Berita Terkini

2 jam yang lalu: Mesyuarat Jawatankuasa Khas Kabinet Mengenai Anti-Rasuah secara dasar setuju cadangan gubal Rang Undang-Undang Sumbangan Politik - PM 2 jam yang lalu: Pusat Pencegahan Jenayah Kewangan Nasional akan jadi agensi berpusat urus harta disita dan dilucut hak - PM 2 jam yang lalu: Kajian mendalam akan dilakukan bagi asingkan kuasa Pendakwa Raya dan Peguam Negara - PM 2 jam yang lalu: Kerajaan akan perkenal Pelan Tadbir Urus Baik Nasional (MyGovernance) perkukuh keupayaan penyampaian perkhidmatan awam serta tangani isu kelemahan tadbir urus - PM 4 jam yang lalu: Khairy ucap tahniah kepada rakyat Malaysia daripada segi tingkah laku yang baik pada fasa peralihan ke endemik

IKUTI KAMI


10 Rakyat Malaysia Menerima Manfaat Geran Pertukaran Budaya UK-Malaysia

Lebih £80,000 disumbangkan dari tiga program British Council yang berbeza, bertujuan bagi mengembangkan kaedah inovatif untuk kolaborasi seni secara digital.

Budaya Dikemaskini 1 tahun yang lalu · Diterbitkan pada 11 Feb 2021 10:16AM

Gambar: Instagram @WayangKitchen

oleh

Zaidi Che

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Sejak Oktober 2020, 10 penerima warganegara Malaysia telah menerima geran daripada British Council bagi menyokong pertukaran budaya antara UK dan Malaysia. 

Geran dengan nilai keseluruhan lebih £80,000 dari tiga program berbeza ini akan membantu mengembangkan cara inovatif untuk kolaborasi seni secara digital, selama tempoh di mana COVID-19 telah menghalang perjalanan antarabangsa dan kerjasama bersemuka. 

“Geran ini akan menyokong karya dalam pelbagai bentuk seni, mulai dari sastera, filem, seni visual, muzik hingga teater.”

“10 penerima manfaat kami itu datang daripada pelbagai latar belakang dan pengalaman yang berbeza. Termasuk golongan kelainan upaya (OKU), etnik minoriti, belia dan mereka yang bekerja di dalam bidang persekitaran dan kelestarian.”

“Kami bangga memberi peluang kepada penerima-penerima geran di UK (United Kingdom) dan Malaysia, untuk saling berkongsi dan memberi inspirasi sesama mereka,” kata Jazreel Goh, Pengarah Malaysia, British Council.

HUBUNGAN MELALUI BUDAYA

Tujuh penerima menerima geran program Connections Through Culture, geran bilateral yang dirancang bagi menyemai pertukaran budaya yang menarik antara seniman dan organisasi seni. Ia memupuk kerjasama dan hubungan jangka panjang antara UK dan Malaysia

Salah satunya, Hands Percussion  oleh Goh Seang Heong, yang akan mengusahakan pendekatan organik bagi menyusun karya baru untuk gamelan Melayu, termasuk siaran langsung karya gamelan klasik.

Sementara itu, Sonia Luhong dari Borneo Bengkel akan membina jambatan antara para kreatif di Timur Laut England dan Pulau Borneo melalui pameran maya dan persembahan eksperimentasi yang dihoskan secara digital, merentasi benua. 

Gambar: Ihsan British Council
Gambar: Ihsan British Council

DANA KERJASAMA DIGITAL

Dana ini menyokong pertukaran budaya antara UK dan luar negara untuk mengembangkan kaedah kolaborasi yang inovatif secara digital. Salah satunya penerima warganegara Malaysia menerima geran Restart, yang ditawarkan untuk projek yang tergendala akibat COVID-19 tetapi mampu disambung semula secara maya. 

Projek tersebut adalah kerjasama antara Omnibus Theatre (UK), seniman Hester Welch, Wayang Kitchen dan The Rojak Projek.

Projek ini akan terdiri daripada dua program berasingan tetapi berkaitan.

The Far China Monologues meneroka kewujudan kehidupan yang halus antara dua budaya, yang menampilkan dua wanita antara London dan Kuala Lumpur. Semuanya dirangsang melalui pancaindera, melalui hidangan Malaysia yang enak. Disampaikan kepada penonton melalui restoran rakan kongsi di kedua-dua bandar. 

Food Tripping pula akan menjadi dua acara atas talian yang meliputi sebahagian persembahan dan sebahagian kelas memasak, yang melibatkan dan mendorong pertukaran budaya antara penonton UK dan Malaysia melalui seni teater dan makanan.

Gambar: Chai Yee Thong
Gambar: Chai Yee Thong

GERAN SASTERA

British Council juga menawarkan dua Literature Grants untuk menyokong sektor kesusasteraan Inggeris bagi bekerjasama dengan organisasi dan individu di seluruh dunia. 

Artis Chai Yee Thong dan Rebecca Yeoh akan menjadi kurator pameran maya, menjelajahi sastera yang melingkungi peristiwa 13 Mei 1969 di Malaysia. 

Sementara itu, Connect 360 yang dikendalikan oleh All Change -  sebuah projek pertukaran budaya dan aktivisme – akan menjadi mentor kepada lebih kurang 60 peserta majmuk dari Malaysia, Uganda dan UK. 

Gambar: Laman Facebook @BorneoBengkel
Gambar: Laman Facebook @BorneoBengkel

British Council telah bekerjasama dengan ramai seniman dan organisasi seni di Malaysia sejak 1948. Melihat seni sebagai pemain penting dalam pertumbuhan komuniti dan ekonomi kreatif, British Council mempromosikan aspek inovatif dan aneka seni Inggeris, termasuk seni visual, seni bina, reka bentuk, tarian, drama, muzik, filem, sastera dan ekonomi kreatif.

Layari laman sesawang British Council untuk sebarang maklumat lanjut. 

Berita Berkaitan

1

Muzik 11 jam yang lalu

Isaac Voo Kumpulan IN2IT Kembali Berkarya Di Malaysia

2

Refleksi 5 hari yang lalu

Kanak-Kanak Bantut: Mereka Bukan Sekadar Pendek

3

Sukan 1 minggu yang lalu

Piala Thomas: Malaysia Tewaskan Jepun Untuk Muncul Juara Kumpulan D

4

Sukan 1 minggu yang lalu

Piala Uber: Malaysia Atasi Mesir 5-0

Sorotan

1

FINAS Bantu Penggiat Industri Kreatif Tingkat Kualiti Filem Negara Menerusi MyLAB

2

Mengubah Negara Menjadi Gergasi Sukan Komersial Dengan L‘Etape M‘sia

3

COVID-19, Kes Harian, Kematian Kembali Meningkat

Disyorkan untuk anda

Muzik 22 jam yang lalu

Siti Nurhaliza Pula Bertakhta Di Papan Iklan Digital NY, Times Square 

Filem & TV 4 jam yang lalu

‘The Assistant’ – Plot Dan Aksi Menarik, Tetapi...

Filem aksi yang mendapat publisiti meluas ‘The Assistant’ arahan Adrian Teh memulakan tayangan perdananya hari ini dengan menampilkan Hairul Azreen dan Iedil Pu...

oleh Helmi Anuar

Selebriti 1 hari yang lalu

Marc Anthony Bertunang Dengan Naib Juara Miss Universe 2021

Perbezaan usia 30 tahun bukan penghalang untuk penyanyi Latin popular, Marc Anthony, 53, untuk mengikat tali pertunangan bersama model dan ratu cantik, Nadia Fe...

oleh Helmi Anuar

Filem & TV 1 hari yang lalu

Tembus Pasaran Global, Pemain Industri Kreatif Perlu Berani, Keluar Dari Kebiasaan