Pegeluaran Kit Ujian SALAXIUM Ditingkatkan, Guna Tenaga Kerja Tempatan

Ekonomi Dikemaskini 4 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 16 Sep 2021 2:46PM

MeDKAD optimis mampu menghasilkan hingga 7 juta unit ujian kit kendiri sebulan.

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Kapasiti pengeluaran kit ujian kendiri rapid antigen COVID-19 keluaran SALAXIUM berjaya ditingkatkan, serentak dengan pengambilan lebih 500 tenaga kerja tempatan, yang majoritinya terdiri daripada golongan B40.

Ketua Pegawai Eksekutif dan pengasas bersama MeDKAD, Ezuan Yaacob berkata, mereka turut melabur lebih RM10 juta untuk tujuan ini dengan memberi peluang kepada 1,200 pekerja.

Menurut beliau, pihaknya optimis mereka mampu menghasilkan sehingga tujuh juta unit kit ujian kendiri sebulan untuk memastikan semua lapisan rakyat berpeluang memiliki akses kepada produk berkenaan.

“Dilancarkan ke pasaran pada bulan Julai tahun ini dan boleh didapati dengan mudah di farmasi dan fasiliti kesihatan yang berdaftar seluruh negara, SALAXIUM adalah produk buatan tempatan pertama dari jenisnya dan telahpun diluluskan untuk penjualan di Malaysia oleh Kementerian Kesihatan (KKM).

“SALAXIUM menggunakan teknologi immunoassay aliran lateral untuk mengesan antigen SARS-CoV-2 dalam spesimen swab air liur dan dinding bahagian dalam hidung. Ia boleh digunakan oleh makmal perubatan atau pekerja kesihatan bagi ujian tempat rawatan (point-of-care) dan ujian kendiri oleh umum di rumah.

“Berlainan dengan kit ujian kendiri yang telah berada di pasaran, SALAXIUM memerlukan pengguna mendapatkan dua sampel spesimen swab air liur dan bahagian dalam hidung yang meningkatkan kadar pengesanan jumlah virus atau viral load pengguna,” katanya.

 Ezuan Yaacob
Ezuan Yaacob

Ezuan berkata, hasil ujian menunjukkan bahawa ukuran sensitiviti SALAXIUM adalah 91.23% dan ukuran spesifikasi adalah 100% menjadikan ia antara yang paling tepat di pasaran, selain berjaya melepasi penilaian berdasarkan hasil ujian makmal dikeluarkan  Institut Penyelidikan Perubatan (IMR).

Belliau memberitahu, kit ujian SALAXIUM ditawarkan dengan harga yang kompetitif dan memiliki kualiti setanding produk antarabangsa.

“Kami berharap usaha ini dapat membantu lebih ramai penduduk dari negara berpendapatan rendah dan pertengahan untuk turut mendapat akses kepada menjalankan ujian sebagaimana penduduk lain yang berkemampuan.

“Ini juga berpotensi untuk membantu negara memberi respon yang pantas serta efektif kepada pandemik yang berlarutan. Di MeDKAD, kami akan meneruskan usaha untuk menghasilkan produk berkualiti tinggi dan sentiasa berinovasi untuk memerangi virus COVID-19, dan menyumbang kepada sosioekonomi negara,” katanya. - Getaran, 16 September 2021.

Berita Berkaitan

1

Semasa 11 jam yang lalu

19 Kes Omicron, 15 Kluster Pendidikan Di Pahang

2

Refleksi 18 jam yang lalu

Buat 5 Perkara Ini Untuk Lebih Positif dan Gembira

3

Semasa 18 jam yang lalu

Selangor Catat Jumlah Tertinggi Kematian Baharu COVID-19

4

Politik 21 jam yang lalu

SOP PRN Johor Wajar Diperketatkan Bendung Penularan COVID-19

Sorotan

1

“Saya Selesa Atas Katil Sendirian”- Zizan Razak  

2

Keuntungan Bersih Digi Susut Kepada RM1.16 Bilion

3

AirAsia Sambung Semula Penerbangan Ke Phnom Penh

4

Selepas Fries McD, Ayam Goreng KFC Pula 'Hilang' 

Disyorkan untuk anda

Ekonomi 14 jam yang lalu

Keuntungan Bersih Digi Susut Kepada RM1.16 Bilion

Ekonomi 11 jam yang lalu

AirAsia Tukar Nama Kepada Capital A Cerminkan Strategi Perniagaan Teras Baharu

Usahawan 1 hari yang lalu

SAY ASPIRE Cipta Peluang Usahawan Tembusi Pasaran Dunia

oleh Aiman Sadiq