Berita Terkini

40 minit yang lalu: Khairy ucap tahniah kepada rakyat Malaysia daripada segi tingkah laku yang baik pada fasa peralihan ke endemik 40 minit yang lalu: Rakyat Malaysia berkemampuan jayakan fasa peralihan ke endemik - Khairy 2 jam yang lalu: Sukan SEA 31: Atlet menembak Johnathan Wong sumbang emas ke-28 negara selepas ungguli final 10m Air Pistol lelaki hari ini 3 jam yang lalu: Penularan wabak monyetpox yang jarang ditemui dikesan di Amerika Utara, Eropah 3 jam yang lalu: 30.4 peratus kanak-kanak di Malaysia lengkap vaksinasi COVID-19

IKUTI KAMI


Bau Belerang Bantu ‘Gesek’ Cap Lada Bertahan 89 Tahun

Mancis atau gesek dalam dialek Kelantan kekal relevan kerana masih digunakan untuk membakar sampah, menyalakan rokok, menghidupkan kayu api dan sebagainya.

Budaya Dikemaskini 5 hari yang lalu · Diterbitkan pada 14 May 2022 11:49AM

Gambar: Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Sejak 89 tahun yang lepas, pengeluaran 'gesek' Cap Lada Kelantan Match Factory di Sungai Keladi di sini tidak pernah berhenti, semuanya demi memenuhi permintaan peminat setianya yang sudah biasa menggunakan produk tersebut dalam kehidupan harian.

Penyelia Kelantan Match Factory Mahmod Mohd Nor, 85, berkata mancis atau gesek dalam dialek Kelantan kekal relevan kerana masih digunakan untuk membakar sampah, menyalakan rokok, menghidupkan kayu api dan sebagainya.

Bercakap kepada Bernama, Mahmod mengakui biarpun ketika ini orang ramai lebih selesa menggunakan pemetik api, nilai sentimental yang ada pada gesek menyebabkan permintaan terhadap produk hasil tangan anak Kelantan itu tidak pernah putus.

“Cetusan api gesek berserta bau belerang memberi satu perasaan berbeza kepada pengguna berbanding jika mereka menggunakan pemetik api.

“Tambahan pula orang kampung apabila bakar sampah mereka lebih selesa guna gesek berbanding pemetik api. Kualiti Mancis Cap Lada yang dihasilkan di kilang ini kekal sama sejak 1933, ia antara faktor penyumbang kenapa produk ini terus berada dalam pasaran,” katanya ketika ditemui, baru-baru ini.

Bercerita mengenai sejarah Kelantan Match Factory, Mahmod berkata kilang paling lama serta tertua di negara itu sudah beroperasi di tapak kompleks seluas 1.13 hektar sejak 1933.

Katanya, operasi pengeluaran kekal di tapak yang sama, biarpun sudah tiga kali bertukar pemilik.

“Ada tiga kilang utama di dalam kompleks ini iaitu kilang menghasilkan kotak mancis, batang mancis dan bahagian pembungkusan.

“Ketika ini, kilang memiliki lebih 30 pekerja yang bertugas enam hari seminggu bermula 8 pagi hingga 5.30 petang, kilang ini mampu mengeluarkan kira-kira 96,000 kotak mancis sehari,” kata anak jati Kota Bharu itu.

Tiga puluh tahun bekerja di kilang tersebut, Mahmod individu paling layak untuk berkongsi proses pembuatan mancis yang menggunakan kayu terentang atau kayu simpul paya yang diimport dari China.

“Ada tujuh langkah untuk menghasilkan sekotak mancis bersaiz 20 milimeter (mm) yang setiap satu diisi kira-kira 50 batang mancis. Proses pembuatan dibahagi kepada dua iaitu menghasilkan kotak dan batang mancis,” katanya.

Mahmod berkata proses membuat kotak bermula di outer box machine apabila sekeping kayu nipis dilipat, digam dan dibalut kertas sebelum dijemur.

”Kotak-kotak itu kemudian dikeringkan menggunakan mesin pengering kira-kira 10 minit sebelum proses diteruskan di inner box machine untuk menghasilkan bahagian dalam kotak,” katanya.

Langkah seterusnya ialah menampal label pada kotak yang dilakukan serentak oleh tiga pekerja.

”Pekerja akan turut melakukan kerja-kerja slide pasting pada kotak tersebut, ini bertujuan meletakkan striking area di kedua-dua sisi kotak.

“Striking area mempunyai campuran bahan karbida yang akan menyebabkan mancis menyala apabila berlaku geseran,” kata Mahmod.

Menurut beliau, untuk menghasilkan batang mancis pula, proses dilakukan di kilang berbeza bagi mengelak sebarang kejadian tidak diingini.

“Batang mancis akan dicelup ke dalam lilin menggunakan dipping machine. Kemudian bahagian kepala batang mancis itu akan dicelup empat bahan iaitu kalium klorida, kanji, sulfur dan silika sebelum dikeringkan dan dimasukkan ke dalam filling machine untuk diisi ke dalam kotak mancis yang sudah siap.

Mahmod berkata apabila kotak dan batang mancis telah siap, kedua-dua bahan tersebut akan dihantar ke packing machine untuk proses pembungkusan sebelum diedar ke seluruh negara berdasarkan permintaan.

Sebagai satu-satunya kilang mancis yang masih beroperasi di negara ini, Mahmod berbangga mereka masih mampu memenuhi permintaan peminat setia gesek.

Malah katanya, Kelantan Match Factory pernah menghasilkan mancis khas sebagai cenderahati semasa Sukan Komanwel 1998. - Bernama

Gambar: Bernama

Isu Pada

Pyu, Tok Dalang Cilik

14 May 2022

Berita Berkaitan

1

Jelajah 1 bulan yang lalu

Inap Desa Pilihan Popular Perantau Ketika Pulang Beraya

2

Budaya 1 bulan yang lalu

“Jika Bukan Saya Yang Perjuangkan Seni Ini, Siapa Lagi?” 

3

Selera 1 bulan yang lalu

Locong : Cendol Warna-Warni Kegemaran Masyarakat Kelantan

4

Semasa 2 bulan yang lalu

‘Tertinggal’ Depan Kilang, Kanak-Kanak Perempuan Kembali Ke Pangkuan Keluarga

Sorotan

1

Mengubah Negara Menjadi Gergasi Sukan Komersial Dengan L‘Etape M‘sia

2

COVID-19, Kes Harian, Kematian Kembali Meningkat

3

Taman Tema Air Terbesar Arab Saudi!

Disyorkan untuk anda

Filem & TV 1 hari yang lalu

Hyrul Anuar 'Mahalkan' Melayu Dalam ‘Tiga Janda Melawan Dunia’

oleh Ellyna Ali

Filem & TV 1 hari yang lalu

Siti Saleha Kini Bergelar Pengacara Rancangan ‘Women Talk’ 

Pelakon popular, Siti Saleha kini menggalas tugas baharu sebagai pengacara bersama rancangan bual bicara 'Women Talk' yang disiarkan di TV3. 

oleh Helmi Anuar

Muzik 1 hari yang lalu

‘The Foundations of Decay’: Hadiah Istimewa My Chemical Romance

Setelah lebih sedekad menyepi, akhirnya kumpulan ini membawa berita gembira buat para peminat mereka.

oleh Sara Mack Lubis

Filem & TV 1 jam yang lalu

‘The Assistant’ – Plot Dan Aksi Menarik, Tetapi...

oleh Helmi Anuar